Menu
Azië / Filipijnen

Filipijnen | Op avontuur in het groene binnenland van Bohol

Met zijn uitgestrekte rijstvelden, watervallen en helderblauwe Loboc River verdient het eiland Bohol absoluut een bezoek wanneer je in de Filipijnen bent. Niet alleen vind je hier de wereldberoemde Chocolate Hills, ook vormt het eiland een thuis voor de tarsier, ’s werelds kleinste primaat. Op Bohol is wellicht niet uitzonderlijk veel te doen, maar uniek zijn de activiteiten er zeker. Wat dacht je bijvoorbeeld van suppen tussen de vuurvliegjes of een paradijselijk bezoek aan Virgin Island? Een ding is zeker: een rondreis op Bohol zul je niet snel vergeten.

Hoe kom je op Bohol?

Reis je af naar Bohol, dan doe je dat waarschijnlijk per boot vanaf het eiland Cebu. Dit eiland is ook je tussenstop als je vanuit Manilla komt. De boot kost je zo’n €12,- en doet er ongeveer 2,5 uur over om van Cebu naar Bohol te varen, waar je aankomt in de hoofdstad Tagbilaran City. Die stad heeft ook een klein vliegveld. Mocht je van of naar het eiland Palawan reizen, wat een stuk verder ligt dan Cebu, is vliegen de snelste optie.

Panglao, Virgin Island en Balicasag Island

De meeste mensen pakken na aankomst in Tagbilaran City meteen een taxi of tricycle naar Panglao, een schiereiland in Bohol. In het zuidwesten van Panglao vind je Alona Beach, het grootste witte strand van Bohol. Hier kun je perfect een dag (of meerdere) doorbrengen met zonnebaden, zwemmen en snorkelen of duiken. Tip: schuif eens aan bij het Griekse restaurant Hera Greek Taverna voor een verrukkelijke lunch of diner, vanwege het dakterras en de ligging pal aan het strand een heel geschikte spot voor zonsondergang. En boek vooral ook een boottripje naar het paradijselijke Virgin Island en Balicasag Island, bij een van de tour agency’s bij Alona Beach.

Overnachten bij Alona Beach

Een leuk hostel in de buurt van Alona Beach is Moon Fools Hostel. Bijkomend voordeel: pal naast het hostel zit Shaka Café, waar je heerlijke smoothies en smoothiebowls bestelt. Wil je ook een paar nachtjes op een luxere bestemming doorbrengen? Wij verbleven in het BE Grand Resort, in een prachtige kamer met airco en balkon met uitzicht over de zee, een fijn zwembad en een gratis shuttlebusje van en naar Alona Beach.

Het uitzicht vanaf het balkon van onze kamer in BE Grand Resort.

Anda: een ongerept alternatief

Toegegeven: Alona Beach is gezellig, maar ook tamelijk overspoeld met toeristen. Een alternatief dat nog relatief ongerept en onontdekt is, is Anda, in het oosten van Bohol. In Tagbilaran City kun je een minivan nemen die je binnen twee uur naar het kleine dorpje brengt, dat naast een gigantisch langgerekt strand ligt. De beste plek om een accommodatie te zoeken is Anda White Long Beach, waar je bijvoorbeeld een kamer kunt boeken in het Little Miami Beach Resort.

Suppen tussen de vuurvliegjes

Hoewel het strand natuurlijk altijd heerlijk is, staat Bohol vooral bekend om z’n mooie binnenland. Onze ultieme tip is dan ook een verblijf bij Fox & The Firefly Cottages, in het centrum van Bohol. Hier overnacht je tussen de bomen, op een prachtig erf in knusse lodges van bamboe. Met een beetje geluk deel je zo’n lodge net als wij met een aantal gekko’s, die je ’s ochtends met hun gemoedelijke geluidjes doen ontwaken.

De Loboc River.

Van heinde en verre reizen mensen af naar Fox & The Firefly Cottages vanwege hun geweldige SUP-tours over de Loboc River. (Voor wie dat begrip niets zegt: SUP staat voor Stand Up Paddling. Een watersport die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden.) Overdag kun je een simpele SUP-cursus volgen van een uurtje of een langere tour doen die naar een waterval leidt, maar écht bijzonder is de magische avondtour in het donker, waar je vuurvliegjes langs de oever van de rivier spot.

Een bijzondere ontmoeting met de tarsier

Bij Fox & The Fireflies Cottages kun je een scooter huren voor nog geen tientje per dag. Daarmee reis je binnen een half uur af naar het Philippine Tarsier Sanctuary, waar je de Filipijnse tarsier tegen een kleine entreeprijs kunt zien slapen tussen de bomen. Het inheemse nachtdiertje wordt ook wel ‘spookdiertje’ genoemd, vanwege zijn grote kijkers, die helemaal uit verhouding staan met zijn superkleine lichaampje. Met zijn 8 tot 16 centimeter behoort de tarsier tot de kleinste primaten ter wereld. De tarsier is een bedreigde diersoort en zou zonder het harde werk van de Philippine Tarsier Foundation & Sanctuary misschien al wel uitgestorven zijn.

Een slaperige tarsier tussen de bladeren.

Wil je tarsiers zien, ga dan vooral naar het Philippine Tarsier Sanctuary en niet naar de zogenaamde ‘Captive Tarsier Displays’ die je helaas ook op Bohol vindt. Hier worden de diertjes in afgezette tuinen en kooien getoond aan publiek. Aangezien gevangenschap de tarsiers veel stress oplevert is hun levensduur in dit soort omgevingen vaak kort.

De wereldberoemde Chocolate Hills

De allergrootste publiekstrekker op Bohol zijn de zogenaamde Chocolate Hills. De kalkstenen heuvels zijn tijdens de ijstijd ontstaan door erosie. Ze worden bedekt met gras dat bruin kleurt in de zomer. Hier hebben ze hun wereldberoemde bijnaam aan te danken. Tegen een kleine entreeprijs heb je toegang tot het Chocolate Hills Complex bij de stad Carmen, waar je de heuvels vanaf een uitzichtplateau kunt bewonderen. Van maart tot juni zijn de heuvels bruin, maar ook buiten die maanden, als ze weer heldergroen kleuren, zijn ze een bezoek waard.

De Chocolate Hills.

Een verfrissende tocht langs watervallen

Op Bohol kun je verschillende watervallen zien. Het zij soms met een beetje moeite vanwege onverharde wegen vol gladde stenen. Mooie watervallen zijn bijvoorbeeld de Mag-Aso Falls, Pangas Falls, Camugao Falls, Pahangog Falls en Kawasan Falls. Je kunt er dichtbij komen per scooter of taxi, maar je zult vaak een laatste stuk moeten lopen (of klauteren) om ze daadwerkelijk te bereiken.

Praktische tips

Bohol kun je eigenlijk het gehele jaar door prima bezoeken qua weersomstandigheden. Mocht je andere eilanden willen bezoeken in de Filipijnen kan de ideale reisperiode anders zijn, vanwege de grootte van het land. Als je minder dan een maand in de Filipijnen verblijft hoef je vooraf geen visum te regelen, maar krijg je dit gewoon bij aankomst. Een retourticket naar de Filipijnen kost op z’n voordeligst zo’n €500,- à €600,- wanneer je ruim van te voren boekt.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.