Menu
Algemeen / Reisnieuws

Reisnieuws | Reisinspiratie nodig? Check hier de groenste steden!

Een kijkje in de lijst van groenste steden ter wereld.

Wil je er even tussenuit, maar weet je nog even niet waar naartoe? Als je van natuur, mooie parken of wijnvelden houdt, bekijk dan de lijst van Groenste Steden ter Wereld, gemaakt door TravelBird. In het onderzoek is berekend hoeveel procent van het totale stad oppervlak er aan groengebied aanwezig is. Er wordt gekeken naar verschillende categorieën van natuur, zoals bossen, natuurreservaten, parken en openbare tuinen.

# GROEN, GROEN EN NOG EENS GROEN!

Ik heb voor jullie een kijkje genomen in de lijst naar de steden die de meeste vierkante meters aan parken, natuurreservaten en wijngaarden hebben. Tijdens een stedentrip kan ik enorm genieten van een avondwandeling of een sportieve fietstocht door een gezellig stadspark. Voor de afwisseling vind ik unieke flora en fauna ook vaak een pluspuntje tijdens een vakantie en daarom heb ik ook naar de natuurreservaten gekeken! Onmisbaar tijdens een vakantie is toch wel een lekker glaasje wijn op het terras tijdens het eten. Voor de wijnliefhebbers onder ons heb ik ook even gegluurd naar de steden met het grootste oppervlak aan wijngaarden.

# PARKEN TOP 4

Bekende parken zoals het Vondelpark in Amsterdam of Central Park in New York kennen we wel. Ik vind het dan ook heerlijk om een beetje te flaneren door het park of een lekker plekje te vinden en mensen kijken. Als het zomer is neem je een kleedje mee en kan je heerlijk picknicken of barbecueën. ‘s Winters, warm ingepakt, een wandeling door het gezellige verlichte park maken of schaatsen op de schaatsbaan.

Parken van over de hele wereld hebben elk wel hun eigen hoogtepuntjes. De stad met het grootste oppervlakte aan parkgebied is Parijs! Het grootste en oudste park is het Jardin des Tuileries, dit park is dan ook het drukst bezochte park van Parijs. Het staat ook nog eens op de werelderfgoedlijst van UNESCO, dus zeker de moeite waard.

Op nummer twee staat Washington D.C. wat voor meer dan 18% bestaat uit parken. Eén van deze grote parken is het Rock Creek Park, dit park is zelfs groter dan het Central Park in New York. Het is een groene oase in het hart van de stad en je kan hier als je geluk hebt hertjes en vosjes spotten. Rock Creek Park heeft van alles te bieden; van een golfbaan tot tennisbanen en een paardencentrum.

Een ander park in Washington wat ontzettend erg de moeite waard is, is de United States National Arboretum vooral als de Azalea bloemen in groei zijn, een super mooi fotomomentje!

De stad Helsinki heeft de derde plek veroverd met 14% waarvan Esplanade Park een groot deel van uitmaakt. In het hart van Helsinki is dit prachtige park gelegen wat een trekpleister is voor buitenlandse bezoekers, maar ook een plek voor de locals om te relaxen. In dit populaire park worden er regelmatig leuke events georganiseerd zoals fashion shows en concerten. Ieder seizoen is Esplanade Park een must-see; in de lente beginnen de bloemen te bloeien in alle kleuren en rond de wintertijden wordt het park versierd met kerstverlichting. Er is dus het hele jaar door wel wat te beleven in dit park!

Jardin des Tuileries| Flickr.com © Carlos ZGZ

# STEDEN MET NATUURRESERVATEN

De steden met hoogste percentage aan natuurreservaat zijn Rome, Madrid en Barcelona! Deze steden steken met kop en schouders boven alle andere steden uit. Naast dat je in deze steden enorm veel cultuur én een bruisend nachtleven hebt, is er dus ook veel te verkennen op gebied van flora en fauna. Je kan hier elke dag wel wat anders doen!

In Rome kan je bijvoorbeeld naar de Monte-mario, de hoogste heuvel in Rome die je een fantastisch uitzicht van de hele stad geeft. In Madrid is het prachtige berglandschap van Sierra de Guadarrama National Park zeker de moeite waard. In Barcelona kan je natuurpark la Serra de Collserola verkennen; een natuurreservaat waar je heerlijke wandelingen kan maken.

Sierra de Guadarrama | Flickr.com © Nicolas Vigier

# WIJNGAARDEN TOP 3

Tijdens een vakantie houden we ook wel van een glaasje wijn, of twee…

Daarom heb ik natuurlijk ook even gekeken naar welke steden een groot oppervlakte aan wijngaarden hebben. Op nummer één staat Wenen in Oostenrijk. Een bijzondere stad die op nummer twee staat is Bratislava in Slowakije. Zijn witte wijnen je favorieten? Dan is Slowakije de perfecte locatie voor een reisje; ruim 80% van de druifsoorten zijn hier namelijk wit. Op de derde plek komt de stad Auckland in Nieuw-Zeeland. Auckland is dan ook wel het thuis van de grootste Nieuw-Zeelandse wijnhuizen. Hiernaast zal je ook enorm veel lokale wijnmakers vinden die kwaliteitswijnen produceren. De Chardonnay uit Auckland is er eentje waar je u tegen zegt!

Wijngaard Wenen | Flickr.com © Andrew Nash

# CONCLUSIE: WELKE STEDEN ZIJN HET GROENST?

Wanneer we kijken naar alle categorieën is Praag de groenste stad ter wereld. Met alle groengebieden bij elkaar opgeteld, bestaat de Tsjechische stad uit meer dan 56% groen. Na Praag volgen Madrid en Wenen als groenste steden.

Ben je opzoek naar een leuke stedentrip naar een stad met veel natuur? Dan kun je in de groene stedenindex inspiratie opdoen en zal je ongetwijfeld wat vinden! Good luck! 

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.