Menu
Europa / Oostenrijk

Oostenrijk | Bezoek bourgondisch en muzikaal Salzburg (deel 2)

Deze blog is deel 2 van de serie ‘Bezoek bourgondisch en muzikaal Salzburg’. Heb je deel 1 nog niet gelezen? Klik dan hier.

Biercultuur

Ondanks de aanwezigheid van enkele wijngaarden, drinken de locals in Salzburg voornamelijk bier. Zoals Wenen bekend staat als wijnstad, wordt Salzburg geroemd om haar biercultuur. Heb je wel zin in een beetje cultuur snuiven (oftewel proeven), bezoek dan zeker het Augustiner Brauhaus! Een unieke ervaring – van begin tot einde. Terwijl je door dit gigantische pand loopt, kom je langs een doolhof van marktkraampjes waar ze lokale lekkernijen aanbieden. Je kunt hier Schnitzels, Worsten en Pretzels halen, maar je mag ook je eigen eten meenemen. Zolang je maar een goudgele rakker consumeert en dat gaat hier wel op een heel bijzondere manier. Uit de kast pak je een halve liter of liter pull en deze spoel je om bij een fonteintje. Met een token mag je de pull vullen aan de tapkraan, rechtstreeks uit het vat! In de grootste biergarten van Oostenrijk moet je goed zoeken naar een tafeltje. Dit is echt de place to be voor locals, opvallend genoeg niet voor de jeugd maar juist voor de oudere generatie. Mocht je geen plekje kunnen vinden, vraag dan een vriendelijke local of je aan mag schuiven bij zijn ‘Stammtisch’. 

Daar in de buurt kun je ook het klooster bezoeken waar de monniken hun bier brouwden. Met een beetje geluk kun je deze dienaren van God nog persoonlijk bedanken voor hun bijdrage aan deze stad. Er leven namelijk nog steeds drie monniken, ruim boven de negentig. Hoezo, wie zegt dat je niet oud kunt worden van het drinken van bier?

Salzburger Festspiele

Ieder jaar vinden vanaf eind juli tot eind augustus de Salzburger Festspiele plaats. Dit is voor muziekliefhebbers een gelegenheid bij uitstek om meer van de traditionele cultuur te zien. In deze zes weken heb je keuze uit ruim 200 concerten – van opera tot toneel. Tijdens deze festiviteiten gaan mensen vaak in traditionele klederdracht gekleed. Waar in Nederland niemand meer op klompen loopt, wordt hier nog regelmatig de Dirndl en Lederhose uit de kast getrokken.

Een leuk weetje: de knoop van de strik vertelt je een hoop over de dame in kwestie. Heeft ze haar strik aan de linkerkant vastgeknoopt betekent dit dat de desbetreffende dame vrijgezel is, maar wel haar bloempje is geplukt. Een maagd draagt namelijk haar knoop voor het schort aan de voorkant van haar Dirndl. Let dus op waar je je strik knoopt als je toevallig een leuke wikkelrok aanhebt 😉

Electric Love Festival

Ben je niet zo’n liefhebber van klassieke muziek? No worries, Salzburg is van alle markten thuis en biedt ook goede opties voor de jeugd. Ieder jaar wordt het tweede weekend van juli het Electric Love Festival georganiseerd. Een gigantisch dance festival met bekende artiesten waaronder grote namen uit Nederland zoals Tiesto, Afrojack, en Lucas & Steve. Dit evenement vindt plaats ongeveer vijftien kilometer ten oosten van Salzburg op een wel heel unieke locatie: op de haarspeldbochten van de Salzburgring. Hier kun je met je voetjes van de vloer de remsporen van de snelheidsduivels nog voelen. 

Bekijk hier de officiële website van Salzburg voor de uitgebreide evenementenkalender. Schaf ook meteen de Salzburg Card aan zodat je alle toeristische trekpleisters voordelig kunt bezoeken. Wil je een citytrip naar Salzburg combineren met een bezoek aan de regio? Laat je dan verrassen door de volgende blog over de vele outdoor activities die SalzburgerLand te bieden heeft.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.