Menu
Algemeen / Tips

6x tips voor introverte solo reizigers

Omschrijf jij jezelf als een introvert? Krijg je al kriebels bij de gedachte aan een partyhostel? Zijn koetjes en kalfjes niet je sterkste punt? En heb je om de zoveel dagen écht even een momentje voor jezelf nodig? Lees hieronder mijn ervaringen en tips voor introverte solo reizigers (in spe). Hopelijk trekken die jou over de streep om ook een backpack op je rug te slingeren en het vliegtuig in te stappen!

Soms kies ik ervoor om alleen op vakantie of op reis te gaan. Er zijn twee vragen die ik dan veel krijg. Allereerst de vraag ‘waarom?’ en daarnaast de vraag of ik reizen dan niet heel ongemakkelijk vind, in mijn eentje. Nu kan ik daar natuurlijk een heel stoer antwoord op geven door te zeggen dat ik totaal geen last heb van ongemakkelijkheid als ik alleen reis, maar dan zou ik liegen.

Mensen die mij goed kennen weten dat ik nogal introvert ben en een ster in katten uit bomen kijken. Je kunt je vast voorstellen dat alleen op reis gaan dus best een uitdaging is. Dat is dan ook precies waarom ik het wél doe. Omdat ik het belangrijk vind om mezelf uit te dagen en niet te afhankelijk te zijn van mijn vriendenkring als het gaat om vakanties, reizen of überhaupt activiteiten buiten de deur. Want hoe je ook in elkaar steekt, één ding is zeker: van dingen ondernemen in je eentje word je uiteindelijk zelfbewuster en zelfverzekerder. 

© Xanne Wijkamp

Mijn allereerste solo reis

Je kent ze wel, of tenminste eentje: de Zuidoost Azië backpackers. Ze reizen alleen, maar toch ook niet. ‘Want er was uiteindelijk echt geen enkele dag die ik alleen doorbracht. Ik had óveral aanspraak!’ Een beruchte uitspraak die mij twee jaar geleden na lang twijfelen ook wist te overtuigen om eens een poging te wagen. En dus boekte ik mijn eerste soloreis van drie maanden naar Midden-Amerika. 

Er zijn twee dingen die ik drastisch had onderschat. Allereerst is Midden-Amerika niet hetzelfde als Zuidoost Azië. Er heerst een veel minder levendige backpack cultuur, simpelweg omdat het er zoveel duurder is dan in Azië. Ten tweede ben ik in mijn eigen omgeving niet iemand die met Jan en alleman een gesprek aanknoopt, integendeel, en zou ik dat dus in een onbekende omgeving ook niet ineens worden. Maar die twee dingen besefte ik natuurlijk pas na mijn eerste week in Panama, waar ik niet bepaald met de neus in de boter viel.

Veel tranen, nog meer wijze lessen 

Wat was ik een partijtje ongelukkig, die eerste week. Ik heb tranen met tuiten gehuild van de heimwee, die nog eens dubbel en dwars zo erg was omdat ik kerst én oud en nieuw alleen doorbracht. Ik sliep in een hostel waar alleen Spaans- en Franstalige reizigers verbleven en waar ik met niemand een gesprek kon voeren behalve met de receptioniste. Doorlopend vroeg ik mij af wat ik daar in godsnaam deed.

Een illustratie uit mijn reisdagboek op dag 5 van mijn eerste soloreis.

Klinkt nog niet heel motiverend, hè? Om even vooruit te spoelen: uiteindelijk vond ik mijn draai wel, maar dat kwam pas iets later. En ik kan je verzekeren: toen het eenmaal leuk werd, was ik mijn moeizame start zo vergeten. Ik heb gigantisch veel geleerd in die drie maanden. Over mezelf vooral, maar ook over reizen en welke elementen daarvan wel en niet bij mij passen. Daardoor kan ik inmiddels veel beter mijn keuzes afwegen en plezier aan solo reizen beleven. Wil jij dat ook leren? Dan kunnen onderstaande tips je daar hopelijk bij helpen!

6x tips voor introverte solo reizigers

#1 Kies je bestemming zorgvuldig uit

Bedenk goed waar je blij van wordt. Houd je van zon en zee, van jungle en vulkanen, van bergen en meren of van steden en cultuur? Ga niet ergens heen simpelweg omdat het populair is, en al helemaal niet omdat iets je in theorie aanspreekt, terwijl het in praktijk nogal ver van je bed is. Een solo reis is al ver van je bed namelijk, letterlijk en figuurlijk, en vraagt in beginsel al veel van ons introverten. Dus kies voor een klimaat en een omgeving die passen bij jouw voorkeuren.

Zo boekte ik twee nachten in een afgelegen outdoor hostel in het binnenland van Panama. Vraag me niet waarom. Het hostel stond bovenop een berg, dus je kon er alleen komen door een flinke klim steil omhoog te maken. Met mijn backpack van destijds nog ruim 15 kilo en conditie van een zeekomkommer was dat niet bepaald prettig. Om nog maar te zwijgen over het feit dat het hostel vervolgens vol zat met fanatieke hikers en eigenlijk helemaal niets had behalve een paar dorms (omdat diezelfde hikers er overdag natuurlijk op uit trekken). Dus daar zat ik dan, te verkleumen in de koude berglucht. Twee dagen duren dan best lang, kan ik je vertellen. Conclusie: als je thuis niet sportief bent, ben je dat op reis ook niet. En dat geldt eigenlijk voor alles.

