Je hebt jezelf en je omgeving ervan kunnen overtuigen: je gaat voor langere tijd op reis! Dan zijn de komende maanden hartstikke spannend! Je moet je voorbereiden op een lange reis en wat komt daar dan allemaal bij kijken? Wij hebben inmiddels al best wat ervaring met het maken van lange reizen en hebben onze tips voor jou op een rij gezet!
Je bestemming bepalen
Oef, dit is misschien wel de lastigste keuze van allemaal. Of misschien weet je juist wel heel goed waar je naartoe wil? In ieder geval is het belangrijk om te bedenken hoeveel geld je in totaal wil uitgeven en welke bestemming daar het beste bij past. Wil je zo lang mogelijk weg? Dan is het handig om een goedkope bestemming te kiezen. Wil je vooral zoveel mogelijk zien en doen? Dan moet je daar ook rekening mee houden in je budget. Het is dus verstandig om op tijd te beginnen met sparen. Lees onze tips om zoveel mogelijk te sparen voor bijvoorbeeld een wereldreis! Het kan trouwens ook lonen om op tijd je vliegtickets te boeken, meestal scheelt dat een paar honderd euro per vliegticket. Op deze website boek je je vliegtickets trouwens het goedkoopst!
Sluit een goede reisverzekering af
De meeste mensen weten niet dat je niet zomaar voor een langere periode mag reizen op een ‘normale’ reisverzekering. Deze volstaat vaak tot een bepaalde periode. Dat betekent dat je, als je langer reist, dus niet verzekerd bent. Gelukkig zijn er wel reisverzekeringen die lange reizen wel dekken. Het maakt ons uiteraard niet uit welke reisverzekering je afsluit, als je er maar voor zorgt dat je goed verzekerd bent! Check trouwens ook even wat je gedekt wil hebben. Ga je surfen of skiën? Dat valt vaak niet onder de gewone dekking. Even opletten dus!
Laat je op tijd vaccineren
Als je weet waar je naartoe gaat tijdens je reis kun je je laten vaccineren. Hepatitis A/B, DTP en gele koorts kom je vrijwel altijd tegen. Afhankelijk van je bestemming kan het ook zijn dat je bijvoorbeeld een vaccinatie tegen buiktyfus nodig hebt. Regel dit soort dingen niet op het laatste moment, want meestal heb je meerdere vaccinaties nodig om ze goed te laten werken.
Probeer daarom je eerste shot vaccinaties aan het einde van het jaar te plannen, zodat je in het nieuwe jaar weer opnieuw gebruik kan maken van je zorgverzekering! De meeste zorgverzekeraars vergoeden vaccinaties namelijk gewoon (afhankelijk van je aanvullende pakket). Goed uitzoeken dus, des te meer geld hou je over om te reizen! Wat betreft het slikken van malariatabletten, laat je daar goed over voorlichten.
Wat doe je met je huis?
Als je gaat voorbereiden op een lange reis kom je uiteindelijk ook uit op het punt ‘huis’. Heb je een huurhuis? Dat is het makkelijkste om te regelen, aangezien je gewoon je huur opzegt en een maand later kan vertrekken. Heb je een koophuis? Dan moet je nadenken wat je gaat doen. Ga je je huis verkopen? Dan kun je deze maar beter zo snel mogelijk te koop zetten. Wil je liever onderverhuren? Check dan eerst bij je hypotheekverstrekker of dat toegestaan is. Dat is namelijk niet vanzelfsprekend zo. Dan moet je ook nog op zoek naar een betrouwbare huurder. Je kunt dan ook gewoon je meubels in je huis laten staan. Ga je je huis verkopen? Dan zul je ook je meubels moeten verkopen of bijvoorbeeld moeten stallen in een opslag.
Sparen voor een lange reis
Dit is het allerbelangrijkste én het allermoeilijkste. Des te meer geld je hebt gespaard, des te langer je weg kan. Of des te meer toffe dingen je kunt doen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk wil je ook niet overal nee tegen zeggen, maar het helpt wel om dure uitjes een beetje te reduceren. Maak een lijstje met al je uitgaven en kijk waar je kunt snoeien. Nog meer tips nodig? Met deze tips kom je er wel! Misschien kun je je ook alvast verdiepen in manieren om geld te verdienen op reis, zo kun je nog langer wegblijven.
Een goede tas aanschaffen
Je gaat straks volledig uit je tas leven, dus een goede tas is essentieel! Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om met een koffer te reizen, maar dat is deels afhankelijk van de bestemming die je hebt uitgekozen. Ga je naar Australië? Dan is een koffer prima, mits je een auto huurt of koopt om in te gaan toeren. Ga je naar de middle of nowhere? Dan is een koffer juist helemaal niet handig en wil je een goede backpack waar je al je spullen in kwijt kan. Het ideale gewicht van je tas? Rond de 10-12 kilo, maar dat is niet altijd haalbaar als je veel mee wil nemen of naar een koud(er) gebied gaat. Probeer je tas niet zwaarder te laten zijn dan 15 kilo, je wil niet dat je backpack je tegen gaat staan. Check hier trouwens hoe je een goede backpack koopt!
Lopende abonnementen opzeggen
Het is natuurlijk zonde om te betalen voor iets dat je niet gebruikt. Heb je een abonnement op de sportschool? Opzeggen! Ook abonnementen zoals televisie, internet en telefoon kun je het beste gewoon opzeggen. Je gebruikt het toch niet, dus waarom zou je er dan al die tijd voor betalen? Zet eens op een rijtje wat je maandelijks betaalt voor al je abonnementen en zeg ze één voor één op!
