Menu
Tips

Milieubewust reizen: hoe doe je dat eigenlijk?

De laatste jaren is reizen steeds toegankelijker geworden. De ticketprijzen zijn sterk gedaald, accommodaties worden goedkoper en landen worden simpelweg beter bereikbaar. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de lokale bevolking, echter zorgt de toename van reizen ook voor een enorme toename van milieuschade. Dit komt niet alleen door schadelijke uitstoot van vliegtuigen, maar ook door het gebruik van zonnebrand bijvoorbeeld. De oplossing? Milieubewust reizen. Hoe doe je dat eigenlijk? Wij geven je tips!

Compenseer je reizen

Steeds meer vliegtuigmaatschappijen bieden een compensatie aan voor de CO2-uitstoot die veroorzaakt wordt door het vliegen. Variërend van een paar euro tot een paar tientjes kun je ervoor kiezen om een green seat te kopen. Hiermee wordt je ticket duurder, maar belooft de vliegtuigmaatschappij om bijvoorbeeld een boom te planten ergens op de wereld. Het heeft relatief weinig impact op je portemonnee, maar het maakt je reis iets minder schadelijk.

Reis zoveel mogelijk met het openbaar vervoer

Je moet het zo zien: het openbaar vervoer gaat toch wel. Door voornamelijk met het openbaar vervoer te reizen in plaats van met een huurauto, compenseer je al een behoorlijk gedeelte van de uitstoot van uitlaatgassen. Het is daarnaast ook nog eens goedkoper én je ontmoet veel meer locals. Wie weet word je uitgenodigd voor het avondeten, dat scheelt weer een dineetje! Lange afstand te overbruggen? Pak de trein in plaats van het vliegtuig.

Koop vooral lokale producten

Lokale producten hoeven niet van ver te komen, waardoor het goedkoper én beter voor het milieu is. Heb je er al eens over nagedacht hoe die mango eigenlijk bij ons in de supermarkt terecht komt? Andersom is dat natuurlijk net zo. Hoe denk je dat die pot Calvé pindakaas in de supermarkt in Spanje terechtkomt? Niet doen dus!

Check je zonnebrand

Er is weinig schadelijker voor het zeeklimaat dan zonnebrand. We smeren ons natuurlijk allemaal heel braaf in voordat we op het strand gaan liggen. Helaas denken we er niet over na wat er gebeurt met de zonnebrand op ons lichaam als we de golven trotseren. De zonnebrand komt in schadelijke hoeveelheden in het water terecht, waardoor vissen, planten en koraal sterven. Kies dus voor biologisch afbreekbare zonnebrand om het milieu te beschermen.

Ga kamperen op natuurcampings

Kamperen is minder milieubelastend dan slapen in hotels. Kies dan wel voor natuurcampings en probeer zoveel mogelijk op zonne-energie te doen. Warm douchen? Op een camping heb je vaak zes minuten warm water. Zo sta je niet per ongeluk veel te lang onder een warme douche. Dat scheelt weer energie!

Zoek reismaatjes

Ben je van plan om met de auto op reis te gaan? Zoek dan reismaatjes! Het scheelt natuurlijk enorm of je met een volle auto reist of dat er vier lege auto’s op straat rondrijden. En je bespaart ook nog eens kosten, dus dubbel fun! Heb je nog geen reismaatje? Check hier hoe je een reismaatje kan vinden!

Draai geen halfvolle wasjes

Zoek een reisgenoot die ook zijn of haar kleding moet wassen en draai samen een volle was! Het is eeuwig zonde om halve wasjes te draaien, want er wordt tenslotte bijna net zo veel energie en water verbruikt als tijdens een volle was. En in de tussentijd kun je je nieuwe reismaatje goed leren kennen!

Gebruik je handdoek meerdere keren

Heb je geen eigen handdoek meegenomen, maar gebruik je de handdoek in je hotel? Gebruik deze dan meerdere keren en laat niet je handdoeken iedere dag verwisselen. Gelukkig hebben steeds meer hotels hier ‘regels’ voor. Wil je je een nieuwe handdoek? Dan gooi je deze op de grond. Wil je je handdoek nogmaals gebruiken? Hang deze dan aan het haakje. Alle kleine beetjes helpen.

Neem je eigen tassen mee

Doe je vaak boodschappen op vakantie, omdat je bijvoorbeeld graag zelf kookt? Neem dan je eigen boodschappentassen mee! Vooral in Amerika zijn ze kampioen in ieder product in een apart tasje stoppen. En ja, de tasjes zijn inderdaad gerecycled en nee, dat betekent niet dat dit beter is dan je eigen tassen meenemen. Dit geldt overigens ook voor andere landen, maar zorg dat je je eigen tassen meeneemt als je boodschappen gaat doen (of stop alles in je backpack)!

Milieubewust reizen

Het is best mogelijk om milieubewust te reizen, je moet soms alleen wat minder egoïstisch denken. Sterker nog: milieubewust reizen zorgt ervoor dat meer mensen van onze aardbol kunnen genieten en je leert er meestal nog nieuwe mensen door kennen ook! Het is echt niet erg om een dag langer met je handdoek te doen of je eigen tassen mee te nemen naar de supermarkt. Als we nu allemaal een stapje harder ons best doen om milieubewust te reizen, dan maken we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk. Benieuwd naar jouw ecologische voetafdruk? Check it out!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.