Menu
Review / Uncategorized

Boekreview | ‘Ubuntu’, onze nieuwe bijbel!

Iedere Travelgirl kent het gevoel dat je hebt na een verre reis. Tegen je vrienden hoor je jezelf zeggen “Ik ga anders leven”, op reis waren alle mensen behulpzaam en gastvrij. Hoe arm ze ook waren, ze wilden toch graag hun weinige bezit met je delen. Sinds kort heeft dit gevoel voor mij een naam gekregen, wat je voelt is Ubuntu. Mungi Ngomane, omschrijft in haar boek de veertien lessen van Ubuntu. Lees Lara’s review van Mungi’s boek en leer hoe je het gevoel van Ubuntu vast kan houden na je volgende reis!

De lessen van Ubuntu

Ubuntu is de Afrikaanse filosofie voor een gelukkig leven. De veertien lessen van Ubuntu zijn geschreven door de kleindochter van Aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu. De lessen zijn, zoals ik ze zie, de “normale” manier van leven. De wijsheden gaan onder andere over luisteren, respect, tolerantie en jezelf kunnen verplaatsen in een ander en zijn/haar mening.

Het boek staat bordevol laagdrempelige tips om gelukkiger te leven. Veel van deze tips zouden niet misstaan in een zelfhulp boek voor een gelukkiger leven. Tijdens het lezen kreeg ik regelmatig een glimlach op mijn gezicht. Het boek heeft een vriendelijk ogende cover en zou volgens mij bij ieder vredelievend mens op het nachtkastje moeten liggen. Misschien wel als een soort bijbel, vol wijze levenslessen voor een goed en eerlijk leven.

Het boek is opgebouwd volgens de veertien lessen, ieder hoofdstuk begint met een uitleg over wat die les inhoudt. Bijvoorbeeld ‘Les 8, Ga op zoek naar manieren om contact te maken’, na de uitleg van de les komt er een voorbeeld en aan het einde van de les vind je een gekleurde pagina met tips hoe je deze les zelf uit kan dragen.

Over de schrijfster van Ubuntu

Tijdens een high tea in hartje Amsterdam, georganiseerd door uitgeverij Harper Collins, heb ik Mungi mogen ontmoeten. Ze komt erg vriendelijk over, als een bescheiden jonge energieke vrouw. Tijdens de high tea vertelde ze dat ze gevraagd is om het boek te schrijven. Ondanks dat ze nog nooit een boek geschreven had, is ze super stoer deze uitdaging aan gegaan.

De weg naar het mooie eindresultaat van het boek was niet gemakkelijk, maar ze heeft er veel van geleerd. Hopelijk vindt ze binnenkort de rust om écht trots te zijn op zichzelf en op haar werk, zodat ze kan genieten van haar grote succes!

Wat is Ubuntu voor Travelgirl Lara

Tijdens mijn opleiding tot docent aardrijkskunde leerde ik over de dimensies van Hofstede. Dit gaat onder andere over verschillen in normen en waarden die diep verweven zijn in een cultuur. Zijn theorie heeft mij veel houvast gegeven in de begeleiding van leerlingen met een andere culturele achtergrond, dan die van mij. Het zorgt ervoor dat ik de ander beter kan begrijpen, mijzelf in hen kan verplaatsen en de ander zijn/haar kant van het verhaal kan in zien. Het vermogen om dit te kunnen is een stukje Ubuntu en lees je terug in les drie.

Vanuit mijn achtergrond als geograaf spreken de voorbeelden in het boek mij erg aan. Dit boek geeft een kleine in kijk in de Afrikaanse cultuur en haalt bekende, maar indrukwekkende voorbeelden uit de geschiedenis.

Mungi heeft haar best gedaan om niet alleen over Zuid-Afrika te schrijven, maar heeft ook voorbeelden uit andere culturen gebruikt. Dit maakt het herkenbaar en toegankelijk voor een breed publiek.

Herken je het gevoel van Ubuntu zoals Lara het omschrijft in haar blog? Heb jij het boek al gelezen? Laat je ons weten wat Ubuntu is voor jou? Stiekem hopen we dat we je verleid hebben om het boek aan te schaffen, zodat we samen de samenleving waarin we leven iets vriendelijker en minder individualistisch kunnen maken. Ben je op zoek naar meer (boek)reviews lees dan hier verder.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.