Menu
Europa / Schotland

Schotland | Single malt, het elixer van Schotland

In deze tijd is het ongekend populair. Je ziet het in de lokale drankhandels, proeverijen en je bestelt het in de club. We hebben het natuurlijk over… whisky! Deze alcoholische drank kan komen uit verschillende delen van de wereld, maar nergens worden er zoveel verschillende whisky’s gemaakt als in Schotland. Travelgirl Nikki gaat je vertellen over de oorsprong van de single malt whisky in Schotland!

Single malt whisky in Schotland

Single malt whisky is een uniek product uit Schotland. De manier hoe het gemaakt wordt is zelfs vastgelegd in het wetboek. Dit om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de whisky niet verloren gaat. Zonder deze voorwaarden is er geen single malt whisky. Een voorbeeld van een voorwaarde is het eiken vat. Hierin moet de whisky 3 jaar en 1 dag rijpen voordat het verkocht mag worden. Een andere voorwaarde is het gebruik van een koperen potketel. Deze mag alleen worden gebruikt voor het destillatieproces. De laatste voorwaarde is dat de whisky maar in één destilleerderij gemaakt mag worden.

Deze voorwaarden worden in 92 distilleerderijen nageleefd. Iedere distilleerderij maakt op hun eigen manier hun specifieke whisky. Dat is ook de reden dat iedere single malt whisky weer anders smaakt.

Single malt regio’s

In Schotland bestaan er 5 verschillende regio’s met ieder hun unieke whisky kenmerken. Je hebt Campbeltown, The Highlands, Islay, The Lowlands en Speyside. De meeste bekende regio is The Highlands, maar dat moet je niet tegenhouden om de andere regio’s ook te proberen. Iedere regio heeft zijn eigen kenmerken. Zo staat Campbeltown bekend om zijn zilte karakter. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de ligging bij zee. The Highlands staan juist weer meer bekend om hun verschillende smaken. Het kan een honingachtige nasmaak hebben of juist een fruitige nasmaak.

Bezoek aan een distilleerderij

Als je naar Schotland gaat is een bezoek aan distilleerderij een pre. Dit laat het unieke proces zien van maken van een single malt whisky. Omdat er 92 single malt whisky distilleerderijen zijn, is de keuze enorm. Maar enkele distilleerderijen vallen extra op.
Zo heb je de Strathisla distilleerderij. Deze is een van de oudste distilleerderijen in Schotland en uniek vanwege het prachtige gebouw waarin het huist. Als je aan komt rijden, zie je als eerste de twee torens die het kenmerk zijn van deze unieke whisky.

Een andere unieke distilleerderij is de Talisker distilleerderij. Deze is gevestigd op The Isle of Skye. Een uniek gebied in Schotland, wat de single malt whisky ook extra bijzonder maakt. Terwijl je richting de distilleerderij rijdt, geniet je van adembenemende uitzichten en de prachtige natuur.

Schotland is een prachtig land met prachtige whisky. Laat je verrassen en geniet van elke whisky die je tegenkom. Zoals ze in Schotland zeggen: Sláinte!

Whisky ontdekken in Schotland

Je boekt je tickets al vanaf €75 naar Edinburgh. De goedkoopste vliegtickets boek je op cheaptickets.nl! Een auto huur je het beste bij bekende huurmaatschappijen als Sunnycars en Sixt. Je kan natuurlijk ook de huurprijzen van de auto’s vergelijken op rentalcars.com, happycar.nl of momondo.nl! Zo weet je zeker dat je de goedkoopste huurauto boekt!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.