Zit je eraan te denken om je hond mee te nemen op reis? Dit kan een geweldige ervaring zijn! Een succesvolle vakantie met je hond vergt wel wat extra voorbereiding. Hoe je dat doet? Wij hebben een aantal belangrijke tips voor je verzameld om goed voorbereid op reis te gaan.
Verplichte zaken voor een reis met je hond
Voordat je op reis mag gaan binnen en buiten Europa moet je hond aan een aantal eisen voldoen. Hij moet gechipt zijn en een Europees hondenpaspoort hebben. Sommige landen kunnen nog meer eisen stellen, zoals een afgestempelde gezondheidsverklaring, rabiës titerbepaling (een bloedtest) of aansprakelijkheidsverzekering. Controleer daarom van tevoren wat de regels zijn van het land waar je heengaat en alle landen waar je doorheen reist.
Het vervoer tijdens de reis
Het is belangrijk om vooraf goed te overwegen hoe je wilt gaan reizen. Niet alle vervoersmiddelen zijn even geschikt voor honden. Ook verschilt het per hond hoe goed hij of zij er tegen kan.
De auto
Beschik je over een auto, dan is dit verreweg het makkelijkste vervoersmiddel om je hond mee op reis te nemen. Je hond is waarschijnlijk al vertrouwd met je auto, je bent niet gebonden aan extra regels voor het meenemen van je hond en je kunt onderweg makkelijk even stoppen als je hond naar de wc moet.
Is je hond nog niet gewend aan autorijden, dan is het verstandig om voordat je een lange vakantierit gaat maken thuis eerst te oefenen met stukjes autorijden die je steeds een beetje langer maakt. Zo kan je hond wennen aan de auto en kun je zien of hij een lange rit aankan.
Voor de veiligheid van jezelf en van je hond is het aan te raden om je hond tijdens de rit in een kooi te laten zitten. In sommige landen is dit zelfs verplicht. De kooi maak je net als een kinderzitje vast waardoor je hond bij hard remmen of een botsing niet door de auto vliegt.
Met de trein
Reis je binnen Europa, dan is de trein een duurzame optie. In de meeste Europese landen kan je een hond meenemen in de trein. Maar kijk wel van tevoren wat de regels zijn van de treinmaatschappij. Zo moet er vaak een kaartje worden gekocht voor de hond, en kan het zijn dat hij aangelijnd of met een muilkorf op vervoerd moet worden. Ook is het in sommige Europese landen niet toegestaan om je hond per trein mee het land in te nemen.
Voor het welzijn van je hond is het slim om je reis op te delen in kortere stukken. Een mooie aanleiding om je eens in slow travel te verdiepen?
Het vliegtuig
Ben je van plan om naar een verre bestemming te gaan met je hond? Dan ontkom je waarschijnlijk niet aan het vliegtuig. Een reis met het vliegtuig vraagt om een goede planning. Afhankelijk van het land, de vliegmaatschappij en het type hond mag het dier in het bagageruim of de cabine mee. Soms mogen honden helemaal niet mee in het vliegtuig. Doe voordat je boekt navraag bij de maatschappij.
Houd ook rekening met de gezondheid en nervositeit van je hond wanneer je een reis met het vliegtuig overweegt, want een vliegreisje kan een flinke stressfactor zijn voor je hond. Eventueel kan je de dierenarts om een kalmeringsmiddel vragen.
Accommodaties waar honden welkom zijn
Kies een accommodatie waarin honden welkom zijn voor een reis met je viervoeter. Controleer ook of de hond overal in het hotel of het vakantiepark mag komen of dat sommige locaties niet toegankelijk zijn. Bevindt de accommodatie zich aan het strand of vlakbij een natuurgebied? Kijk dan even of honden hier mogen komen en of ze eventueel los mogen lopen.
Er zijn tegenwoordig steeds meer reisorganisaties die speciale hondvriendelijke reizen aanbieden.
Weet je niet zeker of het verblijf van je keuze honden als gast accepteert, vraag het dan! Vaak is er geen officieel beleid, maar staan ze er wel voor open.
Hondenreisapps
Uiteraard zijn er ook apps die je helpen bij het plannen van een reis met je hond.
We hebben drie handige apps uitgelicht:
- AllTrails. Dit is een app met meer dan 100.000 wandel en fietsroutes. Je kunt filteren op routes die hondvriendelijk zijn.
- BringFido. Met deze app vind je in een handomdraai hondvriendelijke hotels, restaurants, activiteiten en meer.
- Rover. Via Rover kan je een oppas of hondenuitlaat voor je harige vriendje vinden. Handig als je tijdens je vakantie een excursie doet waarbij je hond niet mee kan. Je hebt wel een creditcard nodig om de oppas te betalen. Heb je dit niet, koop dan een prepaid creditcard voor vertrek. Op Alles Zonder Creditcard lees je hoe je nog meer voor apps kunt betalen.
Spullen die je moet meenemen voor je hond:
Er zijn heel wat spullen die je mee kunt of moet nemen wanneer je met je hond op vakantie gaat. Denk hierbij aan:
- Hondenpaspoort en inentingspapieren
- Riem en halsband
- Adreskokertje
- Voldoende eten en drinken
- Drinkbakje voor onderweg
- Hondenbed
- Beloningssnoepjes
- Speeltjes
- Kauwbot
- Koelelementen (zoals een vriesbot of koeldeken)
- Poepzakjes
- EHBO set (bijvoorbeeld tekentang en anti-vlooienmiddel)
- Eventuele medicatie
De voor- en nadelen van een reis met je hond
Er zitten verschillende voor- en nadelen aan een reis met je hond. Een groot voordeel is dat je hond niet alleen achter hoeft te blijven. Het kan ontzettend leuk zijn om samen op reis te gaan, vooral wanneer je naar een locatie gaat waar de hond heerlijk kan ravotten. Er zitten echter ook nadelen aan. Je moet ten eerste heel veel gaan regelen. Ook moet je jezelf afvragen of een reis je hond niet te veel stress zal opleveren. Soms kan het een hond zo gestrest maken dat een pension of familielid een betere opvang kan zijn. Het is ook belangrijk om het karakter en de gezondheid van je hond hierbij in overweging te nemen.
Jij kent je hond natuurlijk het allerbeste, waardoor jij de afweging tussen de voor- en nadelen zelf zult moeten maken. Wanneer je kiest voor een reis met je hond hopen we dat je goed voorbereid bent met behulp van onze tips en er een onvergetelijke tijd van zult maken!
No Comments