Menu
Europa / Portugal

Portugal | De Azoren: Het eiland Flores

De Azoren

Verkies jij de natuur boven cultuur? Dan zijn de Azoren jouw bestemming! Met nog geen vier uur vliegen vanaf Schiphol ben jij al op de meest groene plek van Europa!
In deze blog geven we je meer informatie over het eiland Flores. De inhoud is wel beperkt tot wat wij gedaan en gezien hebben.

De meren en watervallen van Flores

Flores staat vooral bekend om zijn meren en watervallen.
Google je naar de meren hou er dan rekening mee dat meren de ene keer te vinden zijn als “Lagoa” en de andere keer als “Caldeira”. (Ook op Google Maps.)

Persoonlijk gaven de meren Seca en da Lomba ons geen wauw gevoel en Branca lag zelfs droog.

Lagao Funda en Lagao Comprida

De meren Funda en Comprida zijn een geweldig natuurverschijnsel. Een groenachtig en een bijna zwart meer, die naast elkaar liggen.

Lagao Rasa en Lagao  Funda

Ook de meren Rasa en Funda liggen naast elkaar. We hebben deze niet kunnen zien door de mist. Op onze laatste dag naar het vliegveld zagen we ze wel van een afstandje. Misschien hebben we toen zelfs wel het mooiste uitzicht op deze meren gehad!

Het ene meer ligt namelijk hoger dan het andere en dat was vanaf onze plek goed te zien. Er is geen officieel uitzichtpunt hiervoor en er is dan ook geen parkeerplek. Wij hebben onze auto daarom in de berm gezet. Let er wel op dat er wat bochten in de buurt zijn en je daardoor auto’s niet altijd kunt zien aankomen. De rode pijl in het google maps plaatje geeft de plek ongeveer aan.

Poço Ribeira do Ferreiro

Om nog even bij de meren te blijven, is er zeker nog één die je wat ons betreft niet mag overslaan. Het heet Patos en hoewel het meer niet geweldig is, is de groene watervallenmuur erachter wat ons betreft de mooiste plek van héél Flores!
Het meer is niet met de auto te bereiken. Een korte, enigszins steile, soms gladde en daardoor pittige hike is nodig om er te komen. Geloof ons, het is het meer dan waard! Neem je lunch mee en geniet! Zo’n plek ga je nergens anders ter wereld tegenkomen….

Het uitzicht is trouwens beter bekend onder de naam “Poço Ribeira do Ferreiro”. Je kunt de watervallenmuur ook in de verte vanaf de weg of uitkijkpunten bekijken. Maar ben je goed ter been? Sla deze hike dan zeker niet over!

Poço do Bacalhau

Poço do Bacalhau is een andere waterval in de buurt. Er zijn geen kleedhokjes in de buurt, maar wij konden het toch niet laten onze bikini uit de auto te halen en een (heel erg) frisse duik te nemen.

Alagoa

Aan de andere kant van het eiland bevindt zich nog een mooie waterval. Deze ligt aan de kust bij natuurcamping Alagoa. Als je afdaalt naar het strand  vanaf deze camping, ligt de waterval links om een rots heen, kijkend naar het water. Let wel even op het tij, als het vloed is kan je waarschijnlijk alleen zwemmend om de rots heen. We vonden trouwens het uitzicht op de rotspartijen in het water een nog mooiere reden om af te dalen naar dit strand.

Hou er wel rekening mee dat wanneer je vanaf Santa Cruz rechts langs de weg een bordje Camping Alagoa ziet, dit bedoelt is voor voetgangers. Met de auto moet je doorrijden en de eerstvolgende afslag nemen. Let op het is erg stijl en daardoor best spannend weer naar boven te komen. Er is een parkeerplek voor je auto en het is dan een kleine simpele wandeling langs de camping naar het strandje.

Aldeia da Cuada

Wij hebben een bezoek gebracht aan Aldeia da Cuada. Dit is een oud dorpje dat helemaal leeg stond nadat de bewoners naar Amerika waren geëmigreerd en de huisjes zijn nu gerestaureerd en worden verhuurd als vakantiehuisjes. Iedereen die er niet overnacht, is ook welkom om te komen kijken in dit dorpje.

Om verder rekening mee te houden

Drie seizoenen in een dag, het is echt waar! Soms zelfs in een uur. Maar de temperatuur is altijd aangenaam. Dus na een fikse regenbui kun je 10 minuten later weer in de brandende zon wandelen. Dikke kleding mee hoeft dus niet, maar zorg wel voor een regenjas. In verband met de temperatuur het liefst een ademende.

Het eiland Flores is niet zo groot, maar te groot om te wandelen. Om zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te hebben als je er niet zo lang bent raden we het huren van een huurauto wel aan.

Door het verschil in weer hebben wij sommige plekken twee keer of meer bezocht. De eerste keer zat het weer gewoon niet mee en met de kleine afstanden is een tweede bezoek dan gelukkig zo ingepland.  Af en toe even even de plannen die je gemaakt had omgooien.

De foto’s bij deze blog zijn gemaakt in de maand September.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.