Menu
Tips

Fulltime werken en reizen, zo doe je dat!

Hoe je met 20 vakantiedagen toch zo’n 130 dagen per jaar kunt reizen? Wij vertellen het je! Hoe werkt dat, fulltime reizen en werken? Als je op Google zoekt naar manieren om zoveel mogelijk te reizen naast je fulltime baan vind je vooral artikelen over het ruilen van werkdagen en structureel overuren opbouwen… Dat klinkt natuurlijk heel leuk en het is fantastisch als dat mogelijk is met je baan, maar helaas zijn er ook veel mensen die gewoon gebonden zijn aan 20 wettelijke vakantiedagen. Niet iedereen heeft de luxe van bovenwettelijke vakantiedagen helaas…

Het merendeel van Nederland werkt 40 uur per week en helaas behoort het opbouwen van de overuren niet altijd tot de mogelijkheden omdat de werkgever dat gewoonweg niet toestaat. Stel dus dat jij die hypothetische persoon bent die 40 uur per week werkt, geen overuren kan opbouwen en maar 20 wettelijke vakantiedagen heeft. Hoe kun je dan toch 1/3e van het jaar op reis zijn?

De cijfers

Laten we eerst even de cijfers op een rijtje zetten. Gemiddeld zijn er zes feestdagen die op een doordeweekse dag vallen, veelal op donderdag, vrijdag of maandag. Bevrijdingsdag is niet altijd een vrije dag, behalve in de lustrumjaren (2015 is een lustrumjaar). Daarnaast zijn er 52 weekenden in een jaar. Dat zijn nog eens 104 vrije dagen. Als we dat bij elkaar optellen, komen we op een mooi getal van 130 vrije dagen! 104 weekenddagen, 20 vakantiedagen en 6 feestdagen. Met handige combinatie betekent dat dat je per jaar minimaal zes citytrips kunt maken en twee verre reizen! En dan hebben we het nog niet eens gehad over nachtjes weg in eigen land…

Citytrips

Er zijn vier weekenden met drie vrije dagen, namelijk Pasen, Koningsdag, Pinksteren en Kerst. Deze weekenden kun je mooi gebruiken om een citytrip te plannen naar bijvoorbeeld Sevilla, Brugge of Rome! Als je op vrijdagavond vertrekt en maandagavond weer terug vliegt, dan heb je drie volle dagen om de stad te verkennen.

Bevrijdingsdag valt op dinsdag en Hemelvaart op donderdag. Met het opnemen van twee vakantiedagen ben je dus twee keer vier hele dagen vrij. Als je na je werk direct vertrekt, dan heb je dus vier volle dagen om de stad te verkennen. Dan kun je ervoor kiezen om iets verder te vliegen, naar bijvoorbeeld Marrakesh of Reykjavik. Probeer te vliegen vanaf de regionale luchthavens. Regionale luchthavens zijn vaak minder druk en is de kans op vertraging kleiner.

Verre reizen

Je bent al zes keer op citytrip geweest tijdens de feestdagen en nu heb je nog 18 vakantiedagen over. Je kan er voor kiezen om deze in één keer op te nemen en een lange reis te maken naar bijvoorbeeld Amerika of Sri Lanka. Ik zou er persoonlijk voor kiezen om de dagen te splitsen, zodat je twee verre reizen kunt maken. Natuurlijk kost dat meer geld, maar je werkt niet voor niets 40 uur toch! Je kunt bijvoorbeeld twee weken naar Amerika reizen (bijvoorbeeld de oost- of westkust). Dat kost je tien vakantiedagen. Inclusief drie weekenden betekent dat dat je 16 (!) dagen weg kunt. Je houdt dan nog acht vakantiedagen over. Inclusief twee weekenden kun je 12 dagen weg. Die dagen kun je natuurlijk heerlijk besteden aan een zonvakantie op Curaçao of één van de andere mooie eilanden. Of twee keer naar Turkije, dat kan natuurlijk ook. Heb je al eens gedacht aan treinreizen door Europa? Ook goed te doen in 12 dagen!

Nachtjes weg in eigen land

Dus. Je bent al op zes citytrips geweest en je hebt twee verre reizen gemaakt. Toch ben je nog niet tevreden. Toch? Goed nieuws! Er zijn namelijk nog 40 weekenden over om een nachtje weg te gaan in eigen land! Of in België. Of Duitsland. Noem het maar op! En wat dacht je van een retourtje Londen? Kun je Brugge al van je lijstje strepen? Nee? Dan ga jij dit jaar nog heel vaak op reis!

Plannen, sparen, reizen!

Dat is eigenlijk in het kort de samenvatting. Plannen, sparen, reizen! Een goede planning is cruciaal. Maak optimaal gebruik van de weekenden in combinatie met de feestdagen en je hebt een paar mooie citytrips te pakken. Natuurlijk kost reizen geld en natuurlijk moet je daar waarschijnlijk wat voor apart zetten. Het voordeel van fulltime werken is dat je vaak ook een redelijk salaris gestort krijgt elke maand. Je bent in het voordeel als je geen kinderen hebt en een betaalbaar huis bezit. Mocht dat niet het geval zijn, bekijk dan goed waar je op kunt besparen! Heb je alles rond… Reizen maar!

Zo zie je maar… Zelfs met minimale vakantiedagen en een niet zo gulle en meewerkende werkgever kun je prima 130 dagen reizen per jaar. Dat is zelfs méér dan een derde per jaar!

About Author

travelgirls.nl is hét startpunt voor jouw avontuurlijke reis, of je nu alleen reist, met een groep vriendinnen of met je partner. travelgirls.nl helpt jou om de juiste beslissing te nemen. Let's go travel!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.