Menu
Interview

Interview | Suzanne over slingeren in Costa Rica en hiken in Noorwegen

Een nieuwe rubriek op travelgirls.nl! Naast onze vaste rubriek FailFriday gaan we op zoek naar enthousiaste reizigers die hun leuke en minder leuke ervaringen met ons willen delen. Reizigers die al heel veel van de wereld hebben gezien of reizigers die net gestart zijn met het ontdekken van de wereld. Reizigers met hun eigen verhaal, want dat is waar travelgirls.nl om draait. In dit interview lees je over de avonturen die Suzanne meemaakte… van Costa Rica tot Australië, van Noorwegen tot USA. 

Vertel! Wie ben je, hoe oud ben je en waarom reis je zo graag?

Hi, ik ben Suzanne van Duijn, 29 jaar oud en een tikje reisverslaafd. Ik reis graag omdat het me een heerlijk gevoel geeft. Ik krijg al een kriebel als ik mijn ticket boek en voel de adrenaline door mijn lijf gaan als ik mijn nieuwe bestemming aanschouw.

“Bovendien vind ik reizen enorm leerzaam: het leert je veel over jezelf maar ook over anderen. Het leert je de wereld kennen, zowel qua natuur als cultuur en reizen relativeert”

Er zijn veel prachtige plekken op de wereld, maar er is ook veel armoede. Nederland heeft niet de meest extreme natuur, maar we hebben het hier toch maar wat goed.

Wat is jouw favoriete bestemming en waarom?

Altijd een lastige vraag want ik ben al op veel prachtige plekken geweest en vind het daarom lastig om te kiezen. Ik houd van imposante steden als New York City, Vancouver, San Francisco, Sydney en Bangkok, maar kan ook echt genieten van uitgestrekte natuur in Noorwegen of Nieuw-Zeeland. En dan heb je nog mijn ‘grote liefde’: Zuidoost-Azië. Ik ben er al negen keer geweest en ga zeker weer terug. Dat voelt als thuiskomen. Lekker weer, heerlijk eten, mooie stranden, lieve mensen, goedkope prijzen, what’s not to like? Ik houd van de charme van het houtje touwtje in de meeste plekken daar. Maar goed, ik moet één ding kiezen nu? Dan had ik Nieuw-Zeeland voor geen goud willen missen!

Heb jij een favoriete reisherinnering? Zo ja, welke?

Mooi dat deze vraag erin zit, want een favoriet land is niet altijd een favoriete reis. Mijn eerste soloreis (twee maanden naar Zuidoost-Azië) is niet mijn allerleukste of mooiste reis geweest, maar wel één van de meest waardevolle. Alleen reizen is zo leerzaam. Zeker als je net 23 en afgestudeerd bent. Maar ook mijn meest recente Big Trip naar Costa Rica was fantastisch. Ik ben eigen ondernemer dus nam mijn bedrijf als het ware mee op reis. Ik combineerde het reizen en werken daar op een heel fijne manier, samen met mijn vriend. De ongerepte natuur van Costa Rica, het lekkere weer, de rust, het samenzijn met mijn vriend, roadtrippen, wauw! Dat was een heel mooie, fijne reis.

Wat is het ergste wat jij ooit meegemaakt hebt op reis?

Gelukkig valt dat reuze mee. Er komt niet in één keer iets in me op, dus dat zegt genoeg toch? Maar als ik even graaf: ik heb in 2014 met twee vriendinnen door Australië getoerd met een busje, maar dat busje ging in the middle of nowhere kapot. Dag 5000 dollar! Tja, dat is financieel toch erg balen. Maar vaak leveren ‘erge’ dingen weer de mooiste reiservaringen op. Zo hebben we een week gelogeerd bij automonteurs tot we een nieuwe auto hadden. Hilarisch! Living the real local life!

Welke bestemming vond jij echt tegenvallen? Waarom?

Nicaragua vond ik tegenvallen. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog door alle goede verhalen die ik had gehoord? Samen met mijn vriend maakte ik een uitstapje naar dit land tijdens onze reis door Costa Rica. Maar we vonden allebei de Costa Ricaanse natuur veel mooier. Ook was het lang niet zo goedkoop als ik had gedacht. Een hutje zonder ramen en waar koud zeewater uit de kraan kwam, was de druppel. Toen heeft Nicaragua het voor ons helaas verpest, haha. Overigens vond ik Granada een leuke stad en was Isla de Ometepe erg mooi, hoor! Het blijft allemaal relatief en subjectief natuurlijk.

