Menu
Guatemala

Guatemala | Beklim de Pacaya vulkaan

Guatemala staat bekend om de indianen, de vrolijke marken en de oude Maya tempels. Wat ook heel vet is om te doen in Guatemala, is het beklimmen van een vulkaan! Dit mag je eigenlijk niet missen wanneer je in Guatemala bent. Er zijn veel vulkanen die je kunt beklimmen. Ik beklom de Pacaya vulkaan, een actieve vulkaan op een uurtje rijden van Antigua.

Beklim de Pacaya vulkaan in Guatemala!

Er zijn twee momenten per dag om de vulkaan te beklimmen: in de ochtend en in de avond. Je kunt er voor kiezen om de vroege ochtendtour te nemen. Je vertrekt dan vroeg in de ochtend, zodat je de mooie zonsopgang kunt zien terwijl je op de top van de vulkaan staat. Ik ben met een tour meegegaan die om 14.00 uur vertrok. Dit betekent dat je met daglicht de vulkaan beklimt en na zonsondergang weer naar beneden loopt.

Ik was in de nacht voor de tour net ziek geweest, dus ik was helaas niet fit genoeg om lopend de vulkaan te beklimmen… Gelukkig was dit geen probleem, want aan het begin van de vulkaan kun je een paard huren. Er lopen mensen met paarden mee de vulkaan op, voor als je niet meer verder kunt. Het paard brengt je dan naar de top. Je kunt onderaan de vulkaan ook een stok meenemen, dit kan je helpen om beter boven te komen!

De klim omhoog naar de top

Het eerste stuk van de hike loop je door het bos, maar hoe hoger je komt, hoe minder bomen je ziet. Uiteindelijk is het net alsof je op de maan bent! Pas wel goed op, want door het zwarte lavazand zak je snel weg. Je ziet onderweg ook veel gaten waar rook of lava uit komt. Onze gids had marshmallows meegenomen en deze konden we boven de lava roosteren. Heerlijk! Na ongeveer 1,5 uur ben je op de top van de vulkaan. Wat een prachtig uitzicht heb je dan!

Guatemala-Pacaya-vulkaan-beklimmen

Uitzicht vanaf de Pacaya vulkaan. Foto gemaakt door Femke.

Bij mij was het helaas te bewolkt om de zonsondergang goed te kunnen zien, maar dat mocht de pret niet drukken! Op de weg terug naar beneden werd het langzaam donker, dus een zaklamp is dan geen overbodige luxe. We zagen op de weg terug ook nog een andere vulkaan uitbarsten. Het was ondertussen erg donker geworden, dus we konden de rode lava goed zien. Het was bijzonder om vanaf de Pacaya vulkaan een andere vulkaan te zien uitbarsten.

De weg naar beneden vond ik soms een beetje eng, puur omdat het dan donker is en je niet goed weet waar je loopt. De trip naar beneden ging een stuk sneller dan de weg omhoog. Je moet wel voorzichtig zijn, want je kunt gemakkelijk wegglijden. Op de weg terug heb je ook een prachtig uitzicht, want je ziet dan onder andere de vele lichtjes van Guatemala stad.

Tips om de Pacaya vulkaan te beklimmen

  • Je hoeft niet sportief te zijn om deze vulkaan te kunnen beklimmen, maar een beetje conditie is wel handig…
  • Huur een stok aan het begin van de vulkaan
  • Zorg voor stevige wandelschoenen; Ik ging op witte gympen, want ik had niks anders bij me… Na de hike waren ze zwart 😉
  • Neem een warme jas of trui mee, want op de top kan het erg koud zijn.
  • Vergeet je zaklamp niet!
  • Smeer je in met zonnebrand

Ga jij binnenkort naar Guatemala? Beklim de Pacaya vulkaan! Dit avontuur mag je niet missen!

Praktische informatie

Beste reistijd voor Guatemala: november t/m april
Vliegtickets vanaf €540 bij WTC.nl, Vliegtickets.nl of Tix.nl
Auto huren bij Sunny Cars

Ben je gek op vulkanen? Dan vind je surfen op een vulkaan vast ook te gek!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.