Menu
Europa / Portugal

Portugal | De Azoren: Het eiland Terceira

De Azoren

Verkies jij de natuur boven cultuur? Dan zijn de Azoren jouw bestemming! Met nog geen vier uur vliegen vanaf Schiphol ben jij al op de meest groene plek van Europa!
In deze blog geven we je meer informatie over het eiland Terceira. De inhoud is wel beperkt tot wat wij gedaan en gezien hebben.

Algar do Carvao, Grutta do Natal en Furnas do Enxofre

In het midden van Terceira kun je afdalen in een vulkaankrater, genaamd Algar do Carvao. Zodra ja de krater binnentreed valt je mond open van al het prachtige groen om je heen en boven je hoofd. Als je de trappen verder afdaalt houdt de begroeiing op en kom je in grot gevormd door de lava jaren geleden.

Als je een combiticket aanschaft kun je naast deze krater ook nog een grot verderop, genaamd Grutta do Natal, bezoeken. Deze grot is tevens gevormd door lava. Je loopt hier doorheen met een helm op en we kunnen je vertellen dat dit (tok!) geen overbodige (tok!) luxe is!

Tussen de krater en de grot in ligt het gebied Furnas do Enxofre. Hier is een wandelpad aangelegd tussen verschillende zwavelgaten. Het kan een beetje stinken, maar in dit gebied zie en voel je overal stoom uit de grond komen. En leuke bijkomstigheid, de houten hekken helpen je mooie instawaardige plaatjes te schieten…

Met dolfijnen zwemmen

Op elk eiland van de Azoren kun je allerlei trips naar de zee boeken. Bijvoorbeeld walvissen spotten, dolfijnen spotten, zwemmen met dolfijnen of zelfs zwemmen met haaien behoort tot de mogelijkheden.
Wij hebben met de organisatie Ocean Emotion met dolfijnen in het wild gezwommen en dit is echt een aanrader. Deze organisatie ligt in het plaatsje Angra do Heroismo in het Zuiden van Terceira. Dit plaatsje met mooie gebouwen is overigens zelf ook zeker een bezoek waard.

Aan wal krijg je eerst wat uitleg over de dolfijnen, hoe je te gedragen en je krijgt een wetsuit te leen. Vervolgens ga je dan op zee eerst simuleren hoe te water te gaan om de dolfijnen zo min mogelijk te storen in hun natuurlijke gedrag en leefomgeving.
En dan…. op zoek naar dolfijnen en hoe machtig is het om dan te water te gaan tussen de dolfijnen die vervolgens langs je heen en onder je door zwemmen.
Wij hebben tweemaal met de dolfijnen kunnen zwemmen en daarna hebben we nog even rondgedobberd en de dolfijnen lieten ons geen moment met rust. Ook echt geweldig zo’n dolfijn dichtbij uit het water te zien springen.
Wel zo eerlijk te vermelden dat wij volgens de organisatie erg geluk hadden met het aantal dolfijnen dat aanwezig was.

Biscoitos

Een andere manier om van de zee te genieten is door een duik te nemen in de zee van het plaatsje Biscoitos. In dit kustplaatsje in het NoordWesten van Terceira is een natuurlijk zwembad aangelegd. Tussen de rotsen zijn betonnen plateaus gemaakt om op te zonnen en er is voor gezorgd dat je makkelijk in en uit het water kunt. Ook omkleden, douchen en wat eten of drinken is er mogelijk.
Door de golven waan je je in een golfslag bad, maar dan met als extra pluspunt de vissen, garnalen en krabbetjes. Vergeet je snorkel niet….

Een zandstrand kun je vinden in het plaatsje Praia da Vitória, dit is de bekendste badplaats en hier zijn ook meerdere eetgelegenheden.

Serra do Cume

Wil je een mooi uitzicht? Rij dan naar Serra do Cume. Er zijn aan beide kanten uitzichtpunten en vooral het uitzichtpunt met de balustrade laat mooi zien hoe de verschillende landbouw- en veehouderijvelden op Terceira zijn opgebouwd. En daarnaast kun je vast veel punten herkennen waar je eerder al ben geweest.

Helaas kwamen wij er de eerste keer terwijl de mist optrok. De volgende morgen zijn we teruggereden.

Eten

Wil je verschillende keuzes hebben om te eten, dan kun je beter naar de grotere plaatsjes gaan. Bevind je je in een wat kleiner plaatsje is de keuze vaak beperkt.
Wij hebben heerlijk gegeten in authentiek restaurant in Sao Sebastiao genaamd Os Moínhos. Hét gerecht van Terceira, Alcatra, kun je hier ook bestellen. Het is lekker en wellicht komt het je toch ietwat bekend voor?!

Om verder rekening mee te houden

Drie seizoenen in een dag, het is echt waar! Soms zelfs in een uur. Maar de temperatuur is altijd aangenaam. Dus na een fikse regenbui kun je 10 minuten later weer in de brandende zon wandelen. Dikke kleding mee hoeft dus niet, maar zorg wel voor een regenjas. In verband met de temperatuur het liefst een ademende.

Het eiland Terceira is niet zo groot, maar te groot om te wandelen. Om zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te hebben raden we het huren van een huurauto wel aan.

Door het verschil in weer hebben wij sommige plekken twee keer bezocht. De eerste keer zat het weer gewoon niet mee en met de kleine afstanden is een tweede bezoek dan gelukkig zo ingepland.

De foto’s bij deze blog zijn gemaakt in de maand September.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.