Menu
Verenigde Staten

Tips om alligators te spotten in de Everglades!

Wist je dat Florida uit meer bestaat dan alleen maar hagelwitte stranden en kraakheldere kreekjes? Helemaal in het zuiden van Florida ligt namelijk het grootste subtropische nationale park van Amerika: de Everglades. Moerassen zo ver je kan kijken, mangroves aan de kust en alligators die aan het azen zijn op hun avondeten. Benieuwd wat je kunt doen in de Everglades? Je leest het hier!

Een bezoek aan Everglades National Park

Het nationale park de Everglades bestaat uit een rivier van meer dan honderd kilometer breed met ondiep water dat bedekt wordt door moerasgras en het grootste mangrovebos ter wereld. In tegenstelling tot andere nationale parken hoef je niet bang te zijn dat je hier geen wilde dieren tegenkomt. Door het unieke ecosysteem van dit park leven hier zeer veel verschillende soorten (tropische) vogels en bijzondere dieren zoals de alligator en de panter. De Everglades is een walhalla voor natuurfreaks en wandelfanaten. Je moet hier niet zijn voor de mooiste uitzichten of bijzondere vergezichten. Nee, hier ben je echt voor de natuur…

De beste wandelingen in de Everglades

Er zijn kilometerslange wandelpaden in de Everglades en allemaal zijn ze de moeite waard om te doen. De Everglades moet je niet zien, die moet je ervaren. Trek minimaal een dag uit voor onderstaande wandelingen en meer is natuurlijk altijd beter.

De Gumbo Limbo Trail

De Gumbo Limbo trail is een wandeling van 800 meter (heen en terug). Je loopt door een jungle waar je verrast wordt door koningspalmen en varens. In de vroege ochtend is de kans om dieren te spotten het grootst én je leert direct kennis maken met vijftig tinten groen…

Pineland Trail

De Pineland Trail is een bijzondere wandeling. Je vindt hier namelijk slash pine dennen. Dit gebied is langzaam aan het verdwijnen en men doet er alles aan om het zoveel mogelijk te behouden. De Pineland Trail laat goed zien welke krachten de natuur in zich heeft. De wortels drukken door de geasfalteerde paden heen. Ook is er veel schade aangericht door orkaan Andrew in 1992. Een mooie wandeling om te doen. Ook deze wandeling is maar 800 meter (loop).

Pa-hay-okee Overlook

Een korte wandeling van 400 meter over een houten wandelpad brengt je naar een observatieplatform. Vanaf hier kijk je uit over de enorme ‘grasrivier’ waar de Everglades uit bestaat. Je vindt hier enorm veel vogels en de kans om een alligator te spotten is hier vrij groot.

Eco Pond Trail

De Eco Pond Trail is wederom een korte wandeling van 800 meter. De Eco Pond is een meer waar je grote kans hebt om alligators en vogels te spotten. Het einde van de wandeling is zeer populair bij fotografen. Een tip: maak deze wandeling rond zonsopgang of zonsondergang!

Anhinga Trail

De Anhinga Trail is wellicht één van de populairste trails van de Everglades. Het is een makkelijk te lopen pad zonder enig hoogteverschil. Houten wandelpaden over het water wisselen af met geasfalteerde paden. Dit is de plek waar je de grootste kans hebt om alligators te spotten. Of nee, de kans is zelfs bijna 100%, zoveel alligators liggen hier. Het lijkt alsof je in een dierentuin loopt, alleen dan zonder de veiligheid van de hekken…

Niet uitdagend genoeg?

Zijn bovenstaande trails niet uitdagend genoeg voor je? Dan is de Old Ingraham Highway of de Hells Bay Canoe Trail wellicht iets voor jou. De Old Ingraham Highway is een wandelpad van 18 kilometer (heen). Eventueel kun je er ook voor kiezen om dit stuk te fietsen in plaats van te wandelen. Wil je graag panters spotten? Dan is de kans het grootst op de Old Ingraham Highway.

Maar eigenlijk is er maar één manier om de Everglades écht te ervaren: het water op! Een van de meest indrukwekkende trail is de Hell Bay Canoe Trail. Dit is een zware kanotocht van zo’n 18 kilometer (heen en terug). Het beste is om deze tocht te combineren met kamperen. Je vindt enkele campingplaatsen op zo’n 5 kilometer paddelen. De trail loopt door een ingewikkeld labyrint van mangroves en andere waterbomen. Je inspanning wordt beloond als je daarna de eilanden ziet die midden in hart van de Everglades liggen.

Een bezoek aan de Everglades

Ook de Everglades kent goede en slechte seizoenen. Het hoogseizoen is tussen december en april: een echte winterbestemming dus. Het is in deze periode wel druk in het park, maar de kans is groot dat je alle dieren ziet die je graag wil zien. Vanaf mei begin het regenseizoen en is de kans op flinke buien erg groot. De lucht is dan vochtig en klam en zorgt voor een enorme toename van muggen. Wij bezochten de Everglades in mei en in oktober en we kunnen beamen dat dit niet de beste periode is om de Everglades te bezoeken. Het is altijd verstandig om de staat van de wandelpaden te checken bij het Visitor Center. Het kan namelijk zijn dat wandelpaden onder water staan en niet bereikbaar zijn.

Scheuren over ‘the river of grass’

Binnen het nationale park is het varen met een airboat niet toegestaan, echter zijn er wel bedrijven die de tochten aanbieden net buiten de grenzen van het park (o.a. langs de Tamiami Trail). Je kunt een airboat vergelijken met een soort hovercraft. De boot wordt aangedreven door een enorme fan waardoor de boot heel wendbaar wordt. Het doen van een airboat tocht is een beetje dubieus. Het is dé perfecte manier om de Everglades te leren kennen, maar het is niet goed voor de natuur vanwege de uitstoot van brandstofdampen en het oorverdovende geluid. Het verstoort in feite het evenwicht van de natuur en om die reden kun je je vraagtekens zetten bij de airboat, hoewel het wel een bijzondere ervaring is. Een kayak of kanotocht is een goed alternatief als je toch wil genieten van al het natuurschoon, maar niet verantwoordelijk wil zijn (of voelen) voor milieuschade.

Praktische informatie

Je boekt je tickets al vanaf €339 naar Miami, de stad die het dichtste bij de Everglades ligt. Deze goedkope vliegtickets boek je op cheaptickets.nl! Een auto huur je het beste bij bekende huurmaatschappijen als Sunnycars en Sixt. Je kan natuurlijk ook de huurprijzen van de auto’s vergelijken op rentalcars.com, happycar.nl of momondo.nl! Zo weet je zeker dat je de goedkoopste huurauto boekt. Zonder huurauto is het niet aan te raden om naar de Everglades te gaan. Je overnachtingen boek je gewoon ter plekke via booking.com. Zo heb je de vrijheid om je route aan te passen waar nodig én kun je de goedkoopste prijzen van tevoren checken!

2 Comments

 • guido@damsteeg.nl'
  Guido Damsteeg
  maart 7, 2020 at 9:18 am

  Wat wij vooral mooi vonden was de Loop Road en de Kirby Storter Boardwalk. Beiden heel mooi en gratis! Zeker een aanrader!

  Ik heb hier foto’s onder 2 & 3:
  https://www.miamitop5.nl/tips/everglades/

  Reply
  • Simone
   maart 7, 2020 at 11:25 pm

   Hey Guido, aan je fotos te zien is het écht een aanrader!

   Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.