Menu
Iran

Iran | Reizen als vrouw in Iran

Steeds meer mensen gaan naar Iran. Waar voorheen alleen de echte avonturiers naar dit prachtige land gingen, horen we er nu steeds meer reizigers over. Hoe is het om te reizen als vrouw in Iran? Travelgirl Tara is er meerdere keren geweest en zet de belangrijkste tips voor je op een rij.

Reizen als vrouw in Iran

Het is moeilijk een lijstje te maken van dingen die je wel en niet mag doen als vrouw in Iran. Er zijn wel regels, maar die zijn soms ook een beetje buigbaar en afhankelijk van wie er is of waar je bent. Onze man in Teheran noemt het niet voor niets ‘het land waar niets mag, maar alles kan’. Ons belangrijkste advies? Laat je leiden door locals. Kijk naar de Iraanse meiden op de plek waar je bent. Wat dragen zij, wat doen ze wel en niet? Als je op een feestje thuis bent kan je hele andere dingen doen dan in een restaurant, maar ook het ene restaurant is het andere niet. Al deze ongeschreven regels zijn voor ons moeilijk in te schatten, maar Iraniërs weten zich als geen ander te manoeuvreren in hun sociale wereld. Dus volg de Iraanse meiden, dan zit je goed.

Kleding

Het korte antwoord: alles moet bedekt zijn en vrouwelijke vormen zijn uit den boze. Dit betekent ook dat je geen strakke kleding kan dragen, want die laten je vrouwelijke vormen zien. In de praktijk hebben vrouwen met name in de grote steden een losse shawl om (die vaker afvalt dan dat hij het haar bedekt). Een skinny jeans, een t-shirt en dan een lange jas of blouse om armen te bedekken en heupen te verbergen. De truc: van de voorkant zie je dus alles, maar van achteren niet – en je kan eventueel de jas dicht doen in meer conservatieve omgeving. Zoek maar eens op Instagram op streetstyle in Teheran of Iran,:je zult prachtige modieuze dames voorbij zien komen. Met vaak veel make-up, veel meer dan de meeste meiden in Nederland gewend zijn.

Gedrag

Je mag niet dansen of zingen in het openbaar. Mannen eigenlijk ook niet. Lichamelijk contact met mannen mag ook niet. In de grote steden zul je zien dat jongeren het daar soms minder nauw mee nemen, en als buitenlandse zijn de regels voor jou vaak iets minder streng, maar pas dus op – geen knuffels of handen geven aan Iraanse mannelijke vrienden tenzij zij dat eerst bij jou doen. Verder hangt het heel erg af van met wie je bent. Ben je bij een religieuze familie bijvoorbeeld, dan gedraag je je rustiger en afwachtender dan als je op een feestje bent tussen allemaal jongeren. Iraanse vrouwen zijn zeker niet timide, maar zullen wel soms iets rustiger zijn in het bijzijn van onbekende mannen. Hierin dus ook: kijk naar de locals en volg hun voorbeeld.

De rekening

Je zult als je met Iraniërs afspreekt veel discussies hebben over wie betaalt. In de Iraanse cultuur hoor je goed voor je gasten te zorgen, en daarnaast over het algemeen erg beleefd te zijn, wat ervoor zorgt dat men vaak tot het uiterste gaat om het jou naar je zin te maken. Geef je hier maar gewoon aan over, zeg vaak dankjewel en spreek je bewondering uit. Bied aan om de rekening te betalen of te splitten, herhaal dat eventueel nog een keer, maar laat het daarna ook. Als je gastheer of gastvrouw wil betalen, kom je daar niet onderuit. Mocht je langere tijd bij mensen blijven, neem dan bijvoorbeeld cadeautjes mee of bied aan een keer Nederlands te koken of iets dergelijks.

De hoofddoek

Tja, die hoofddoek. Dat is wel even wennen. Stel je meer een losse shawl voor dan een strak geknoopte hoofddoek, maar toch. Hoe gaan vrouwen hier mee om in Iran? Veel meiden vinden het helemaal niets. Ze dragen hem alleen omdat het moet van de regering, religieuze elite, of hun omgeving. Maar bedenk je dat er ook vrouwen zijn die de hoofddoek willen dragen, vanuit geloofsovertuiging of andere redenen. Zo zullen sommige vrouwen hun hoofddoek binnenshuis altijd af doen, anderen alleen als er geen onbekende mannen in de buurt zijn.

Los hiervan vinden de meeste vrouwen die wij spraken dat het in geen geval verplicht zou moeten zijn voor buitenlandse vrouwen om hun haar te bedekken. Maar dat is het toch. Als je hierover in gesprek raakt met vrouwen, is dat een mooie gelegenheid om meer te leren van hen. Bedenk altijd maar dat het voor jou misschien een paar weken onhandig is, maar dat het voor hun een levenslang issue is. Of ze ‘m nou vrijwillig dragen of niet.

Reizen als vrouw in Iran

Hopelijk geeft deze blog je een beeld van hoe het is om te reizen als vrouw in Iran. Wil je nog meer tips? Laat dan even een reactie achter! Of lees verder over onze top 5 steden in Iran.

 

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.