Uitschrijven bij de gemeente
Dit is altijd een lastig punt, want dit soort acties kunnen gevolgen hebben voor jouw leven in Nederland als je weer terug bent. Het kan namelijk zomaar zijn dat je je moet uitschrijven bij de gemeente. Dat betekent ook dat je geen vaste verblijfplaats meer hebt, tenzij je er voor kiest om je postadres bij je ouders te stallen. Let wel op: hierdoor kunnen je ouders meer gaan betalen vanwege rioolheffing etc. In principe is het zo dat je je zorgverzekering moet blijven houden als je verwacht binnen 12 maanden weer terug te zijn. Ga je langer weg? Overleg dan met de gemeente en je zorgverzekeraar wat je het beste kunt doen.
Check je paspoort
Jawel, het zal jou toch niet overkomen dat je op moment van vertrek merkt dat je paspoort bijna verlopen is? Het handigste is om een nieuw paspoort aan te vragen voordat je vertrekt, zeker als deze binnen een jaar verloopt. Je weet dan zeker dat je minmaal vier jaar weg kan blijven! Dat is toch een relaxed gevoel?
Check ook even of je een visum nodig hebt voor het eerste land waar je naartoe gaat. Meestal mag je bijvoorbeeld dertig dagen ergens verblijven met een visa on arrival. Blijf je langer? Dan heb je vaak een ander visum nodig. Soms heb je zelf een bewijs van uitreizen nodig om een visum te krijgen. Boek dan een spookticket. Een spookticket kun je binnen 24 uur weer gratis annuleren en heb jij toch je bewijs van uitreizen. Handig! We hebben trouwens nog meer tips over hoe je je uitreizen kunt bewijzen. Neem ook extra pasfoto’s mee, die heb je namelijk regelmatig nodig bij het aanvragen van een nieuw visum.
Praktische zaken
Er zijn nog meer dingen waar je over na moet denken als je je gaat voorbereiden op een lange reis. Scan belangrijke documenten in en mail deze naar jezelf. Je hebt dan altijd toegang tot belangrijke documenten als er onverhoopt iets misgaat. Je kan deze bijvoorbeeld ook uploaden in Dropbox of OneDrive. Daar kun je ook je foto’s in uploaden, zodat je altijd een back-up hebt. Het is ook verstandig om iemand die je vertrouwt te machtigen voor je rekening. Stel dat er iets misgaat, dan is het fijn dat iemand geld naar je kan overmaken of op een andere manier kan regelen dat je toegang krijgt tot je geld.
Check ook hoe zit met geld opnemen in het buitenland. Neem daarvoor eventueel contact op met de bank. Niet alle landen accepteren Maestro of Mastercard en andersom. Bekijk ook van tevoren hoeveel het kost om geld op te nemen. Het kan soms lonen om veel geld in één keer op te nemen in verband met transactiekosten. Let dan wel op dat je niet meteen beroofd wordt!
Je ontslagbrief schrijven
Als je gaat reizen na je studie hoef je geen ontslagbrief te schrijven. Dat geldt natuurlijk niet als je gewoon een baan hebt. Zoek ruim van tevoren uit wat je opzegtermijn is. Het kan namelijk zo zijn dat jouw jaarcontract geen opzegtermijn heeft, maar afloopt aan het einde van je contract. Dan kun je dus niet tussentijds opzeggen en ben je gebonden aan de einddatum in je contract. Dit komt niet veel voor, maar check het wel even. Dan hoef je alleen nog je ontslagbrief te schrijven, je tijd vol te maken en je bent klaar om te gaan. Of toch niet? Eerst nog even feesten!
Party!
Er is natuurlijk geen betere reden om een feestje te geven ter ere van jouw vertrek. We hebben het van beide kanten meegemaakt: zelf langere tijd op reis geweest en vrienden die voor langere tijd op reis gaan. Afscheidsfeestjes zijn er om het leven te vieren! Afscheidsfeestjes zijn vaak emotioneel, maar je hebt ze wel nodig om de stap echt te zetten. Het is fijn om te zien dat iedereen zo met je meeleeft en blij voor je is dat je je droom achterna gaat. Dus, plan dat afscheidsfeestje maar meteen!
Voorbereiden op een lange reis
Als je je eenmaal gaat voorbereiden op een lange reis zul je merken dat er steeds weer iets bijkomt om rekening mee te houden. Je moet immers ook met zoveel dingen tegelijk bezig zijn. Maak voor jezelf een to do lijst en streep daar steeds weer iets weg. Je kan dan goed in de gaten houden of je alles hebt gedaan en wat je nog moet doen.
Het voorbereiden op een lange reis kan best stressvol zijn, dus ga ook zéker regelmatig leuke dingen doen met vrienden of organiseer een goedkoop etentje bij je thuis. Alles om maar te kunnen sparen voor je reis. En dan… Dan is het moment daar en begint jouw grote avontuur! Vergeet geen account aan te maken op Instagram, je wil natuurlijk iedereen op de hoogte houden met jouw jaloersmakende foto’s. En het belangrijkste? Geniet! Voor je het weet is je reis weer voorbij, dus geniet van every damn moment!
No Comments