Menu
Avontuur / Europa / Oostenrijk

Avontuur | Langlaufen: niet voor dummies!

Travelgirl Lara besloot om samen met haar schoonmoeder te gaan langlaufen. Ze wilde een keer iets anders dan iedere dag de piste op gaan. Hier lees je hoe dit haar verging!

Langlaufen: niet voor dummies

Bij veel mensen heerst het beeld dat langlaufen voor bejaarde en suffe mensen is. Niets is minder waar: langlaufen is zwaar en je hebt er een goede conditie voor nodig, plus een flinke portie lef wanneer je op hoge snelheid een berg af sjeest en niet kunt remmen. Wij hebben een tocht gemaakt van 10 kilometer en waren daarna ook helemaal op. “Lauf dus niet te lang” 😉 want het is écht zwaar!

Waarom is langlaufen leuk?

Als echte wintersporter vertrek je vaak in de ochtend de berg op om er in de avond weer vanaf te komen. Super tof, maar je ziet hierdoor weinig van de omgeving. Tijdens het langlaufen kom je langs dorpjes. Je zit iets lager in het bos waardoor je riviertjes oversteekt, beestjes ziet lopen en sfeervolle dennenbomen om je heen hebt staan.

Langlaufend leg je sneller een afstand af dan wandelend en zo zie je weer meer. Is een afdaling te eng of een stijging te zwaar dan klik je de spullen gemakkelijk uit en loop je een stukje op de comfortabele langlaufschoenen.
Een ander pluspunt is dat het lekker rustig is op de paden. Dit kan een aangename afwisseling zijn met de soms overvolle pistes.

Langlaufen kan niet altijd

De laatste jaren valt er in Europa weinig sneeuw in het dal. Hierdoor kunnen de sporen en paden niet aangelegd worden waarin men langlauft. Kerst 2017 hadden wij geluk en was er in het Oostenrijkse Flachau al genoeg sneeuw in het dal om te kunnen langlaufen!

Lage kosten

Omdat langlaufen niet zo populair is kun je bij iedere skiverhuur voldoende spullen huren. Voor ons kostte het maar €15,- voor een set die bestaat uit schoenen, stokken en latten. De langlaufpaden zijn gratis te betreden en worden door de gemeente aangelegd. Dit is een van de dingen die ze doen van onze toeristenbelasting.

Wat trek je aan?

Als je op de langlaufpaden bent, zie je echte langlaufers voorbij flitsen. Zij zijn gekleed in een soort legging van sneeuwafstotend materiaal. Een skibroek, thermo-ondergoed en een fleecetrui komt voldoende in de buurt van de outfit van de de echte pro’s. Zorg voor een zonnebril, een skibril beslaat door het zweten! Een muts is écht te heet, kies liever voor een haarband.

Ben jij door het lezen van Lara’s blog al overtuigd om een keer te gaan langlaufen? Wij hebben al zin om het een keer te proberen! Als je op zoek bent naar nog meer dingen om te doen buiten de piste, lees dan deze blog die Lara schreef over haar vakantie in het Oostenrijkse dorp Hintertux.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.