Menu
Europa / Italië

Italië | Ontspannende Huttentocht door de Dolomieten.

Travelgirl Ilse heeft vorige zomer met twee wintersport vrienden een Huttentocht door de Italiaanse Dolomieten gewandeld. Normaal gesproken gaan de drie elk jaar in een groter groepsverband op wintersport en leggen ze hierbij kilometers af op de piste en dansen ze einde van de dag nog aantal extra rondjes in de Après-ski. Helaas ging deze pret afgelopen jaar niet door. 

Op zoek naar alternatieven, bleek gezamenlijke passie voor sport en natuur ideaal te zijn om de bergen op een andere manier te gaan verkennen. Het drietal besloot in de zomer van 2020 geheel Corona proof een 5 daagse Huttentocht (incl. bepakking!) te maken door de Italiaanse Alpen. De ervaringen van deze Huttentocht door het Natuurpark Schlern-Rosengarten lees je verder in deze blog.

Al wandelend je hoofd leeg maken

Wat is het heerlijk om 5 dagen je ene voet voor de andere te zetten, van het mooie uitzicht te genieten, alleen op de route bordjes te hoeven letten en vooral heel veel lol te maken. Het wandelen werkte op het drietal erg rustgevend. Al wandelend maak je je hoofd helemaal leeg zodat er ruimte is voor nieuwe inspiratie. Ideaal wanneer je actief wilt ontspannen!

Wandelen van hut naar hut met bepakking is iets wat altijd al op de bucketlist van Ilse stond. Ze had altijd het idee om dit op een verre bestemming te doen zoals Argentinië of Nepal. Door de nog steeds actuele beperkingen door COVID-19 werd dit een stukje dichter bij huis. Wat blijkt, in Europa kun je ook hele mooie tochten maken!

Het is een beetje onwennig met een 12kg zware backpack op je rug, maar dit went echter snel. Al wandelend door alpenweides en af en toe naast steile richeltjes geniet je van alle mooie vergezichten. De trekking stokken zijn de enige attributen die vertrouwd aanvoelen aan het begin van deze huttentocht. Deze lookalike skistokken werden er al snel bijgehaald en zijn daarna niet meer opgeborgen. Ze geven je een goede houding, zorgen voor balans en ontlasten je rug tijdens het lopen. Een echte must have om door de bergen te wandelen!

ROSENGARTEN MASSIEF

Het Rosengarten massief ligt in het noorden van Italië op 20 km van de stad Bolzano. Het massief ligt tussen de Zuid Tiroler bergdalen Tierser en Eggendal en het Trentiner Val di Fassa. De naam van het gebergte verwijst naar de legende van koning Laurin. Zijn rozentuin zou terug te zien zijn in de vorm van het gebergte.  

De Rosengarten route, in het Italiaans Catinaccio, is erg afwisselend. Vanuit het dorpje St. Zyprian is een steile klim het begin van de 5 daagse wandeltocht door de Italiaanse Dolomieten. Het dorp is ook tevens het eindpunt van de route, je loopt als het ware een rondje. Op de eerste dag loop je via alpenweides omhoog naar de Schlern, een enorm hoog en relatief vlak plateau en kijk je op dag twee uit op de hoge bergen die je verderop in de tocht doorkruist, de Rosengarten. In 2 dagen loop je naar de Rosengarten, het massief dat je uiteindelijk via de Molignonpass bereikt. Via de Grasleitenpass ga je dwars door het hart van de berggroep heen, dit is een pad door een indrukkende rotsformatie. Daarna daal je terug naar het dal via de Vajolettürme. Vanuit deze slaapplaats heb je op de derde dag de mogelijkheid om in de middag een extra klim te maken naar de Gartlhütte. Hier stijgen klimmers uitgerust met helm, touw en klimhaken verder de berg op. Mocht je besluiten een middag pauze te nemen dan kun je ook vanuit de hut de sfeer proeven, het gekletter van de klimactiviteiten kun je al vanuit de verte horen.  

De Rosengarten route kun je gemakkelijk als individuele route zonder gids lopen. Doordat de route goed is aangegeven met routeborden kun je je volledig focussen op de wandeling en al het moois om je heen. Tegen de late middag kom je bij de hut aan en verzamelen alle wandelaars zich voor het avondeten en de overnachting. Je verblijft tijdens de tocht in trekkershutten. Het eten in de hutten is over het algemeen heerlijk en de bedden zijn erg comfortabel. De logies zijn basic en variëren van privé, 2 of meer persoonskamers tot gedeelde slaapruimtes voor meerdere personen en groepen. Het sanitair is grotendeels gedeeld. Elke hut heeft zo zijn eigen charme; de ene doet Oostenrijks aan, de andere heeft iets weg van een Italiaans Alpine center. Hierdoor waan je je de ene keer in Oostenrijk met een borrel plank speck & käse en de andere keer zit je in Italië aan een bord lekkere pasta en een goed glas wijn. Na een dag flink wandelen is dit echt een traktatie!

TIPS & TRICKS

Het is aan te raden de tocht met wandelstokken te lopen. Doordat je je gewicht kunt verdelen is lopen met een zwaardere rugzak gemakkelijker. Ook zijn setjes ’technische kleding’, lees sport shirts, tops en broeken van sneldrogende mesh / polyester een verademing. De shirtjes zijn warm wanneer nodig en zo weer droog na inspanning, geen plak oksels dus. Erg fijn! Wij hadden zelf ook een aantal katoenen shirts mee, niet ideaal! Het verschil is goed te merken. 

Pak vooral niet teveel in, een paar goede (ingelopen) schoenen zijn de basis. Laat overbodige dingen thuis en neem alleen de items mee die je echt nodig hebt mee (zie paklijst). 

Ook is het raadzaam om altijd met voldoende water in de ochtend te vertrekken en je waterfles op tijd bij te vullen. Je weet nooit wat je op je pad tegenkomt of wanneer je de volgende hut bereikt. Daarnaast kun je door vroeg in de ochtend te vertrekken zo lang mogelijk van de dag genieten. Door Corona is het verplicht een eigenslaapzak en handdoek mee te nemen en een mondkapje te dragen in alle openbare ruimtes.

Doordat je wordt ingedeeld op kamers kan het voorkomen dat je een kamer deelt met mensen buiten je groepje. Onverwachte omstandigheden, bieden kansen. Ik had me verheugd op het gezelschap van een groep sportieve en zongebruinde alpinisten. Wij werden echter vergezeld door een stel oudere en snurkende mannen op de kamer. Tot zo ver deze illusie.. Maar je weet maar nooit natuurlijk, ze zijn er wel!

IS HET OOK ECHT LEUK?

Sportief de bergen in tijdens het zomer seizoen is verrassend leuk en vooral heel erg mooi! Wij hebben in 5 dagen totaal 75 km afgelegd, dit is met een redelijke tot goede conditie goed te doen. Deze huttentocht is volgens ons dus een echte aanrader!

De 5 daagse Huttentocht hebben wij geboekt bij Tirol Outdoor, een Nederlandse berg wandel organisatie. Tirol Outdoor heeft voor ons de hutten en half pension gereserveerd en de route uitgestippeld. Tirol Outdoor organiseert verschillende tochten en trekkingen. Meer informatie vind je op hun website. Meer blogs over Italië lees je via deze link.

Wil je meer zomerse bergactiviteiten? Dan vind je deze blogs waarschijnlijk ook leuk:

Gastblog geschreven door: Ilse de la Cousine

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.