Menu
Iran

Iran | 6 redenen om nu naar Iran te gaan

Iran is populair. Steeds meer reizigers durven het aan om dit van buitenaf toch vrij onbekende land te gaan bezoeken. Wij gingen er ook naartoe en werden verliefd. Verliefd op de mooie natuur en enorme diversiteit in landschappen. Verliefd op de prachtige paleizen, kerken, moskeeën en andere heiligdommen. Maar vooral ook verliefd op de mensen. Hier lees je onze 6 redenen om nu naar Iran te gaan!

#1 De mensen

Je hebt het vast van meer mensen die naar Iran zijn geweest gehoord: de mensen in Iran zijn ontzettend vriendelijk en hartelijk. Als je hulp nodig hebt, wordt desnoods de vriend van de overbuurmans achterneef gebeld om aan de telefoon te vertalen tot je geholpen kan worden. (Al is het Engels niveau over het algemeen erg goed in de steden en met name onder de jongere generatie). Je wordt uitgenodigd voor thee, eten, logeren, een bezoek aan deze of gene plek, een familiefeest. Eigenlijk ben je bij alles welkom. En je hoeft niet vals-bescheiden af te wijzen, de Iraniër ontvangt zijn gasten graag en meent deze gastvrijheid oprecht. Dus drink thee en ga mee naar lokale huizen, geniet van de gesprekken met locals en laat je betoveren door de warmte van de Iraniër.

#2 Het landschap

Iran is zo groot als half Europa en dat zie je ook in het landschap. Van zandwoestijnen tot dorre steppes, groene heuvels tot rotsige bergen, zee, strand, eilanden, sneeuw, steden, rivieren, meren – Iran heeft het allemaal. Elk seizoen heeft iets bijzonders. Lees dus voor je gaat goed over welke regio van Iran het mooist is in de periode dat jij gaat.

#3 Highlights

Als je denkt dat Rome vol staat met historische hoogtepunten, dan zul je nog verbaasd zijn in Iran. Op elke straathoek is wel iets te zien. Van de prachtige, maar exorbitante paleizen van de oude koningen, tot de serene moskeeën, de drukke bazaars en de prachtige tuinen. In elke regio kan je een ander soort architectuur zien, bijvoorbeeld deze hele speciale huizen in de woestijn. Iran heeft door de eeuwen heen veel verschillende heersers gehad en vele invloeden van over de hele wereld gekend. Dit zie je ook terug in de architectuur van de gebouwen. Je vindt er kerken, moskeeën, maar ook zoroastrische tempels. En vergeet Persepolis niet!

#4 Makkelijk en toegankelijk, maar nog niet vol toeristen

Iran is goed georganiseerd. Je verwacht het wellicht niet, maar dingen als openbaar vervoer en toegang tot voorzieningen zijn goed geregeld. Er zijn treinen, vluchten en bussen tussen alle steden. In de meeste grote steden zijn ook hostels, en overal zijn hotels en restaurants waar je goed en lekker kan eten. Er komen steeds meer toeristen naar Iran, maar het massatoerisme valt nog mee, zeker buiten de hoogtepunten als Shiraz, Persepolis en Teheran.

#5 Goedkoop

Iran is goedkoop. Het geld is even wat gedoe, omdat er door internationale sancties geen bankverkeer mogelijk is. Je moet dus cash geld (euro’s of dollars) meenemen naar Iran en dat daar omwisselen, en bij vertrek weer terug wisselen. Iran heeft erg veel inflatie gezien de afgelopen jaren, wat het voor ons goedkoop maakt om er te verblijven. Het is goed mogelijk om van 100-200 euro per week te leven (inclusief vervoer, accommodatie, eten, excursies – exclusief vlucht naar Iran).

#6 Divers

Omdat Iran zo groot is en zoveel verschillende regio’s kent, is het ook ontzettend divers. De overheid is natuurlijk islamitisch, maar onder de bevolking zijn er grote minderheden van bijvoorbeeld Armeens-Christenen, Turken, Azeri, etc. Als je door Iran reist is geen dag hetzelfde. Het ene moment zit je bij een familie thee te drinken of lig je in de woestijn naar de sterrenhemel te kijken, de volgende dag loop je over de bazaar en ruik je alle specerijen, om vervolgens via een aantal moskeeën en paleizen de avond af te sluiten bij een rockconcert of traditionele sportvoorstelling. In Iran kan het allemaal.

6 redenen om nu naar Iran te gaan

Iran is zeker weten een van onze favoriete bestemmingen. Wij kennen niemand die terugkwam zonder fantastische verhalen en een hele nieuwe kijk op dit voor ons moeilijk te doorgronden land. Hebben we je al overtuigd met onze redenen om nu naar Iran te gaan? Als je graag meer tips wilt, lees dan ons artikel over hoe het is als vrouw in Iran, en natuurlijk onze blog met onze vijf favoriete plekken in Iran.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.