Menu
Europa / IJsland

IJsland | Dit is waarom je ‘s winters naar Noord-IJsland wil

In het ruige noorden van IJsland ben je één van de enige reizigers. Vooral ’s winters. En dat is goed nieuws voor reizigers die het echte IJsland willen ervaren, de authentieke IJslandse cultuur willen ontdekken en van overweldigende natuur willen genieten zonder hordes toeristen erin. 

IJsland wordt jaarlijks door duizenden reizigers bezocht, zelfs meer dan het aantal inwoners in het land. Maar niet alle toeristen komen op alle plekken. En vooral niet in de uithoeken. Een van die uithoeken is Noord-IJsland. Deze regio is het hele jaar door een rustige en niet-platgetreden bestemming. In de winter is het hier nóg spannender en onbegaanbaarder. Er komt dan vrijwel geen mens. Behalve de reisorganisatie Voigt Travel. Vanaf 14 februari vliegt zij tot begin maart twee keer per week rechtstreeks naar Akureyri, de toegangspoort van Noord-IJsland. In dit artikel lees je wat je hoe je dit kunt doen.

Bewonder bevroren watervallen

’s Winters ontdek je IJslandse watervallen altijd op een bijzondere manier. Bijvoorbeeld op sneeuwschoenen of al scheurend door vulkanisch landschap in een 4WD of Super Jeeps. In het noorden zullen de Dettifoss, Aldeyjarfoss en Goðafoss watervallen je versteld doen staan.

Met een Super Jeep door vulkanisch landschap 

Avontuurlijke reizigers en snelheidsduivels laten hun harten sneller kloppen in de Noord-IJslandse regio Mývatn. In de winter, wanneer de kratervelden en lavavalleien vol sneeuw liggen, is een Super Jeep met 4×4 besturing de enige manier om deze natuurtaferelen te trotseren. Stap in de auto via een trappetje, ga zitten op de verwarmde leren stoel en houd je goed vast. 

De grootste zoogdieren ter wereld

In Noord-IJsland wordt het zien van de grooste zoogdieren ter wereld werkelijkheid. In de kustplaatsen Húsavik en Akureyri stap je warm aangekleed, met een ervaren gids, aan boord van een traditionele houten vissersboot of stoere RIB-boot. Vaar mee het fjord uit, op weg naar de wereld van de walvissen. Walvissen spotten kan hier zowel in de winter als in de zomer.

Warmwaterbaden in Mývatn 

Krijg je het koud? Ga naar één van de vele warmwaterbaden. Het turkooisblauwe, naar zwavel geurende, water van Mývatn Nature Baths heeft een helende werking op zowel je huid als je longen. Daarnaast warmt de temperatuur je in no-time op. 

Wat is lekkerder dan de dag afsluiten in een warm bad? ’s Avonds kun je hier namelijk ook terecht. In de geothermische warmwaterbron van Mývatn Nature Baths kun je samen met je reisgezelschap, én een handjevol IJslanders uit het dichtstbijzijnde dorp, het magische noorderlicht aan de hemel zien verschijnen.

Spot het noorderlicht

Het noorden van IJsland is één van de betere plekken om het noorderlicht te zien. Volgens de statistieken is de kans zelfs 90% dat je het licht spot. De ‘noorderlichtband’, die om de aarde loopt, gaat precies over IJsland heen. Daarnaast verdwijnt de bewolking hier snel, bevind je je in een regio met de meest uitgestrekte landschappen én er is vrijwel geen lichtvervuiling. Het is vervolgens alleen nog belangrijk om te weten waar en hoe laat precies je het noorderlicht kunt spotten. 

Gelukkig bestaan er speciale noorderlichtreizen waarbij je met een expert op pad gaat, zoals de noorderlichtreizen van Voigt Travel. 

Wintersporten met uitzicht op de oceaan

Wintersporten in IJsland is wintersporten 2.0. De kleinschalige en rustige pistes van IJsland vind je voornamelijk in het noorden, rondom Akureyri en Siglufjördur. Wanneer je op je ski’s of snowboard naar beneden glijdt, geniet je altijd van een waanzinnig uitzicht op de oceaan.

Zo ontdek je Noord-IJsland in de winter

Er is zoveel moois te doen in het noorden van IJsland. Je wilt zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan de vliegreis en het overstappen. Daarom komt het perfect uit dat Noord-Europa reisspecialist Voigt Travel je komende winter rechtstreeks in het noorden brengt. Met een directe vlucht vanaf Amsterdam sta je, zonder overstap, binnen drie uur in Akureyri. Misschien zie jij zelfs diezelfde avond nog het noorderlicht. Laat het avontuur maar beginnen!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.