Menu
Peru / Zuid-Amerika

Peru | Voor hikers: de prachtige natuur van Huaraz!

Waar denk jij aan als je aan Peru denkt? JA! Machu Picchu inderdaad! Of aan alle kleurrijke kleding en de alpaca’s? Het klopt allemaal, maar naast deze typerende dingen heeft het land nog zoveel meer te bieden. Ben jij gek op natuur? En is hiken ook nog eens helemaal je ding? Dan moet je dit artikel over Huaraz echt even lezen!

Reisroute en reistijd

Aangezien Peru een groot land is en er in de verschillende windrichtingen van alles te zien valt, hangt de reisroute en de reistijd natuurlijk samen met hetgeen je kan zien en doen. Veel mensen kiezen er dan ook voor om Lima en Cusco te combineren en als hoogtepunt naar Machu Picchu te hiken. Maar dit artikel is voor degenen met wat meer tijd en daarmee meer flexibiliteit in de reisroute. We nemen je mee de bergen in, richting Huaraz.

Hoe kom ik in Huaraz?

Vanuit Lima ben je per bus in ongeveer 8 uur in Huaraz. Wij hebben vrijwel alle busritten met Cruz del Sur gereisd en waren daar zeer tevreden over! Zo ook deze busrit. Heb je last van wagenziekte? Pak dan voor de zekerheid een reispilletje. Je gaat de bergen in, dus dat betekent haarspeldbochten.

Huaraz zelf is niet zo spannend en dus geen must-see! Maar de omliggende natuur maakt het een prima uitvalsbasis voor de avonturiers die van een hike houden.

Laguna 69 en Pasoturi Glacier

Tijdens onze tijd hier hebben we twee dagtrips gedaan, waarvan eentje voor ons echt een ‘wow-effect’ had! Mocht je flexibel zijn in je reisplannen, boek dan nog niet vooruit. Wij waren graag wat langer gebleven, maar door het vooruit plannen was dit helaas niet mogelijk! Laguna 69, of Lake 69, wordt steeds populairder onder de toeristen, en dat is niet gek.

Laguna 69

Zoals de naam al laat vermoeden, gaat het om een meer. Een gletsjer-meer op 4600 meter hoogte om precies te zijn! Wij hebben best al wat hikes (op hoogte) gemaakt, maar vonden het toch een pittige weg naar boven. Net als je denkt dat er geen einde aan komt, zie je het meer al van ver liggen. Dat geeft je weer kracht om door te lopen. Als je er eenmaal bent, ben je er letterlijk even stil van. Het meer heeft een kleur blauw die we nog nooit gezien hebben. Omringd met sneeuwbedekte bergtoppen kun je hier even tot rust komen, om vervolgens weer af te dalen. We kunnen je garanderen dat je die nacht goed slaapt!

Pastoruri Gletsjer

Naast Laguna 69 wilden we nog graag een dagtocht doen en hebben we uiteindelijk gekozen voor Pastoruri. Net zoals het meer ligt deze gletsjer in Ancash en in het Huascaran National Park. Hier kun je ervoor kiezen om, tot een bepaalde hoogte, per paard omhoog te gaan. Wij wilden per se hikend de gletsjer bereiken, en dat is gelukt! Ten opzichte van Laguna 69 is deze hike minder heftig. Maar ook hier moet je erg vroeg opstaan, waardoor je energieniveau in de hoogte niet altijd even hard meewerkt. Het uitzicht was voor ons minder spectaculair en de gevolgen van de klimaatverandering zijn hier goed te zien. De gletsjer is in de afgelopen 30-35 jaar al 22% in omvang verloren. Kun je nagaan hoe het over nog eens 30-35 jaar uitziet?

Voor de IJsland-gangers in de winter: je herinneringen komen op deze plek weer even omhoog!

Naast deze twee uitgelichte plekken zijn er nog tal van mogelijkheden als het gaat om hiken. Zo is de Santa Cruz-trek erg populair onder hikers, maar je kan zelf ook meerdere dagtours maken om de omgeving te verkennen! Wat wel nog belangrijk is: neem tijd om te acclimatiseren en te wennen aan de hoogte. Geef het een paar dagen tot een weekje. Dit geldt ook voor travelgirls die naar Cusco afreizen 🙂 Meer tips over Peru vind je hier!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.