Menu
Spanje

Spanje | De route van de witte dorpen in Andalusië

In de regio Sierra de Grazalema in Andalusië in het zuiden van Spanje vind je prachtige witte dorpen die fel afsteken tegen de groene bergen. De route loopt van Arcos de la Frontera naar het bijzondere plaatsje Ronda. De witte dorpen in Andalusië zijn wereldberoemd! Wij vertellen je welke dorpen de moeite waard zijn om even te stoppen!

Open grenzen in Andalusië

Een aantal dorpen dragen de naam de la Frontera. Deze naam hebben de dorpen te danken aan de tijd dat de Arabieren overhoop lagen met de Christenen. De dorpen met de naam de la Frontera lagen precies op de grens tussen de Arabieren en de Christenen. De witte dorpen in Andalusië hebben een rijke geschiedenis. Wij reden de route van Arcos de la Frontera naar Ronda en de uitzichten onderweg zijn fantastisch mooi. Vergeet ook zeker niet te stoppen in Algodonales, waar je op een heldere dag eigenlijk zou moeten gaan deltavliegen!

Vriendelijkheid ten top Arcos de la Frontera

De route start in Arcos de la Frontera. Het uitzicht vanaf het dakterras is fantastisch om te zien! Arcos de la Frontera heeft super veel smalle straatjes waar geen auto kan komen. Het nadeel daarvan is ook dat je in het dorpje niet goed kan parkeren, behalve aan de rand van het dorp. Dat maakt het niet altijd even makkelijk als je graag met een grote koffer reist… Arcos de la Frontera is een wirwar van smalle, witte straatjes waar je klimt en daalt en langs de leukste en schattigste restaurantjes komt. Wat ons betrekt het leukste witte dorp in Andalusië!

Streekproducten uit Grazalema

In het gelijknamige Sierra de Grazalema ligt het dorp Grazalema. Grazalema is in vele opzichten de parel van Andalusië. Er komen veel streekproducten uit Grazalema, zoals de wollen dekens (mantas de Grazalema), kaas, gebakjes en chacines (varkensvlees). Grazalema is, naast de winnaar van een van de mooiste dorpen van Spanje, ook een van de meest natte dorpen van Spanje. Het regent hier gemiddeld vaker dan in de rest van Spanje. Dat maakt wel dat de omgeving prachtig groen is. Vanuit Grazalema kun je met de auto, met de fiets of wandelend de omgeving verkennen. De rivier de Guadalete ontspringt vlakbij Grazalema, erg mooi om te zien. Je kunt prachtige wandelingen maken in het Pinsapos bos, bergwandelingen maken of grotten bezoeken. Verder naar het oosten ligt het eindpunt van de route: het prachtige Ronda!

[slider ids=”11803,11806″ fullwidth=”no” captions=”no” ]

Het indrukwekkende eeuwenoude Ronda

Enn van de meest toeristische en levendige stadjes van de route van de witte dorpen is Ronda. Ronda ligt op 2500 meter hoogte en wordt door de rivier Guadalevín in tweeën gedeeld met enorme kliffen aan weerszijden. De Puente Nuevo – de nieuwe brug – verbindt de twee delen aan elkaar. Zo nieuw is deze brug trouwens niet meer, hij werd voltooid in 1793, nadat de vorige brug in 1740 instortte.

Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over de omgeving, maar nog mooier is om een wandeling naar beneden te maken en de brug te bewonderen vanaf een lager gelegen gedeelte. Dan pas zie je hoe immens groot de brug is én heb je een bijzonder uitzicht op Ronda. Ronda lijkt elk moment van de klif af te kunnen vallen. Naast deze brug kun je ook een kijkje nemen Puente Viejo. Niet zo indrukwekkend groot, wel minstens zo mooi. Naast bruggen vind je hier ook een van de oudste stierenvechtarena’s van Spanje: Plaza de Toros de Ronda.

[slider ids=”11804,11808″ fullwidth=”no” captions=”no” ]

De route van de witte dorpen in Andalusië

De route van de witte dorpen kun je op verschillende manier rijden, maar het is aan te raden om van Arcos de la Frontera de rijden richting Ronda. Let op dat je niet de snelste route neemt, want dan rijd je langs Sierra de Grazalema in plaats van erdoorheen. Dat is minder mooi en je mist de mooiste witte dorpjes in Andalusië. De reden dat alle dorpjes hier wit zijn heeft uiteraard te maken met de kleur van de huizen. Het is daardoor in de zomer als in de winter goed vertoeven in de witte huizen.

Het witte kalk kaatst het zonlicht namelijk terug en de muren zijn zo dik dat de warmte buiten blijft. In de winter blijft de warmte juist binnen door deze dikke muren. Het blijft een mooi gezicht die witte huisjes langs de hellingen gebouwd en de fleurige bloemenzee aan de muren. Alle huizen worden in het voorjaar opnieuw gekalkt en daarmee wordt het voorjaar ingeluid.

Het rijden van de route van de witte dorpen in Andalusië is op en top genieten van het Spaanse leven. Bezoek een wijngaard en proef de lekkerste wijnen. Leer echte tapas eten in een van de vele tapastentjes in Arcos de Frontera. Geniet van de wandelingen in de Sierra de Grazalema en waan je tenslotte in het verleden in Ronda.

Praktische informatie

Je boekt je tickets al vanaf €150 naar Sevilla. De goedkoopste vliegtickets boek je op cheaptickets.nl! Een auto huur je het beste bij bekende huurmaatschappijen als Sunnycars en Sixt. Je kan natuurlijk ook de huurprijzen van de auto’s vergelijken op rentalcars.com, happycar.nl of momondo.nl! Zo weet je zeker dat je de goedkoopste huurauto boekt!

Je overnachtingen boek je gewoon ter plekke via booking.com. Zo heb je de vrijheid om je route aan te passen waar nodig én kun je de goedkoopste prijzen van tevoren checken!

1 Comment

  • lievegeysens1@hotmail.com'
    Lieve
    november 29, 2017 at 6:26 pm

    leuk, deze dorpjes gaan we zeker bezoeken!

    Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.