Menu
Algemeen / Avontuur / Kamperen

Dit is belangrijk bij de aankoop van je eerste backpack

Het is bijna zover! Jouw eerste grote reis staat voor de deur! Het enige dat je echt nog even moet regelen is het kopen van een backpack. Je eerste backpack kopen kan wat overweldigend zijn, er zijn zoveel dingen waar je rekening mee moet houden. Met deze tips koop jij een backpack die het beste bij je past!

Passen, passen, passen!

Het allerbelangrijkste bij het kopen van een backpack is dat je deze past. Je kan een backpack prima online kopen, maar zorg er dan wel voor dat je echt eerst een aantal backpacks hebt geprobeerd in de winkel. Elke backpack is anders en elke backpack zit anders. Probeer minimaal vijf verschillende tassen te passen en laat je hier begeleiden door iemand die er verstand van heeft. Dat kan een vriend of een vriendin zijn, maar ook iemand uit de winkel.

Zonder gewicht geen tas

Gewoon zomaar een tas passen heeft eigenlijk niet zoveel zin. Het is namelijk belangrijk dat je je tas ook goed kan voelen als er gewicht in zit. Bij de betere winkels kun je vragen of ze extra gewicht in de tas toevoegen, zodat je een goede vergelijkbare situatie hebt. Je zal al snel zien dat de tas die je in eerste instantie graag wilde hebben, misschien met gewicht wel helemaal niet zo lekker zit.

Bespaar niet op je backpack

Backpacks zijn duur en het lijkt dan ook heel verleidelijk om een goedkope backpack te kopen. Uit ervaring is gebleken dat goedkope backpacks snel kapot gaan en dat deze voor lichamelijke klachten kunnen zorgen. Je kent je eigen lichaam het beste, dus die keuze moet je zelf maken. Kortom: spaar flink voor een goede backpack, je gaat er echt geen spijt van krijgen!

Kies een verstelbare backpack

Je zou verwachten dat iedere backpack helemaal in te stellen is op jouw wensen, maar dat blijkt in de praktijk echter niet altijd zo te zijn. Bijna alle backpacks hebben verstelbare schouderbanden, maar het verstellen van het rugpand en de heupband is minstens zo belangrijk. Door een backpack te kiezen waarbij alles verstelbaar is, kun je deze helemaal naar wens aanpassen. Zo weet je zeker dat je backpack tijdens je hele reis lekker zit.

Let op de vakken

Niet alle backpacks gaan op dezelfde manier open. Je hebt backpacks die alleen van boven te openen zijn, maar je hebt ook backpacks die vanaf de zijkant benaderbaar zijn. De meeste reizigers hebben de voorkeur om ook via de zijkant in de backpack te kunnen, maar helaas hebben niet alle modellen die optie. Osprey staat er bijvoorbeeld om bekend vooral via de bovenkant en onderkant benaderbaar te zijn. Dat is niet erg, realiseer je alleen dat je dus altijd de helft van je spullen eruit moet halen als je iets in het midden wil hebben. Heel veel kleine vakjes is handig als je je spullen graag wil verdelen.

Het formaat van je backpack

Het formaat van je backpack is wellicht het meest belangrijke tijdens het kopen van je eerste backpack. Je wil niet als een soort pakezel rondlopen met een te grote en te zware backpack. Een backpack moet op je heup blijven rusten en mag dus niet onder je billen uitkomen bij het dragen. Ook is het niet aan te raden om de backpack boven je hoofd te laten uitsteken, hoewel je daar als kleine reiziger niet echt aan ontkomt. Des te groter de backpack, des te meer je meesleept. Het maakt hierbij nog wel uit of je naar bijvoorbeeld Zuid-Amerika reist of naar het zuidoosten van Azië. In Zuid-Amerika heb je meer warme kleding nodig, dus is een iets grotere backpack wenselijk. Ons advies is om een backpack van maximaal 60 liter te kopen, zeker als je zelf geen kampeerspullen meesjouwt.

Speciale vrouwenmodellen

Bijna alle bekende backpackmerken hebben speciale vrouwenmodellen in het assortiment. Soms zijn deze zelfs voorzien van een leuk hip kleurtje, maar laat daar niet je keuze van af hangen. De backpack moet vooral lekker zitten, dat is het allerbelangrijkste. Speciale vrouwenmodellen hebben vaak iets breder uitlopende schouderbanden, zodat deze niet over je borsten vallen. De tassen zijn vaak ook iets minder lang qua lengte dan de mannenmodellen. Probeer tijdens het passen eens een mannen- en vrouwenmodel uit en je zal al snel merken dat het vrouwenmodel een betere pasvorm heeft.

Je eerste backpack kopen

Je bent helemaal klaar om je eerste backpack te kopen! Er zijn nog een aantal dingen waar je op kunt letten als je je eerste backpack gaat kopen: kun je de backpack aantrekken met banden, zodat je ook een wat legere backpack kunt meenemen? Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je een meerdaagse trekking gaat doen waarbij je een deel van je spullen in het hostel kan achterlaten. Een aangesnoerde backpack zit heel veel lekkerder. Daarnaast is het handig om te checken of er een regenhoes en een flightbag bij geleverd wordt. Een regenhoes is sowieso handig om te hebben: zowel bij tropische regenbuien als bij bootreizen. Een flightbag is geen must, maar wel heel handig. Hierdoor slijt je tas iets minder snel én is de kans kleiner dat je tas ergens achter blijft hangen tijdens het transport op het vliegveld.

Voor deze reizen heb je zeker een backpack nodig:

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.