Menu
Algemeen / Tips

Reizen zonder smartphone of laptop: het kan!

Reizen zonder smartphone

In deze tijden van sociale media is het bijna niet meer voor te stellen om 24 uur zonder technologie te zijn, laat staan tijdens een reis van zes maanden. Toch is dit precies wat travelgirl Catheleyne in 2013 en 2014 deed. Terwijl half Nederland op Whatsapp te vinden was, deed zij alles – inclusief reizen – op een oud Nokiaatje. Reizen zonder smartphone of laptop: het kan!

Reizen zonder technologie

Eigenlijk vreemd: tien jaar geleden hadden we er absoluut niet van opgekeken als iemand zonder technologie op reis zou gaan. Smartphones waren nog niet bij het grote publiek beschikbaar en laptops waren onhandig om mee te nemen doordat ze groter en zwaarder waren dan nu. Inmiddels neemt bijna iedereen zonder erbij na te denken zijn smartphone mee. Doe je dat niet, ben je immers een stuk minder bereikbaar voor familie en vrienden via Whatsapp, Facebook of Skype. Er zijn echter zeker ook voordelen aan het reizen zonder smartphone of laptop. Catheleyne deelt haar ervaring!

De ervaring van Catheleyne

In 2013-2014 ondernam ik een reis van zes maanden in Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. Omdat ik niet zo van de nieuwste technische snufjes ben, liep ik nogal achter met het aanschaffen van een smartphone. Zo vlak voor mijn grote reis wilde ik er het geld ook niet aan uitgeven. Een laptop had ik wel, maar die was vrij zwaar en ik was bang dat er iets mee zou gebeuren op reis. Zonder smartphone of laptop stapte ik dus zelfverzekerd het vliegtuig op. Ik heb die technologie toch helemaal niet nodig?

Traag, maar goedkoop

In Azië was het vrij makkelijk om te reizen zonder smartphone of laptop. Veel guesthouses hebben gratis computers, en anders zijn er altijd nog de spotgoedkope internetcafés. Oké, je moet een beetje geduld kweken om er te internetten (traaage verbinding), maar het werkt. Voor 2 euro per uur stel je niet meer zoveel eisen. Af en toe keek ik wel eens jaloers naar mensen in hostels met hun laptops, hoor. Soms wilde ik ’s avonds ook wel eens gewoon in mijn bedje naar mijn favoriete serie kijken, zeker aangezien ik alleen op reis was. Maar goed, daar kwam ik wel overheen.

[photogrid ids=”11911″ captions=”no” columns=”two” fullwidth=”no” ]

Vanaf Australië werd het lastiger. Internetten in hostels is daar weliswaar sneller, maar kost vaak zo’n 4-6 dollar per uur. Je krijgt dan een kaartje met een code voor het aantal minuten, en een klokje houdt je tijd bij. Als je tijd op is, word je automatisch uitgelogd. Best zenuwslopend was dat soms: zou ik het vandaag redden om in een uur bij te praten met vrienden, iets op te zoeken over die tour van morgen en met mijn familie te skypen? Om de kosten te drukken ging ik soms bij een reisorganisatie zoals Peter Pan’s internetten: dan leende ik een member’s pass van iemand en deed ik alsof ik er hoorde. Vaak werkte dat wel.

Frustraties over wifi

Om me heen zag ik iedereen met smartphones en laptops en natuurlijk, ook ik kon niet helemaal zonder internet. Maar eigenlijk vond ik het wel bevrijdend. Facebook checkte ik niet echt meer, aangezien ik het toch niet kon bijhouden. In Nieuw-Zeeland was het (toen in ieder geval) de gewoonte om een bedrag bovenop de hostelprijs te rekenen voor toegang tot de wifi. En het allerbeste aan reizen zonder smartphone of laptop? Geen frustraties over slechte wifi-verbindingen! Ik zie nu nog voor me hoe mijn kamergenoten zich dood zaten te ergeren omdat ze een foto niet geüpload kregen, terwijl ik ondertussen lekker een boek aan het lezen was.

Reizen zonder smartphone of laptop

Ik ben absoluut niet tegen technologie op reis. Maar ik denk dat iedereen die redelijk recent nog in een hostel is geweest, het tafereel herkent van een lounge vol mensen die alleen maar naar hun telefoon aan het staren zijn. Natuurlijk is het fijn om contact met thuis te hebben. Maar in sommige hostels lijkt het wel alsof mensen niet meer de moeite nemen om ook hun medereizigers te leren kennen doordat ze alleen met hun telefoon of laptop bezig zijn. Het toppunt voor mij is mensen die boze reviews achterlaten omdat de gratis (!) wifi niet goed werkt. Ga naar buiten, denk ik dan!

Toen ik in 2016 naar Zuid-Amerika ging, had ik inmiddels een smartphone gekocht en nam ik hem ook mee op reis. Ook voor mij is technologie op reis dus best wel onmisbaar. Maar uiteindelijk gaan we op reis om mooie plekken te zien en mensen te ontmoeten, toch? Als de wifi het niet doet, bestel dan gewoon een biertje en stel je voor aan de persoon die naast je zit. Wie weet wat er uitkomt!

Jouw ervaring

Ben jij wel eens gaan reizen zonder smartphone of laptop? Of kun je echt niet zonder? We zijn benieuwd!

About Author

Reist alleen, houdt van trekkings, eet het liefst Aziatisch streetfood, heeft zes werelddelen gezien maar nog steeds een enorme bucket list

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.