#2 Vind een goede balans tussen spontaniteit en voorbereid zijn

Op gebied van voorbereiding zit er veel verschil tussen backpackers. Het ene uiterste is het type dat zich vooraf volledig inleest, een reisschema uitstippelt op basis van wat reisblogs adviseren en alvast alle accommodaties voor de gehele reis vastlegt. Het andere uiterste is het type dat juist helemaal niets aan voorbereiding doet, maar op de bonnefooi het vliegtuig in stapt zonder plan. Wij introverten neigen vaak eerder naar het eerste type dan naar het tweede. Doe jezelf een lol: zoek de gulden middenweg. Door alles vooraf vast te leggen ontneem je jezelf alle kans op spontaniteit in elke vorm. Dat kan dus ook betekenen dat je voor vier nachten een hostel hebt geboekt dat na vijf minuten al ontzettend tegenvalt. Wil je niet.

Een beetje inlezen en voorbereiden kan natuurlijk geen kwaad. Koop bijvoorbeeld een Lonely Planet van het land waar je heengaat en neem dat thuis alvast door met een markeerstift. Lees de boeken van Liesbeth Rasker, expert op vlak van solo reizen. Check een aantal reisblogs, maar niet teveel, en sla alvast wat linkjes naar leuke hostels op in je telefoon. Leg de eerste paar nachten van je reis vast, maar houd het vooral daarbij. Hoe moeilijk dat ook is. Je zult jezelf later dankbaar zijn!

#3 Neem de tijd en ruimte die je nodig hebt

Thuis ben ik graag alleen. Na een dag werken met collega’s om me heen, of activiteiten met vrienden, fiets ik ‘s avonds zo ongeveer fluitend naar huis. Zo erg kan ik uitkijken naar stilte. Op reis is dat niet anders. Sterker nog, vaak doe je op reis veel meer indrukken op omdat alles nieuw is. Openbaar vervoer is hectisch, je slaapt op verschillende plekken, je ontmoet dagelijks nieuwe mensen, je doet veel dingen die je nog nooit eerder hebt gedaan. Het is – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – heel iets anders dan een vakantie. 

Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van je energielevel. Plan genoeg tijd en ruimte voor jezelf in. Dat doe je door niet onafgebroken in dorms te slapen, maar af en toe ook een privékamer voor jezelf te boeken. Of door een dag per week te blokkeren waarop je even niets anders doet dan lezen op het strand, of een serie bingewatchen in de tuin van je hostel.

#4 Gebruik excursies om contact te maken

Als het niet helemaal in je natuur zit om zonder aanleiding op vreemden af te stappen en een gesprek te beginnen, in een hostel of in de kroeg, dan zijn excursies ideaal. Ik boek bijvoorbeeld regelmatig snorkel- of island hopping tours als ik op reis ben. Als je in een bootje zit met maar zeven anderen waarmee je de hele dag doorbrengt, is onderling contact zo gemaakt. In tegenstelling tot in een grote gemeenschappelijke hostelruimte, waar het stikt van de groepjes (brrr, groepjes).

Zo ging ik in Costa Rica op snorkeltour. In de boot raakte ik aan de praat met een meisje uit Canada dat ook alleen reisde. Na de snorkeltour hebben we samen gegeten en de volgende dag zijn we in een bus gestapt naar een kustplaatsje. Daar hebben we nog drie dagen gezwommen en gesurfd. Met dit meisje heb ik tot op de dag van vandaag nog contact op Instagram. Contact leggen kan moeilijk zijn, maar er zijn genoeg manieren en omstandigheden die het makkelijker maken om iemand aan te spreken. Wie weet houd je er net als ik een leuke vriendschap aan over!

#5 Durf ook ‘nee’ te zeggen (en voel je daar niet schuldig over!)

Contact met medereizigers is natuurlijk hartstikke leuk, maar introverten hebben daar doorgaans niet doorlopend behoefte aan. Er zijn veel backpackers die leven volgens het principe ‘een dag zonder activiteit is een dag niet geleefd’ of ‘een dag zonder kater is een dag niet geleefd’. Beide motto’s spreken mij niet echt aan.

Na een dag ziplinen of kayakken vind ik het vaak prima om me de dag erna een beetje gedeisd te houden en trek ik me graag terug met een boek in een park. Daarnaast drink ik weinig tot geen alcohol en heb ik op reis geen zin om mijzelf daarover avond na avond te moeten verantwoorden aan mensen die ik nauwelijks ken en er doorgaans bar weinig begrip voor hebben.

In het begin ging ‘nee’ zeggen tegen dit soort dingen me niet zo gemakkelijk af. Ik liet me vaak toch overtuigen om mee te gaan naar een louche karaokebar, waar ik vervolgens met tegenzin een biertje stond weg te tikken, met mensen die ik daarna hoogstwaarschijnlijk nooit meer zou zien. Na een paar keer in zo’n situatie te zijn beland besloot ik om voortaan gewoon vriendelijk te bedanken als ik dat wilde. En me daar vooral ook niet schuldig over te voelen. Houd altijd in je achterhoofd dat het jóuw reis is. Je mag hem helemaal invullen zoals je zelf wilt en je bent daar niemand verantwoording over schuldig.

#6 Leg de lat niet te hoog voor jezelf

De laatste tip is een heel belangrijke. Namelijk, is een soloreis van een paar weken of maanden maken een paar bruggen te ver? Dan moet je het vooral nog niet doen! Ga om te beginnen eens in je eentje uit eten, een weekendje citytrippen binnen Nederland of een midweekje op vakantie ergens in Europa. Door dit soort dingen te doen merk je al snel hoe je alleen op pad zijn ervaart. Het is natuurlijk hoe dan ook even wennen als je het voor het eerst doet, geef het dus op z’n minst een kans. Concludeer je daarna dat je toch écht liever met een vriend of vriendin reist? Prima! Dat is namelijk ook heel leuk!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.