Menu
Azië / Thailand

Ontdek het ongerepte Koh Phi Phi in Thailand

Koh Phi Phi – de eilandengroep in het zuiden van Thailand – is ongekend populair en extreem toeristisch. De eilanden worden beschouwd als de mooiste eilanden van Thailand en dat is niet onopgemerkt gebleven. Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen de eilanden en toch is het mogelijk om het ongerepte Koh Phi Phi te bezoeken. Uren wandelen zonder een mens tegen te komen en idyllische baaien die je alleen hoeft te delen met een handjevol aapjes… Bijna iedereen denkt dat dit onmogelijk is op Koh Phi Phi, maar het is echt mogelijk! Je moet er alleen wel wat voor doen…

Een oase van rust in het noorden…

Koh Phi Phi is de verzamelnaam van zes verschillende eilanden, die tevens samen het Koh Phi Phi National Park vormen. Verreweg de meeste mensen reizen via Phuket of Krabi naar de eilandengroep. Koh Phi Phi Don is het grootste eiland en tevens het enige bewoonde eiland. De ferry komt aan in Tonsai Village en het is aan te raden om deze plek tevens direct weer te verlaten. Tonsai Village is de drukste plek van het eiland en wordt overspoeld door 18-jarige backpackers die hier vooral komen om te zuipen en te feesten. Een absolute no go voor mensen die vooral voor de natuur gaan.

Het meest verstandige is om van tevoren – een paar dagen is voldoende – een accommodatie te boeken. De meeste accommodaties liggen op een resort en zijn daardoor erg duur. Er is echter een hidden gem: het Phi Phi Relax Beach Resort, een fantastische plek om te verblijven. De bungalows zijn zeer basic, maar daardoor ook behoorlijk betaalbaar in vergelijking met de andere accommodaties aan de noordkant. Vanaf hier kun je het ongerepte Koh Phi Phi gaan ontdekken. Je ontdekt dit alleen door te wandelen, dus bereid je voor op een flinke klim!

Wandelen op Koh Phi Phi

Koh Phi Phi heeft – tot mijn verbazing – een kilometerslang netwerk aan wandelpaden. Vanaf het hierboven genoemde resort stap je vrijwel direct de jungle in en kun je ervoor kiezen om noordwaarts of zuidwaarts te wandelen. Richting het zuiden loop je richting Loh Dalum en Tonsai Village, terwijl je onderweg drie verschillende viewpoints tegenkomt die alle drie weer een heel ander beeld geven op het beroemde eiland. Het eerste stuk van de wandeling is vrij pittig, waar je door een dichtbegroeid stuk jungle behoorlijk de hoogte in gaat. De wandelpaden zijn vrij duidelijk aangegeven, maar het is aan te raden om de app MAPS.ME te downloaden. Hier kun je gedetailleerd en offline zien waar je op dat moment bent. Des te dichter je bij de bewoonde wereld komt, des te makkelijker de paden worden.

Het wandelpad richting het noorden is moeilijker en zwaarder. Je loopt soms door hele smalle riviertjes en moet over rotsen klimmen. Het eindpunt is echter zeer de moeite waard en ook onderweg zul je de nodige dieren zien. Beide kanten op zijn we niemand tegengekomen tijdens het wandelen, zo rustig kan het dus zijn op Koh Phi Phi!

Wandelen naar de viewpoints

Koh Phi Phi staat bekend om de verschillende viewpoints. In totaal zijn er drie viewpoints die je kunt bereiken, waarvan viewpoint 1 en 2 het dichtst bij Tonsai Village liggen en dus het drukst zijn. Viewpoint 2 is het mooiste viewpoint, maar kost ook geld. Viewpoint 3 ligt het dichtst bij Phi Phi Relax Beach Resort, hoewel dat nog ruim drie kwartier lopen is. De meeste toeristen komen niet verder dan viewpoint 2, dus je komt hier maar een handjevol mensen tegen. Bij de viewpoints kun je iets te drinken en te eten kopen. Je vindt er tevens een toilet.

