Menu
Europa / Schotland

5 x waarom een roadtrip door Schotland een supergoed idee is

Je hoeft niet ver van huis te gaan om in een bergachtig, groen en verlaten landschap à la Lord of the Rings terecht te komen. Met anderhalf uur vliegen vanaf Schiphol ben je immers al in Schotland. Aangezien het openbaar vervoer in de highlands niet je-van-het is, is het aan te raden om een auto te huren. Zo zie je meer dan alleen de grote steden. En geloof me: dat wil je. Bovendien, een roadtrip voegt alleen maar extra gezelligheid toe aan je reis! Heb je toch nog wat overtuiging nodig? Lees dan snel deze vijf redenen waarom een roadtrip door Schotland een supergoed idee is!

Edinburgh

Oké, het is misschien niet waarvoor je naar Schotland kwam, maar toch heeft Schotland een aantal aardige steden die een bezoekje waard zijn. Edinburgh springt eruit, met het prachtige Edinburgh Castle en de 100 meter hoge Calton Hill. Hier staat een bijeengeraapt setje gebouwen dat voornamelijk geïnspireerd is op de oud-Griekse architectuur. Het uitzicht vanaf hier over de stad en de wijdere omgeving is fantastisch. In de steden ervaar je ook de meer typische backpacksfeer van studenten, pubs en hostels. Dat kan een leuke afwisseling zijn met tripjes naar de natuur.

De Ben Nevis

Schotland is het land bij uitstek voor prachtige hikes in de hooglanden. Ben Nevis is met zijn 1345 meter de hoogste berg van het land en daardoor populair bij toeristen om te beklimmen. Wij hebben met onze groep ook een poging gedaan, maar ik moet eerlijk toegeven dat we niet zo goed voorbereid waren. We hebben de top dan ook niet gehaald, omdat we te laat gestart waren en het weer hogerop steeds slechter wordt. Het is dus zeker wel aan te raden om goede wandelschoenen en regenkleding aan te trekken als je van plant bent om de klim te maken.

Kastelen, Loch Ness en whiskydistilleerderijen

Meer Schots dan dit wordt het niet. Wanneer je door Schotland rijdt zie je om de haverklap bordjes die aangeven dat er honderd meter verderop een kasteel te vinden is. Je kunt ze nooit allemaal bekijken – dat zou ook wel een beetje saai worden -, maar je kunt er altijd twee of drie uitpikken. Een goede optie is Urquhart Castle, dat een mooie ligging heeft aan de rand van Loch Ness. De mythe rondom het Loch Ness-monster spreekt uiteraard bij iedere Schotlandbezoeker tot de verbeelding. Eventueel kun je langs het bezoekerscentrum rijden, waar het verhaal van Nessie voortleeft en toeristen een vleugje meekrijgen van de opwinding rondom de mythische verschijning. Af en toe kom je in de auto ook een bordje tegen dat je wijst op de nabijheid van een whiskydistilleerderij. Zelfs wanneer je – net als ik – geen whisky lust, is een rondleiding bij zo’n distilleerderij een aanrader. Het proces van hoe whisky gemaakt wordt is best interessant, en je kunt er souvenirs kopen voor de thuisblijvers (wat te denken van whiskyfudge?).

De ongewone slaapplekken

Misschien hadden wij hier extreem veel geluk mee, maar in the middle of nowhere stuitten we telkens op gave, unieke slaapplaatsen voor weinig geld. Het hielp wel dat wij er in oktober waren, bepaald niet het hoogseizoen. Onze eerste bijzondere slaapplaats was een soort bed & breakfast dat we helemaal voor onszelf hadden, inclusief zelf aan te maken open haard. We hebben in Cullen ook in eenzelfde soort huisje geslapen met houten balken aan het plafond, een ligbad en een piano in de woonkamer. Maar onze meest unieke overnachting was toch wel in Rogart, waar een voormalige eersteklastrein is omgetoverd tot een hostel genaamd Sleeperzzz. Niet alleen is het tof om in een oud treinstel te slapen, maar het uitzicht als je wakker wordt is ook onbetaalbaar.

roadtrip door schotland3

Het hoge noorden

Een van de beste dingen aan Schotland: hoe noordelijker je gaat, hoe minder mensen je tegenkomt. Op gegeven moment zie je alleen nog maar natuur en schapen, met soms een dorpje waar zo’n twintig mensen wonen die nauwelijks contact hebben met de rest van de wereld (maar overigens supervriendelijk zijn!). De stranden zijn er uitgestrekt en leeg. Helaas hadden wij geen tijd om de eilanden – zoals Isle of Skye – te bezoeken, maar die schijnen ook enorm de moeite waard te zijn als je van de natuur houdt. Je kunt er langs de kust bijvoorbeeld otters en zeehonden spotten.

Een roadtrip door Schotland

Een roadtrip door Schotland is dus zeker iets wat als reiziger op je bucket list hoort. Het is wel belangrijk dat degene die rijdt het aandurft om op smalle, mistige wegen te rijden waar je onverwachts tegenliggers kunt krijgen. En aan de linkerkant van de weg natuurlijk! Vanwege de haarspeldbochten helpt het ook wel als je niet te snel wagenziek wordt. Maar het is het hoe dan ook allemaal waard. Als wij niet met de auto waren geweest, hadden we een groot deel van bovenstaande dingen nooit kunnen meemaken. Ga je dus naar Schotland, zet een roadtrip dan zeker in de planning!

2 Comments

 • herma@2feelfree.com'
  Herma | 2 Feel Free
  februari 23, 2017 at 5:21 pm

  Gaaf! Ziet er heel mooi uit! Ik ga binnenkort een lang weekend naar Edinburgh, maar omdat we drie volle dagen hebben, hopen we ook een dagje met een auto de natuur in te gaan 🙂 Ben benieuwd!

  Reply
  • travelgirls.nl
   maart 9, 2017 at 7:56 pm

   Oh wat gaaf Herma! Heel veel plezier!

   Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.