Menu
Algemeen / Women only

Verboden te reizen door cultuurverschil

Ik begin allereerst met een disclaimer: dit is in geen enkel opzicht een politiek stuk, ik deel mijn eigen ervaring.

Reizen met een baby op komst

2016 was voor mij een mijlpaal. Zo lang als ik mij kan heugen heb ik een grote kinderwens gehad. Ik heb heus wel professionele ambities – veel zelfs – en daar werk ik ook hard voor. Maar heel stiekem wil ik ook gewoon voetbalmama zijn en nog stiekemer wil ik dat náást mijn carrière voor elkaar krijgen.

In februari 2016 raakte ik zwanger van mijn dochter Liza. Ik voelde mij best goed, afgezien van de occasionele huilbuien en de bedtijd die ineens naar 21.00 uur was verschoven. Ik had ook een hele drukke agenda tot de zomer: veel werk in Parijs, Antwerpen én een fantastische tournee van een maand naar Abu Dhabi. Dat ging allemaal gewoon gebeuren en ik had er superveel zin in.

Toen ik mijn werkgever belde om hem op de hoogte te brengen van mijn zwangerschap leek er in eerste instantie helemaal niets aan de hand. Ik was gezond, pas in mijn eerste trimester en dus nog niet zo enorm. Ik zou gewoon naar Abu Dhabi kunnen. Ik gaf door wat ik op tournee even niet meer kon eten (rauw vlees, schimmelkaas, rauwe vis, rauw ei etc.) en alles was daarmee geregeld.

De keer dat ik niet mocht reizen omdat ik een vrouw was…

Helaas bleek dat minder waar. Nog geen uur later belde mijn werkgever mij op met de vraag of ik was getrouwd. Dat ben ik niet. Jullie raden het vast al: toen begon het iets minder leuk te worden. Want wat blijkt nu: een vrouw mag binnen de Verenigde Arabische Emiraten niet ongehuwd zwanger rondlopen. Nee. Dat is strafbaar. Je gaat de bak in. Een enorm cultuurverschil met Europa dus! Maar dat voelde voor mij als een klap. Voor het eerst mocht ik ergens niet heen, omdat er iets in mijn lichaam gebeurde wat heel natuurlijk was. Simpelweg omdat ik vrouw was, zwanger, en niet op papier gekoppeld aan een man. Er was hier niets aan te doen, geen uitzondering te maken.

Ik heb samen met mijn werkgever in eerste instantie overwogen om toch mee te gaan. De babybump was immers nog niet te zien. Maar een maand leek ons eigenlijk toch te risicovol, want in een eerste trimester van de zwangerschap kan nog veel misgaan waardoor een ziekenhuisbezoekje wel eens onvermijdelijk kan worden. En het risico lopen op een gevangenisstraf of op onvoldoende medische hulp omdat ik niet getrouwd ben voelde natuurlijk niet goed. Dus ik ging uiteindelijk niet en heb vijf weken werkloos op de bank gezeten. Omdat ik zwanger was. Omdat ik een vrouw was die een ‘verkeerde’ keus had gemaakt… Think about it…

Je rechten als zwangere vrouw

Bovenstaand verhaal is natuurlijk voor ons Nederlanders niet te bevatten. Nederland, waar zelfs alleenstaande tienermoeders opgevangen worden en geholpen worden om hun leven weer op de rit te krijgen. De Verenigde Arabische Emiraten – waar Abu Dhabi onder valt – is behoorlijk gericht op de westerse wereld door de vele expats die er wonen, maar dit soort cultuurverschillen zijn er dus wel! Ben je dus zwanger en een reis aan het plannen? Bekijk van tevoren waar je naartoe wil en voorkom dat je voor verrassingen komt te staan. Het feit dat je in de Verenigde Arabische Emiraten als zwangere vrouw niet ongehuwd mag reizen vinden wij natuurlijk lastig te begrijpen, maar ook dat hoort bij reizen: het leren kennen van andere cultuur. Houd er dus rekening mee dat jouw rechten als zwangere vrouw niet in ieder land hetzelfde zijn!

alleen-reizen-als-zwangere-vrouw

2 Comments

 • info@followmyfootprints.nl'
  Denise - Follow my footprints
  februari 16, 2017 at 8:31 am

  Jeetje, dat wist ik niet! Ik was laatst nog in Dubai, alleen niet zwanger, maar ik denk dat veel mensen dat niet weten. Toevallig hoorde ik gisteren ook nog een ander verhaal dat iemand onlangs gelezen had over een avondklok voor stewardessen die daar bijelkaar wonen. Maar goed, dat is een ander verhaal. Cultuurverschillen ben ik in een land als Thailand ook wel tegengekomen. Volgens mij wilde ik (toen ik er woonde) een keer een foto van de koning of van een Boeddha ergens anders ophangen of er een jasmijnslinger bij hangen of zo; ik weet het niet meer precies, maar ik deed het in elk geval niet zoals het moest en de vrouw die dat zag schrok helemaal. En ik van haar, want ik had geen idee wat ik fout deed.
  En wat reizen en zwangerschap betreft:: ik mocht in Turkije een keer bijna niet terugvliegen omdat ze dachten dat ik al veel verder was in mijn zwangerschap (ik was relatief dun naar mijn buik stak heel erg uit); gelukkig had ik toen een briefje van de verloskundige mee (terwijl dat officieel nog niet hoefde!)

  Reply
  • travelgirls.nl
   maart 9, 2017 at 7:58 pm

   Zo zie je maar: het is altijd goed om een bewijsje bij je te hebben van je uitgerekende datum, goede tip!

   Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.