Menu
Europa / IJsland

IJsland | Het noorderlicht spotten in IJsland

IJsland is zowel in de zomer als in de winter een aanrader om te bezoeken. In de zomer kun je met een Jeep het binnenland in, terwijl je in de winter een grote kans hebt om het noorderlicht te spotten in IJsland!

Het noorderlicht spotten in IJsland

Naast de indrukwekkende vulkanen, gletsjers, bronnen en watervallen heeft IJsland nog een uniek natuurverschijnsel: het noorderlicht. Het noorderlicht verschijnt in de wintermaanden geregeld aan de donkere hemel en zorgt dan voor een groen kleurenspektakel die zo ongelofelijk bijzonder is om te zien. Hoe noordelijker je bent, hoe groter de kans is dat het noorderlicht zal zien. Het noorderlicht is feitelijk een energie die vrijkomt die te maken heeft met de hoeveelheid zonneactiviteit. We kunnen er een heel verhaal van maken, maar het is belangrijker dat je je ticket boekt naar IJsland om dit fenomeen ook echt te kunnen zien!

Wanneer kun je het noorderlicht spotten in IJsland?

Het noorderlicht is niet in alle maanden van het jaar goed te spotten in IJsland. In de winterperiode is de kans het grootst dat je het noorderlicht ziet. In de maanden oktober t/m maart is de kans het grootst dat je de groene vlammenzee in de lucht kan aanschouwen. Het moet dan natuurlijk wel helder zijn en geen volle maan. Tussen 22.00 uur en 3.00 uur ‘s nachts is de zonneactiviteit vaak het grootst. De kans dat je in deze vijf uur het noorderlicht ziet is groter dan op andere tijdstippen. Zorg dat je in de buurt van een berg bent, zodat je het noorderlicht zo goed mogelijk kan spotten.

IJsland is een van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te zien. Dat komt omdat het land bijna op de poolcirkel ligt. In de regio Myvatn in het noorden van IJsland is de kans groot dat je het noorderlicht zal zien. In het zuiden is de kans wat kleiner en ook rond de stad wordt het moeilijk. Dat komt doordat steden zorgen voor lichtvervuiling. Dat betekent dat je beter niet in Reykjavik kunt zijn als je het noorderlicht in IJsland wil spotten.

Hoe weet je of het noorderlicht komt?

Je weet nooit helemaal zeker of je het noorderlicht gaat zien. Het verschijnen van het noorderlicht is van meerdere dingen afhankelijk. Sowieso is je kans het grootst in het noorden, bijvoorbeeld in het eerder genoemde Myvatn. Ook de Westfjorden, het Thingvellir National Park en de Landmannalaugar zijn grote kanshebbers om het noorderlicht te laten zien.

Het noorderlicht spotten in IJsland is iets dat je zeker op je bucket list moet zetten. Wij vonden het zo bijzonder om te zien, een van de dingen die we nooit meer zullen vergeten.

Beste reistijd voor het spotten van het noorderlicht: oktober t/m februari
De beste deals voor vliegtickets vind je vanaf €200 bij Skyscanner.nl of Momondo.nl. Een auto huren bij Sunny Cars levert minder koppijn door de all-inclusive regeling.

Lees hier onze andere blogs over IJsland:

IJsland | Autorijden in de winter
IJsland | Dit is waarom je ‘s winters naar Noord-IJsland wil
IJsland | Een route door IJsland
IJsland | Wat kost een week rondreizen door IJsland

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.