Menu
België / Europa

België | Bezoek DIVA in Antwerpen, het leukste museum van Vlaanderen!

Op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen mocht Travelgirl Lara als een van de eerste een bezoek brengen aan het nieuwe diamant- en zilvermuseum DIVA in Antwerpen. In deze blog lees je haar ervaringen over het leukste museum van Vlaanderen: DIVA in Antwerpen. 

DIVA in Antwerpen

Als je Antwerpen zegt, dan zeg je diamanten. Jarenlang had Antwerpen geen diamantenmuseum meer, maar met de opening van DIVA is daar verandering in gekomen. Zilver en diamanten komen op een mooie manier samen in het nieuwe museum DIVA in Antwerpen. Kaartjes bestel je eenvoudig online via deze link.


Copyright DIVA Louise Mertens

Wat maakt DIVA in Antwerpen nou zo speciaal?

Tijdens ons bezoek viel het ons op dat niet alleen de diamanten en de sieraden schitteren en stralen, maar ook het personeel dat er werkt. Het bijzondere concept achter dit museum is met merkbaar veel liefde en vakmanschap bedacht en tot uitvoering gebracht.

Een bezoek aan DIVA in Antwerpen voelt meer als een beleving dan een museumbezoek. Door de goede samenhang van entourage en geluid is het te merken dat het totaalplaatje van de beleving van het museum in handen lag van de regisseur en scenarist Frank van Laecke. Het interieur van de Wonderkamer ligt in handen van Gert Voorjans. Decorontwerpster Carla Janssen Höfelt heeft zich over de aankleding van de vijf andere kamers van DIVA’s huis ontfermd. Naast de collectie worden er af en toe ook workshops aangeboden bij DIVA in Antwerpen.


Copyright DIVA Louise Mertens

Maak gebruik van de audio guide

Als je gebruik maakt van de audio guide, neemt de stem van Jérôme, DIVA’s butler, je mee door DIVA’s wereld. Overal waar je besluit om stil te staan kun je luisteren naar een bijzonder en smeuïg verhaal. Vaak is een audio guide je geld niet waard, maar in dit geval maakt het de totale beleving van het museum erg bijzonder.

De verschillende kamers

De indeling van het museum is speels opgezet. De bezoeker komt binnen in de zogenaamde wonderkamer van DIVA. Hier staan onder andere schitterende 18e en 19e eeuwse snuifdozen. Het favoriete museumstuk van travelgirl Lara was een geweldige drinkbeker voor een oud-Hollands drinkspel. Zolang de wieken van de molen draaien mag je drinken. Als ze stoppen moet je het aantal bekers dat hij aangeeft op de molen nog een keer drinken. De beker kan alleen op de kop neergezet worden, hij moet dus altijd leeggedronken worden.


Copyright DIVA

In een van de eerste kamers wordt het publiek letterlijk aan een werktafel gezet. Hier wordt de bewerking van de diamant uitgelegd. Wil je bepaalde informatie hebben, dan kun je een lade open trekken en dan vind je die. Hou je meer van rondkijken, dan wordt je blik niet verstoord door onnodige bordjes. Op een van de middelste verdiepingen is een kluis nagebouwd: hier vindt de bezoeker informatie over diamanten en kunst in de laatjes van de kluis.

De Pronkstukken staan samen in een andere kamer. Hier vertelt een vrouw (via de audio guide) hoe zij bekoord werd door een casanova. De art deco entourage in deze kamer geven je het gevoel echt terug in de tijd te gaan.


Copyright DIVA

Naast de vaste museumstukken is er op de bovenste verdieping een leeskamer. Hier staan verschillende boeken, maar ook 2D-materiaal zoals tekeningen en ontwerpen. Mode- en juweelstudenten zouden hier mogen samenwerken. Vanaf september is deze kamer geopend voor zowel publiek als experts. Op de tweede en derde verdieping komen wisselobjecten te staan, passend bij het thema DIVA door een kunstenaar of fotograaf. In oktober 2018 is de eerste tijdelijke tentoonstelling te zien. Axel de Voort zal zijn wonderkamer hier inrichten.


Copyright DIVA

Kritische blik op diamanten

Door onze vele reizen zijn we ons bewust van de minder sprankelende kant achter de diamantenhandel. Om een goede en eerlijke kwaliteit te waarborgen is er in Antwerpen een keurmerk opgezet. In Antwerpen weet je dat je goed zit met het Antwerp’s Most Brilliant keurmerk. Dit label krijgt de verkoper voor twee jaar, daarna wordt alles weer opnieuw gecontroleerd.


Copyright DIVA

Reis naar Antwerpen met NS internationaal

Richting België reis je erg gemakkelijk en goedkoop met NS internationaal. Je kun je ticket gemakkelijk boeken via deze website. Binnen 1,5 uur reis je vanaf Eindhoven naar hartje Antwerpen al vanaf €25,-. Naast het feit dat Antwerpen Centraal volgens ons een van de mooiste stations van Europa is, ligt het ook nog erg centraal in de stad. Een ideale manier van reizen als je lekker de DIVA in Antwerpen uit wil hangen.

Lara heeft genoten van haar bezoek aan het museum en wil graag nog een keer terug. Wij zijn erg benieuwd hoe jouw bezoek aan DIVA in Antwerpen geweest is!  Ben je op zoek naar meer vertier in Antwerpen, lees dan in deze blog hoe je deze bruisende stad het best per fiets kunt verkennen. 

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.