Menu
Azië / Mongolië

Mongolie | Vrijwilligerswerk op de Mongoolse steppe II

Travelgirl Marie deed vrijwilligerswerk op de Mongoolse steppe. Haar aankomst verliep niet helemaal soepel, dat lees je in het eerste deel van haar blog! Dit is het tweede deel van haar blog, maar gelukkig niet de laatste!

Kennismaking met het werk op de steppe

De wekker gaat om 6:00 af… Tja, na mij te hebben gerealiseerd dat ik er nu écht was, werd het tijd om eens serieus aan de slag te gaan! Ik waggel de yurt uit en ga onder de ijskoude douche staan. Alsof om 6:00 opstaan nog niet uitdagend genoeg is… We krijgen een lunchpakket mee en stappen in de Jeep. Wij gaan op zoek naar een horde paarden die wij de hele dag gaan volgen en monitoren. ’s Ochtends drinken ze water bij de rivier, om vervolgens terug in de bergen tussen de rotsen de schaduw op te zoeken. Om de tien minuten moeten wij een data invoeren zoals temperatuur, coördinaten en gedrag. We volgen ze op een afstand, want het wilde gedrag dient niet door ons verstoord te worden. Helaas heb je eens in de zo veel tijd een geobsedeerde biologiestudent die uit zijn toeristenbusje stormt. Met een camera waar je u tegen zegt holt hij naar de paarden terwijl hij oh my God! Oh my God! schreeuwt… Laat dat nou wél enigszins invloed hebben op het gedrag van de paarden… Grofweg was dat ons werk op de field. Je loopt heel wat kilometers in de bergen onder de brandende zon, dus je wordt slank én bruin! Wat wil een vrouw nog meer…

Vriendelijkheid op de Mongoolse steppe

Wij komen gaandeweg een yurt tegen. Hier woont een nomadenfamilie die ons met open armen uitnodigt om wat te komen eten en drinken. We krijgen gefermenteerde merriemelk, zongedroogde yogurtballetjes en een stuk schapenvlees. Als je vegan bent kun je beter niet naar Mongolie gaan. Ook een zwakke maag is geen aanrader, want weigeren blijkt not done te zijn. In de yurt woont onder andere een jongetje van 12. Toen ik vertelde dat ik in Nederland woonde gingen zijn ogen vol bewondering wijd open en hij riep iets wat ik daar in the middle of nowhere écht niet had verwacht: ‘Arjen Robben’! Daar zit je dan met je mond vol tanden aan de andere kant van de wereld…

Marie vertelt in het volgende deel verder over haar vrijwilligerswerk op de Mongoolse steppe. Wij worden er in ieder geval heel enthousiast van, jullie ook?

3 Comments

 • evy.pauwels@hotmail.be'
  Evy PAuwels
  juli 7, 2017 at 8:53 am

  Goeiemorgen,

  nav mijn studie verterinair natuurgeneeskundige, ben ik op zoek naar een stageplaats en paarden bestuderen op de Mongoolse steppe staat op mijn lijstje van dingen die ik graag zou doen. Is er een organisatie tot wie ik me hiervoor kan wenden ?
  Met vriendelijke groeten,
  Evy Pauwels

  Reply
  • travelgirls.nl
   augustus 15, 2017 at 8:09 pm

   Hoi Evy, we gaan het even navragen bij de auteur van dit artikel en komen er op terug!

   Reply
  • Marie
   augustus 15, 2017 at 8:17 pm

   Beste Evy,

   Ik zal het even voor jou uitzoeken. Ik ben met een Franse organisatie vertrokken en alhoewel alles ter plekke in het Engels plaatsvond, kan ik mij voorstellen dat je dat liever via een Nederlandse of Engelse organisatie wil organiseren! Je hoort van mij!

   Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.