Pad thai eten in Ao Loh Bakao

De baai Ao Loh Bakao ligt een baai verder dan Phak Nam Bay, waar het Phi Phi Relax Beach Resort ligt. De wandeling is echter vrij zwaar, omdat je eerst richting het zuiden moet lopen naar viewpoint 3 en vanaf daar pas naar het noorden kan lopen. De wandeling gaat door dichtbegroeide bossen en stevige paden tot zachte paden met rood zand. Af en toe vang je een glimp op van het eindpunt, hoge kliffen aan de noordkant van het eiland. De wandeling er naartoe is pittig, maar je wordt beloond met de beste pad thai die je kunt eten in Thailand. Aan het einde van de wandeling kom je namelijk op een verhard pad dat langs wat huisjes met een golfplaatdak leidt. Niet veel later wandel je een schattig dorpje in waar je aan weerszijden kleine Thaise restaurantjes vindt. Bij Oasis eet je de lekkerste pad thai!

Ao Nang (Nui Bay) bezoeken

Vanaf Ao Loh Bakao is het aan te raden om door te lopen naar Ao Nang, overigens niet te verwarren met Ao Nang in Krabi en Phuket. Ao Nang, ook wel Nui Bay genoemd, ligt aan de noordwestkant van het eiland, niet ver bij Ao Loh Bakao. Vanaf restaurant Oasis loop je over de brug en bij de T-splitsing sla je linksaf. Het is verstandig om hier de bordjes Loh Lana Bay te volgen. Je moet door een redelijk begroeid stuk lopen, maar eenmaal op Loh Lana Bay sla je linksaf. Je loopt met de zee aan je rechterkant langs het water richting de oude vissershuisjes. Belangrijk! Je kan alleen bij Ao Nang komen tijdens eb! Check dit dus van tevoren even bij de locals.

Je loopt over de stenen naar het eerste vissershuisje (let op de vele dieren die van de rotsen schieten, heel gaaf!). Na het eerste vissershuisje sla je linksaf. Hier ligt een touw op de grond, daar moet je omhoog. Het eerste stuk is redelijk te doen, daarna moet je behoorlijk klimmen over de rotsen. Als je de eerste rotsen over bent moet je links aanhouden. Vanaf daar klim je weer naar beneden en pak je het touw om jezelf gecontroleerd te laten zakken over het steile pad. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de baai en als je iets verder loopt kom je op het strand. Excursies slaan deze plek over, dus je kunt er alleen komen door deze route te lopen, te kajakken of een taxiboot te huren.

Dit is een van de hoogtepunten van Koh Phi Phi. Sterker nog, het is mooier én rustiger dan Maya Bay! Het kost veel tijd en energie om er te komen, maar juist dat maakt het de moeite waard. Houd rekening met vijf uur wandelen heen en terug. Zwaar, maar te gek!

Het ongerepte Koh Phi Phi ontdekken

Van tevoren was ik heel bang dat Koh Phi Phi enorm zou tegenvallen. Niet gek, want de verhalen die je leest zijn niet altijd even leuk. Massatoerisme, te druk en te veel mensen die op zoek zijn naar goedkope drank. In Tonsai Village is dat inderdaad het geval. Dat was voor mij ook de reden om daar vooral niet te verblijven. Ik wilde graag laten zien dat je – zelf op Koh Phi Phi – de ongerepte natuur kan ervaren. We zagen slingerende apen, behoorlijke varanen, vlinders en bijzondere planten en bloemen. Het hoogtepunt was de verlaten baai Ao Nang en de bijbehorende pittige klim. In de uren die we liepen richting het noorden zijn we niemand tegengekomen. Het beloofde paradijs is er écht nog, je moet alleen weten waar… Je moet je er behoorlijk voor inspannen en dat is waarschijnlijk de reden dat het nog zo ongerept is.

Wist jij dat Koh Phi Phi nog zoveel ongerepte natuur heeft? 

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.