Menu
Europa / Romantisch / Zweden

Zweden | Waarom je naar Zweeds Lapland wil deze zomer

In het noorden van Zweden ligt een stukje wildernis voor het oprapen: Zweeds Lapland. In dit deel van Europa hike je tussen steile bergen, kano je over ruige rivieren, bezoek je indrukwekkende Sami dorpen, ontmoet je warmhartige locals en geniet je van heerlijk eten. Er is zo veel te doen, maar niet getreurd: ’s zomers is het vanwege de middernachtzon 24 uur licht! Reis mee langs de hoogtepunten van Zweeds Lapland!

Zweeds Lapland is nog steeds een onontdekte parel. En dat terwijl de natuur van dit hoge noorden net een schilderij op je netvlies is. Gelukkig houdt het kleine aantal reizigers dat Zweeds Lapland bezoek de regio karakteristiek en puur. Wil je deze ongerepte wildernis ontdekken? Met Voigt Travel vlieg je rechtstreeks vanaf Rotterdam – The Hague Airport naar het Zweedse Skellefteå in Zweeds Lapland. Ze bieden individuele fly & drive rondreizen, kampeeravontuur reizen en groepsreizen naar Zweeds Lapland aan.

Ontmoet de rendieren van de Sami

Middenin Zweeds Lapland ligt Granö. Hier slaap je in eco-lodges en vogelnesten met uitzicht op de Ume-rivier. De echte cultuurfan en rendierliefhebber komt hier helemaal aan zijn trekken: samen met de Sami rendierhouder kun je diep de bossen in gaan. Deze pure tocht laat je beleven hoe het is om Sami herder te zijn en hoe het voelt om dichtbij de rendieren te leven. Je mag de rendieren eten geven, verzorgen en bewonderen. Aan het einde van de middag smul je zelf van de door de Sami klaargemaakte lekkernijen.

rendieren lapland

Helikoptervlucht boven de Arjeplog

Een fly & hike: ooit van gehoord? Het kan in Arjeplog. Rondom dit plaatsje vind je magische natuurverschijnselen. Arjeplog bestaat uit tal van eilandjes, bezaaid met groene beukenbomen die verspreid in een meer liggen. Daarnaast tref je hier de indrukwekkende gletsjer Salajäkna gletsjer aan: de grootste gletsjer van Zweden. Hoe kun je dit magische landschap het beste bekijken? Vanuit de lucht natuurlijk! Tijdens een fly & hike in Arjeplog geniet je eerst van het uitzicht over de archipel waarna je vervolgens wordt gedropt op de Tjäcksa berg. Vanaf daar is het aan jou hoe je naar beneden hiket. Vergeet niet te genieten van een fika onderweg!

Hiken met husky’s

’s Winters rennen de husky’s als energiebommen door de sneeuw, maar ’s zomers hebben zij net zo veel energie (behalve in juli en augustus want dan vinden ze het te warm). Daarom kun je in de zomer kilometerslange hikes maken met husky’s, zoals bij Arnaud & Marie-Line in Skellefteå. Samen met een aantal van hun honden wandel je door de bossen terwijl de husky’s wild aan de touwen trekken. Onderweg is er tijd voor een Zweedse fika en een knuffelmoment.

Elanden spotten op de Silver Route

Dierenliefhebbers opgelet: in Zweeds Lapland ben je aan het juiste adres voor het spotten van wildlife. Vooral in het plaatsje Jutis dat direct aan de Silver Route, die dwars door Zweeds Lapland richting Noorwegen loopt, ligt. Samen met de Nederlandse Guido van den Berg van Moose Camp Jutis kun je de bossen in trekken en op zoek gaan naar elanden. Kies je voor de wandelschoenen en hike je tussen de bomen door? Of ga je voor de kano? Pas onderweg op voor beren, lynxen en veelvraten, want wie weet kom je er een tegen!

Bier in de saunaraft

Aan het einde van de dag is het tijd voor me-time. Je bent in Scandinavië dus waar doe je dat het beste? Juist: in de sauna! Bij Kraja Hotel in Arjeplog kun je gebruik maken van de saunaraft. Deze in stuga (typisch Zweeds huisje) gebouwde sauna staat op een groot vlot dat je met je reisgezelschap naar het midden van het meer kunt varen. Gooi het anker uit, warm de sauna op en geniet met een biertje in je hand van de net niet ondergaande middernachtzon. En als het te heet wordt in de sauna, duik je gewoon in het verfrissende meer! Skål!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.