Zoals de meeste weten betekend Ajam kip in het Indonesisch. Deze heerlijke Soto soep is gemakkelijk te maken met een beetje van jezelf en een beetje van Toko Lien. Gelukkig kun je een pakje Soto Ajam gewoon in de supermarkt kopen en met dit gemakkelijke recept haal je in een handomdraai een beetje Indonesië in huis.
Ingrediënten Soto soep
- pakje boemboe speciaal, Soto ajam van Toko Lien.
- 1 stuk kipfilet
- 1 prei
- klein pakje taugé, 125g
- gekookte eieren (voor iedere soepkom 1)
- gekookte rijst
- kroepoek
- 2 tenen knoflook
- harde gebakken uitjes
- 1 theelepel sambal (of meer naar smaak)
Bereidingswijze
- 1 kook een pan met 2 liter water, als het water kookt voeg je vervolgens de kipfilet toe en laat je deze 15 minuten mee koken.
- Kook de eieren tot ze hardgekookt zijn, pel ze en snij ze in kwarten.
- Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
- Giet kokend water over de taugé en laat deze uitlekken.
- Snij en was de prei en maak de knoflook tenen schoon.
- Bak de prei en de knoflook tot de prei zacht is in een aparte pan.
- Haal na 15 minuten de kip uit de soeppan en snij deze daarna in stukken (ik trek de kip altijd in reepjes met twee vorken)
- voeg het pakje boemboe, de prei en knoflook, sambal en gesneden kip toe aan de soeppan.
- Roer de soep goed zodat de boemboe en de sambal goed oplost.
- Zet alle ingrediënten los op tafel en laat iedereen zijn eigen soepkom vullen.
- Bouw een soepkom als volgt op:
– Rijst
– Soep
– Taugé
– Gekookt ei
– Gebakken uitjes
Soto soep van een echte blanda
Dit is de het recept van hoe een echte blanda (blanke zoals ze ons in Indonesië noemen) het maakt. Mocht jij nou Indonesische roots hebben en krullen je tenen op van dit recept omdat er echt iets essentieels mist? Laat het ons dan gerust weten in de comments. Voor de rest, smakelijk eten!
2 Comments
Marthak
januari 3, 2022 at 10:01 amOpgegroeid in Den Haag met alleen maar Indische vrienden en vriendinnen. Soto was mijn absolute lievelingsgerecht als ik uitgenodigd werd om te blijven eten (wat vaak gebeurde want de Indische gastvrijheid is legendarisch). Getrouwd ook met een Indische man, kinderen gekregen. Maar toch stukgelopen omdat ik een ‘blanda’ was en nooit goed genoeg om aan de Indische standaard te voldoen. Het niet echt geaccepteerd zijn, het me minder voelen in de Indische omgeving, altijd de blanda zijn. Discriminatie goes both ways, en nu lees ik weer dat gehate woord. En nee, deze Soto voldoet niet aan mijn standaard, ik maak hem met verse ingrediënten.
Lara
januari 3, 2022 at 12:43 pmHoi Marthak,
Wat een vervelende ervaring die je hebt! Helaas zijn we inderdaad in verschillende culturen niet even tolerant voor elkaar. Laten we proberen om juist verdraagzaam of gastvrij te zijn voor andere omdat we weten hoe het is om niet geaccepteerd te worden… En ik geloof helemaal dat jij Soto lekkerder kunt maken dan dit recept! Deze is de gemakkelijke toegankelijke versie voor ons Blanda’s 😉
Liefs Travelgirls.nl