Menu
Afrika / Avontuur / Tanzania

Bucket list | 5 dagen safari in Tanzania

Een reis naar Afrika en een bijbehorende safari staat bij velen op de bucket list. Onze Travelgirls zijn niet te stoppen en je kunt hier al over de Wilderness Trails in het Krugerpark in Zuid-Afrika lezen. Maar Afrika is zo’n ontzettend groot continent, er is zoveel meer te ontdekken. Lees hier meer over een safari in Tanzania: Lake Manyara, de Ngorongoro krater en de Serengeti! Of we dit aanraden? Lees snel verder!

Een safari in Tanzania

De meest gangbare manier voor een safari in Tanzania is per auto, meestal een 4-wheel-drive. Sterker nog: je hebt vrij weinig andere mogelijkheden, doordat je zelf niet uit de auto mag. Maar wij denken dat het een goede keus was, doordat de guide met de Rangers in verbinding stond en zo wist waar de dieren waren!

Dag 1 – Aankomst in Arusha

Na een lange reis vanuit Europa naar Afrika was de laatste overstap van Dar Es Salaam naar Arusha. Bij aankomst gniffel je even vanwege het kleine vliegveld waar je landt. De tour operator kwam ons bij het vliegveld ophalen en bracht ons naar het hotel (dat zij voor ons geregeld hebben!).
Doordat wij ongeveer 24 uur onderweg waren en geen vliegtuigeten meer wilden en konden zien, vroegen wij of zij wisten waar we iets konden gaan eten, natuurlijk local food. Maar zo lief als ze waren, gingen ze zelfs met ons mee!

Dag 2 – Start Safari – Lake Manyara

Na een onwennige avond in het hotel, werden we ’s ochtends rond 8 uur opgehaald om het eerste park te gaan bezoeken: Lake Manyara. We leerden ook de andere ontdekkingsreizigers kennen en onze guide. Wij wisten nog steeds niet helemaal wat ons allemaal te wachten stond en moesten nog ongeveer twee uur wachten!

Na de aanmelding bij het park mochten we de “echte” safari beginnen. Fingers crossed dat ik EIN-DE-LIJK die olifant zie. Hier droomde ik al weken van. En ja hoor, na nog geen 30 meter door het park rijden werd de eerste olifant gespot. Hoe tof begint deze trip!

Na een paar uur te hebben rondgereden en de meest exotische dieren zonder hek te mogen hebben aanschouwen, gingen we lunchen. Het uitzicht was adembenemend: in de verte zag je giraffen lopen en zebra’s en buffels grazen. Ik kon het nog steeds niet geloven.
Uiteindelijk liep de dag op zijn einde en reden we naar het eerste kamp. Verrassend genoeg had de tent echte bedden en een eigen badkamer. Wat een luxe! Stiekem hoopte ik dat al onze slaapplekken er zo uit zouden zien.

Dag 3 – Serengeti

Na een kop koffie en thee plus een goed ontbijt begon de dag om 7u. Maar eerlijk is eerlijk: alles begint een beetje later hier. Hakuna matata, oftewel no worries. De kok die met ons meereisde zorgde goed voor ons en deed ontzettend zijn best om met de mogelijkheden die er waren te koken. Voordat we vertrokken werd de auto ingeladen met de tenten, bedjes en slaapzakken. De luxere tenten van de avond voorheen waren alleen een tussenstap, nu begon het echte kamperen!

Nadat wij door de Ngorongoro Krater gereden zijn, die we ook nog gingen bekijken, reden we door valleien en langs edorpen van de Masai. Uiteindelijk zijn wij bij een Masai-dorp gestopt. Hier werden we ontvangen met een traditionele dans en kregen we meer uitleg over het leven van de Masai.
Het voelde toeristischer dan ik wilde. Hierdoor had ik dit liever overgeslagen en een uurtje langer in de Serengeti rondgereden om de dieren te spotten.

