Menu
Gezondheid

Gezondheid | Medicijnen meenemen op reis

Tegenwoordig is reizen met medicatie een stuk makkelijker. Naast het feit dat vertalingen wereldwijd via de smartphone makkelijk op te vragen zijn in geval van nood, is de kennis rondom medicatie ook een stuk beter. Medicijnen meenemen op reis vraagt echter wel enige voorbereiding.

Medicijnen meenemen op reis

Er bestaan verschillende soorten medicijnen. Sommige medicijnen neem je makkelijker mee dan andere medicijnen. Zo bestaan er medicijnen die koud bewaard moeten worden. Dat kan een uitdaging zijn in het vliegtuig. Eenvoudige medicijnen zoals paracetamol of diarreeremmers kun je eigenlijk altijd zonder problemen meenemen op reis. Ook de anticonceptiepil meenemen op reis is vaak geen enkel probleem. Maar het kan ook zijn dat je medicijnen neemt die vallen onder de Opiumwet. Voor deze medicijnen moet je een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Op de website van de overheid kun je zien welke medicijnen onder de Opiumwet vallen.

Medische verklaring aanvragen voor medicijnen

Wat voor soort medische verklaring je moet hebben ligt aan het land waar je naartoe gaat. Reis je naar een van de Schengenlanden*? Dan heb je voldoende aan een Schengenverklaring. Je kan het formulier downloaden op de website van het CAK. Vul het formulier in, vraag een stempel en een handtekening van de arts en stuur het formulier naar het CAK. Je mag één medicijn meenemen naar vier verschillende landen met één Schengenverklaring. De verklaring is maximaal dertig dagen geldig. Reis je langer of naar meer dan vier landen? Dan moet je meerdere verklaringen aanvragen. Het CAK legaliseert de officiële verklaring(en), zodat jij veilig op reis kan. Let op: het kan wel tot vier weken duren voordat je document gelegaliseerd is.

Reis je naar een land dat niet binnen het Schengenverdrag valt? Dan heb je geen Schengenverklaring nodig, maar een Engelstalige verklaring voor reizen buiten het Schengengebied. Ook hier kan het tot wel vier weken duren voordat je reactie hebt gekregen. Een Engelstalige medische verklaring is één jaar geldig, zolang er niets verandert.

Medicijnen die niet onder de Opiumwet vallen

Gelukkig vallen niet alle medicijnen onder de Opiumwet. Andere medicijnen mag je gewoon meenemen op reis, maar zorg er wel voor dat ze de in de originele verpakking blijven met je naam en dosering erop. Dat geldt overigens ook voor medicijnen die wel onder de Opiumwet vallen. Zo kun je aantonen dat het gaat om persoonlijke medicijnen en niet om drugs.

Het kan wel handig zijn om bij de apotheek een medicatiepaspoort op te vragen. Zo’n medicatiepaspoort is gratis. Op dit formulier staat welke medicijnen gebruikt en wat de internationale stofnamen zijn. Dat is dus óók handig als je de anticonceptiepil slikt en je onverhoopt je medicijnen verliest.

Medicijnen meenemen in het vliegtuig

Medicijnen mag je gewoon meenemen in het vliegtuig. Het is verstandig om deze niet in je ruimbagage te bewaren. De meeste medicijnen mogen niet heel koud of warm worden en in het bagageruim kan het weleens tegen het vriespunt lopen. Heb je medicijnen in vloeistofvorm? Dan mag je deze meenemen in de handbagage, ook als ze de 100 ml overschrijden. De medicijnen moeten dan wel aantoonbaar op naam staan.

 * De volgende landen vallen onder het Schengenverdrag: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tjechië, Zweden en Zwitserland.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.