Welke reis die je hebt gemaakt is voor jou het meest bijzonder? En waarom?

Zoals ik al eerder zei is mijn eerste soloreis toch wel erg bijzonder voor me. Je kan maar één keer voor de eerste keer op reis gaan, niet waar? Maar de rondreis die ik met mijn vriend door de USA maakte, de roadtrip door Nieuw-Zeeland en onze laatste trip door Costa Rica waren ook heel bijzonder. En mijn vijf maanden in Australië niet te vergeten! Hoe langer en verder weg, hoe meer bijzonder, lijkt wel hè?

Welk land staat bovenaan jouw bucketlist en waarom?

Hoewel ik al in de USA ben geweest, wil ik heel graag terug. Dit keer om Utah en omstreken te bezoeken. Eerst naar de Grand Canyon, dan naar Bryce en Zion, maar ook Canyonlands, Arches en Capitof Reef lijken me prachtig. Camper huren, hamburgers eten, hiken, kamperen: the whole American roadtrip experience! Ook Japan en Zuid-Afrika staan trouwens erg hoog op mijn lijstje. In Europa zijn dat Rome (geen land maar een stad natuurlijk) en IJsland. Oh, en Kopenhagen! Je ziet het, mijn bucketlist is onuitputtelijk…

Wat is het meest indrukwekkende dat jij hebt meegemaakt op reis?

De Tarzan Swing die ik begin dit jaar in Costa Rica ervoer was wel erg heftig. Die vergeet ik niet snel meer. Kijk vooral even dit filmpje en spoel door naar minuut 6… De hike naar de Preikestolen in Noorwegen (gelopen in mei dit jaar) was ook erg indrukwekkend. We waren de eersten die boven waren, dus dat was magisch. Normaal gesproken zie je foto’s met tientallen mensen op het platform. Bovendien werden we bijna weggeblazen door de harde wind, wat vrij eng was maar daardoor wel indrukwekkend. Eén windvlaag en je ligt beneden…

Wat ook erg indrukwekkend was, was duiken. Mijn eerste duik was magisch, maar in latere duiken zag ik schildpadden, haaien en mantaroggen. Wilde dieren spotten in hun natural habitat blijft heel bijzonder. Ook in Kenia heb ik dat mogen ervaren. Ik heb daar ook veel locals ontmoet (ik deed verslag van de projecten van Justdiggit) en dat maakte indruk!

Ik kan nog wel even doorgaan, want wat ook erg indruk maakte was toen ik een massage kreeg van een blinde in Maleisië. De wereld voelde toen nog oneerlijker. Of die keer dat ik twee kindjes in Laos zag schaterlachen om een jojo. Locals zijn blij met de kleinste dingen. Erg leerzaam en heel mooi om te zien.

Wat is jouw favoriete eten op reis?

Van Thais eten krijg ik geen genoeg. Waar ik ook erg lekker heb gegeten was in San Francisco. Echt een stad voor foodies. We aten sushi, Thais en pizza in het wijkje South of Market, alle restaurantjes getipt door onze Airbnbhost. Aanraders! Binnenkort ga ik voor het eerst naar Rome, dus daar zal ik ook wel aan mijn trekken komen!

Wat is de tofste accommodatie waar je ooit sliep? Kun je een beschrijving geven?

Wat meteen in me opkomt is dit vuurtorenhuisje in Noorwegen, waar ik in mei dit jaar sliep. Echt een ‘einde van de wereld’-gevoel. Er is ook maar één huisje om te huren daar (check hier), dus je bent ook echt alleen op de wereld. In Marokko sliep ik vier nachten onder de sterrenhemel in de Sahara. Niets gaat dat evenaren denk ik!

Tot slot: wat is jouw favoriete uitspraak met betrekking tot reizen?

Life is short and the world is wide. Oftewel, er is zoveel te zien en het leven is kort, dus ga vooral!

Suzanne, bedankt voor je openhartigheid over alle avonturen die je meemaakte op reis. Je bent een inspiratie voor een heleboel mensen! Wedden dat er weer veel bucketlists zijn uitgebreid? Wil je Suzanne volgen? Kijk dan op haar websiteYouTube of Instagram

Lijkt het je leuk om jouw reiservaringen met ons te delen? Stuur ons dan een e-mail op redactie@travelgirls.nl en doe ook mee! 

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.