Aankomst in de Serengeti

Na een rit van zo’n 4 uur waren we eindelijk in de Serengeti. Al snel werd duidelijk HOE GROOT dit park is. Om het te vergelijken: denk aan de oppervlakte van Nederland.
We spotten olifanten, zebra’s, gnoes, buffels en antilopen. Het meest opmerkelijke was dat ze allemaal zo dichtbij kwamen en niet verbaasd waren dat er auto’s door hun gebied reden. Het hoogtepunt van de dag was het zien van een luipaard, tukkend in een boom.

Voordat de zon helemaal onder ging, reden we terug naar het kamp om de tenten op de bouwen. Vergeet niet- wij wilden avontuur! Na het avondeten was het dan zover, slapen in een tent met de dieren naast je. De buffels en gnoes hoorde je naast je tent kauwen en de hyena’s lachen: wat is dit spannend! We luisterden naar de natuur en vielen na enige twijfels in slaap, om vervolgens door de stortregen weer wakker te worden!

Dag 4 – Serengeti & Ngorongoro Crater

De dag begon vroeg, om precies te zijn om 3u ’s ochtends, doordat de tent vol was gelopen met water en ik geen oog meer kon dichtdoen. Doordat we om 6u toch moesten ontbijten, begon ik maar alvast mijn backpack verder in te pakken om startklaar te zijn.

De dag startte nog steeds regenend, maar we waren niet te stoppen. We begonnen aan de game drive en na een paar meter zagen we de eerste leeuwen. Niet alleen leeuwen, maar ook kleintjes! We konden onze ogen niet geloven, naast de auto lagen de Simba’s. Toen we genoeg hadden gezien reden we verder en zagen vervolgens een cheetah, die hijgend de “straat” overstak. Deze dame kwam net van een jachtpoging en moest even rusten.

Bij terugkomst in het kamp waren de tenten al afgebouwd en moesten we alleen nog inladen. We vertrokken naar de Ngorongoro Krater en genoten van het uitzicht over de vallei. Tijdens het opzetten van onze tenten worden we begluurd door de buffels.

Dag 5 – Ngorongoro Crater & terug naar Arusha

De dag startte weer vroeg en we gingen op gamedrive de krater in. We zagen wilde zwijnen, zebra’s, nijlpaarden, giraffen en in de verte een neushoorn. We kunnen nu zeggen dat we de Big Five gezien hebben!

Doordat het de afgelopen dagen geregend had waren de wegen modderig, ook in de krater. Hierdoor moesten we vaker door beekjes en grote plassen water rijden. Godzijdank hoefden we zelf niet rijden, we zouden constant vastgezeten hebben.

De game drive eindigde en we gingen op weg naar Tangerine Park, welke ik en mijn reisgenoot zouden overslaan omdat wij verder reisden naar Zanzibar. Aangezien wij totaal geen idee hadden hoe wij terug zouden komen naar Arusha, waren we blij dat onze Tour Operator alles voor ons geregeld had. Zo stopte een Dalla Dalla busje voor ons, dit kun je vergelijken met een taxi, maar dan volgeladen!

Tips voor een safari in Tanzania

We willen een paar tips delen, die je safari in Tanzania een stuk makkelijker zullen maken:

  • Neem Deet mosquito spray mee, waar minimaal 50% deet inzit!
  • Neem een sneldrogende handdoek mee (bijvoorbeeld deze van de Decathlon)
  • Geniet van de ervaring zonder constant foto’s te maken
  • Vraag veel over de dieren: je guide doet dit al jaren en heeft de kennis!

Het is onwerkelijk hoe groot en mooi de parken zijn, met name de Serengeti en Ngorongoro krater. Het valt bijna niet te beschrijven en wij van travelgirls.nl hopen dan ook dat de foto’s je zullen overtuigen.

Heb jij vragen over jouw komende reis naar Afrika? Stel deze dan op het forum!

5 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.