Wie aan Amerika denkt, denkt aan hamburgers, popcorn en hotdogs. Als het maar om eten gaat. Reizen en (lekker) eten gaan nu eenmaal hand in hand. Hoe leuk is het om thuis dat ene lekkere recept dat je in het buitenland at zo perfect mogelijk na te maken? Wij vinden het de leukste uitdaging na het reizen en als iets zo goed gelukt is delen we het natuurlijk graag! Dit is echt by far de lekkerste hamburger met salade die we ooit zelf gemaakt hebben en het recept delen we graag met jullie!
Ingrediënten
Voor vier hamburgers:
500 gram (biologisch) rundergehakt | 4 plakken kaas naar keuze |
1 klein ei | 8 plakken bacon |
1 eetlepel bloem | peper |
4 hamburgerbroodjes (buns) | zout |
2 augurken | knoflook(poeder) |
1 grote tomaat | krop sla |
1 grote ui |
Voor de hamburgersaus:
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel kurkuma
- 1/2 eetlepel sambal oelek
- peper, zout en knoflook naar smaak
Voor de salade: extra toevoegen: komkommer, pijnboompitten en zongedroogde tomaatjes. De overgebleven producten voor de hamburger worden gebruikt voor het maken van de salade.
Bereidingswijze
Het maken van de hamburgers bestaat eigenlijk uit drie delen: de hamburgers zelf, de hamburgersaus en de salade. Het handigste is om te beginnen met de hamburgersaus, want die kun je dan wegzetten in de koelkast.
Hamburgersaus
Deze hamburgersaus hebben we zelf gemaakt en vergt enige proefmomenten om hem helemaal naar wens te maken. Meng 2 tot 3 eetlepels mayonaise met een theelepel mosterd, een halve theelepel kurkuma en een halve (afgestreken) eetlepel sambal oelek. Het is belangrijk om echte mayonaise te gebruiken en geen (magere) fritessaus, want dat mengt niet zo goed met de andere ingrediënten. En het is natuurlijk minder lekker. Je gebruikt uiteindelijk op de hamburger maar een klein laagje, dus heel dik zul je er niet van worden! Voeg naar smaak peper, zout en knoflook(poeder) toe. Roer goed door elkaar en proef regelmatig of jij hem lekker vindt smaken. Dek de saus af en zet in de koelkast, terwijl je verder gaat met de hamburgers.
Hamburgers
Je start altijd met het snijden van alle ingrediënten. Veel van de ingrediënten kun je namelijk zowel voor de hamburgers als voor de salade gebruiken. Haal vier bladen van de krop sla af. Was deze goed af en leg te drogen. De rest van de sla was je af en snijd je klein. De tomaat snijd je horizontaal door, zodat je de grootste oppervlakte te pakken hebt. Snijd vier grote plakken tomaat en leg ze op een keukenpapiertje om droog te worden. De rest van de tomaat snijd je in kleine stukken voor in de salade. De ui verdeel je horizontaal in drie stukken. Van één deel snijd je ringen voor de hamburger, één deel is bedoeld voor in de salade (snijd naar wens) en één deel wordt versnipperd om door het vlees gemengd te worden. Verder snijd je de augurken in plakjes.
Je kunt naar smaak ook ananas toevoegen. Ondertussen maak je de bacon crispy. Dat kan op twee manieren: in de pan of in de magnetron. De magnetron is de snelste manier, elk plakje 1 minuut op 900 watt. In de pan kan ook, maar duurt langer. Zorg wel dat je op laag vuur zet, anders verbrandt de bacon. Zorg dat je dunne plakjes kaas snijdt. Als alles gesneden is en klaar staat kun je beginnen met het maken van het vlees. Meng het gehakt met een half klein ei en een eetlepel bloem. Meng dit goed door elkaar. Als het gehakt niet goed blijft plakken omdat het te droog is voeg dan extra ei toe. Als het te nat blijft, voeg dan extra bloem toe. Voeg daarna de fijngesnipperde ui toe. Het moet uiteindelijk een compacte massa zijn welke niet aan je handen of aan de kom blijft plakken.
Voeg naar smaak peper, zout en knoflook toe. Je kunt ook ketjap en sambal toevoegen voor een wat pittigere hamburger. Ik vind dit persoonlijk erg lekker. Het belangrijkste is dat je het gehakt echt goed fijn kneedt, zodat het echt een mooie, homogene massa wordt. Verdeel het gehaktmengsel in vier stukken en maak er mooie, ronde hamburgers van.
Ondertussen kun je de broodjes open snijden en even kort in het broodrooster doen. Hierdoor worden ze extra knapperig en krijgen ze net even een andere bite.
Salade
Tegelijkertijd kun je de salade maken. Als het goed is heb je de ingrediënten al klaar staan en is het alleen nog een kwestie van door elkaar mengen. Wij eten de salade eigenlijk altijd zonder dressing, maar je kunt natuurlijk zelf een dressing maken met een beetje citroensap, olijfolie, zout, peper en fijngesneden basilicum.
Terug naar de hamburgers. De hamburgers lijken vrij groot, maar ze slinken nog iets in de pan. Bak de hamburger aan beide kanten in ongeveer vijf minuten goudbruin. Leg ondertussen de geroosterde broodjes op een bord klaar. Leg op elk broodje een blaadje sla. Als de hamburger klaar is, laat je deze heel even uitdruipen op een keukenpapiertje. Je bouwt de hamburger als volgt op: broodje, blaadje sla, gebakken hamburger, laagje zelfgemaakte hamburgersaus, plakjes kaas, plakje tomaat, uienringen, augurk en/of ananas naar wens, bacon en als laatste het topje van het broodje.
Schep er wat salade bij en voilà, jouw eigen echte Amerikaanse hamburger.
No Comments