Menu
Avontuur / Tips

Dit moet je meenemen als je een dag gaat hiken!

Wie veel reist in natuurgebieden zal ook regelmatig een flinke wandeling maken. Om te voorkomen dat je het ‘eens maar nooit weer’ gevoel te pakken hebt is het handig om in Nederland alvast wat voorbereidingen te treffen. Enerzijds kun je dat doen door af en toe al een flinke wandeling te maken, maar ook door dagelijks een rondje te lopen. Zo loop je in ieder geval alvast je wandelschoenen in. Anderzijds is het ook handig om van tevoren te bekijken wat je mee gaat nemen. Wij hebben al verschillende wandelingen gemaakt, variërend van twee uur tot acht uur. We spreken dus uit ervaring: dit moet je meenemen als je een dag gaat hiken!

wat neem je mee als je gaat hiken

De juiste kleding om te wandelen

Je hebt geen speciale wandelkleding nodig als je gaat wandelen, tenzij je dat zelf prettig vindt. Wij hebben wel gemerkt dat het niet prettig is om te lopen in je dagelijkse kleding. Spijkerstof gaat schuren en als je onverwachts een regenbui op je hoofd krijgt is het echt niet prettig om in een zware natte spijkerbroek te moeten lopen. Kies dus een broek van sneldrogende stof en zorg ervoor dat deze niet knelt. Qua bovenkleding is het verstandig om laagjes aan te trekken, zeker als je lange wandelingen gaat maken. In de ochtend kan het een stuk frisser zijn dan in de middag en dan is het fijn dat je iets warms kan uittrekken naarmate de zon gaat schijnen.

Loop je wandelschoenen van tevoren in

Het is vast heel herkenbaar: na twee uur lopen heb je opgezwollen en pijnlijke voeten en voel je de eerste blaren al ontstaan op een van je tenen of bij je hiel. Je kan dit makkelijk voorkomen door je wandelschoenen van tevoren in te lopen. Koop dus geen wandelschoenen op vakantie of vlak ervoor. Onze favoriete wandelschoenen zijn leren wandelschoenen met een waterdicht membraan. Deze schoenen gaan op den duur helemaal naar je voeten staan, hoewel ze de eerste paar weken niet erg lekker lopen. Je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld trail running schoenen aan te schaffen. Deze zijn wat steviger dan gewone gympen, maar je kan er mee hiken, hardlopen en gewoon wandelen in de stad. Denk ook aan goede sokken: hoge sokken houden zand en andere dingen tegen, zodat dit niet kan gaan schuren. Goede sokken voorkomen in de meeste gevallen ook blaren, dus denk daar goed over na!

Zo neem je je spullen het prettigst mee

Als je een hele dag gaat hiken moet je ook eten en drinken meenemen en eventueel extra kleding of regenkleding. Het is dan prettig om dan te investeren in een goede rugtas. Ga naar een winkel en pas verschillende dagrugzakken, zodat je een rugzak hebt die goed zit. Het fijnste is om een rugtas te hebben met heupondersteuning, zodat je niet al het gewicht op je schouders draagt. Wij kiezen zelf graag voor tassen tussen de 15 liter en de 25 liter, afhankelijk van hoe lang we gaan lopen. Het nadeel van een tas van 25 liter is ook dat je deze vaak voller stopt dan nodig! Kijk ook goed naar de mogelijkheden om makkelijk bij je spullen te komen of om eventueel een waterzak te bevestigen.

Eten en drinken meenemen tijdens je hike

Het is altijd handig om eten en drinken mee te nemen tijdens je hike. Het is verstandig om meer mee te nemen dan je daadwerkelijk gaat eten en drinken. Je weet nooit wat er onderweg gebeurt en zonder water hou je het helaas niet lang uit. Neem dus niet te weinig mee. Probeer voedzame dingen mee te nemen (bijvoorbeeld proteïnerepen) en geen tasvullende dingen zoals chips. Ook fruit is fijn om mee te nemen vanwege de suikers die erin zitten. Qua drinken neem je minimaal twee liter water mee per persoon, het liefst meer. Je kan dit meenemen in losse flesjes, maar je kan ook kiezen voor een waterzak die je in je tas stopt. Het water klotst minder en je kan het beter verdelen qua gewicht.

Handige accessoires voor het wandelen

Naast de voor de hand liggende dingen is het ook handig om na te denken over andere dingen die het wandelen wat aangenamer kunnen maken. Deze dingen mag je dan eigenlijk ook niet vergeten tijdens je hike:

 • Kompas voor als je telefoon niet werkt
 • Zaklamp voor als je verdwaald
 • Poncho tegen de regen
 • Zonnebrand om je in te smeren
 • Plastic zakjes voor eet- en drinkafval
 • EHBO-kit voor ongelukken
 • Een zakmes voor onverwachte situaties
 • Een telefoon voor noodgevallen (let op het signaal!)

Dit moet je meenemen als je een dag gaat hiken!

Hiken is een van de leukste dingen om te doen op de plek van bestemming. Door te hiken leer je een land goed kennen en leer je natuur ook meer waarderen. Door goed voorbereid te gaan hiken is de kans groot dat je het snel nog een keer wil doen. Het is dan ook echt aan te raden om regelmatig thuis te oefenen met wandelen, al is het maar om te wennen aan lopen op je wandelschoenen of lopen met bepakking.

Welke dingen neem jij altijd mee als je gaat hiken?

1 Comment

 • info@larahermse.nl'
  Lara Hermse
  februari 26, 2019 at 6:28 pm

  Super tips! Ik trek altijd een sport BH aan en een sportshirt want ik zweet erg tijdens het hiken en als ik een lekker riviertje of meer tegen kom dan kan ik in die outfit prima zwemmen! Liefs Lara

  Reply

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.