Het Vlaamse Mechelen ligt tussen Antwerpen en Brussel en binnen no time zit je op het terras met een lekker Belgisch biertje voor je neus. Er wonen nog geen honderdduizend mensen in de stad, waardoor het centrum klein en gezellig blijft. Mechelen brouwt een van de bekendste speciaalbieren van België: Gouden Carolus. Mechelen ontdekken aan de hand van bier is een van de leukste dingen om te doen. We nemen je mee naar de meest interessante plekjes van Mechelen!
Bier in vrouwenhanden
Bier heeft de twijfelachtige eer om de naam mannendrank te dragen. Maar klopt dat eigenlijk wel? Eenmaal in Mechelen zul je ontdekken dat vrouwen veel belangrijker waren in het brouwproces van bier. Sterker nog, de bekende Brouwerij Het Anker staat op dezelfde plek als waar de begijntjes in de middeleeuwen de roerstok hanteerden…
Vrouwen die bier drinken worden over het algemeen gezien als niet elegant. Maar stamt dat (letterlijk) niet heel erg uit de middeleeuwen? Mechelen maakt zich hard om het hardnekkige vooroordeel uit de wereld te krijgen en dat vinden we natuurlijk alleen maar leuk!
Een bezoek aan Brouwerij Het Anker
Een bezoek aan Brouwerij Het Anker kon dan ook niet achterwege blijven. Er is natuurlijk maar één manier waarop dat het beste kan: met een rondleiding én een proeverij! Brouwerij Het Anker ligt midden in het Begijnhof en is daardoor gebouwd in hoogte. De brouwerij heeft meer dan 100 treden om overal te kunnen komen. De gids neemt ons mee naar het brouwproces. Ruiken, proeven en voelen. Dat staat centraal tijdens de rondleiding. Je leert veel over de geschiedenis van het bierbrouwen, maar ook over de moderne processen. Brouwerij Het Anker distilleert inmiddels zelfs ook whisky: Gouden Carolus Single Malt. De rondleiding eindigt in het proeflokaal waar je onder begeleiding van de gids twee verschillende biertjes proeft: Gouden Carolus Classic en Gouden Carolus Tripel.
Hoe proef je bier het beste? Gebruik niet alleen je mond, maar ook je ogen en je neus! De kleur en geur van het bier kan al heel veel vertellen over de inhoud van het glas. Zo betekent een oranjegele kleur dat het alcoholpercentage vrij hoog is. En wat dacht je van deze weetjes:
- Beweeg je biertje even kort heen en weer. Komen er kleine bubbeltjes? Dan drink je het bier makkelijk weg. Komen er grote bubbeltjes? Dan is het bier wat zwaarder;
- Spoel het bier niet door je mond, zoals je bij wijn wel doet. Hierdoor warmt de drank op en daardoor verandert de smaak;
- Een blond biertje drink je het beste voordat je gaat eten, het opent namelijk de maag;
- Een donker biertje drink je het beste na de maaltijd, het sluit namelijk de maag. Dat komt door de grote hoeveelheid suiker in het bier;
- Roodgekleurd bier is een pale malt;
- Karamel malt is een dubbel biertje.
Je ziet het: je leert een heleboel als je een rondleiding boekt door de brouwerij! Op dinsdag, woensdag en donderdag start de individuele rondleiding om 11.00 uur. Op zaterdag en zondag kun je om 11.00 uur en 13.00 uur terecht voor de individuele rondleiding. De kosten zijn €8, inclusief twee speciaalbier.
Historische gebouwen in het Begijnhof
Mechelen heeft maar liefst twee Begijnhoven: het Groot Begijnhof en het Klein Begijnhof. Vanaf Brouwerij Het Anker loop je via de poort bij de Krankenstraat het Groot Begijnhof in. De poort was vroeger de hoofdingang van het krankenhuis, het ziekenhuis van de begijnen. In de tijd van de begijnen was het niet veilig om water te drinken, dus brouwden de begintjes bier ook als geneesmiddel. De begijnen leefden sinds het begin van de 13e eeuw in Mechelen, uit de tijd van de kruistochten. In die tijd gingen veel mannen op kruistocht, maar keerden nooit terug. Het ‘overschot’ aan vrouwen woonden in de Begijnhoven. Pas in 1993 overleed het laatste begijntje van Mechelen.
De eerste begijntjes vestigden zich in het Klein Begijnhof, maar al snel is het Klein Begijnhof te klein. Een nieuw Begijnhof ontstaat buiten de stadsmuren, maar deze wordt rond 1560 vernield. De begijnen trekken terug naar de binnenstad en zo ontstond het Groot Begijnhof. Leuk weetje: een aantal deuren staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst!
Uitzicht vanaf de Sint-Romboutstoren
De Sint-Romboutstoren is een echte eye catcher. Op veel plekken zie je de hoge toren boven de andere gebouwen uit torenen. Voor de Sint-Romboutstoren staat het Opsinjoorke, het grote gele beeld naast de kathedraal. De Opsinjoorke moet de altijd slechte echtgenoot voorstellen die altijd dronken is. In heel Mechelen komt dit mannetje steeds terug, er is zelfs een bier naar hem vernoemd: Gouden Carolus Hopsinjoor.
De Sint-Romboutstoren is een heel stuk serieuzer. De toren is 97 meter hoog en je moet maar liefst 538 traptreden op om bij de skywalk te komen. Eenmaal op de skywalk heb je 360º uitzicht over Mechelen. En met mooi weer kun je zelf het Atomium in Brussel zien liggen!
Ontmoetingsplekken op de Grote Markt en IJzerenleen
De Grote Markt is dé plek in Mechelen waar vroeger iedereen elkaar ontmoette. Dat is vandaag de dag nog steeds zo, echter is het nu vooral in de vorm van terrasjes, restaurants en cafeetjes met een lange geschiedenis. Zo was Brasserie Den Beer het stamcafé van Karel V, toen nog In Den Engel geheten. De Grote Markt is tevens een plek waar veel gebeurt. Zo vindt er jaarlijks een kermis plaats tijdens De Zomer is van Mechelen.
De IJzerenleen wordt ook wel de Champs-Elysées van Mechelen genoemd. IJzerenleen is een langwerpige en brede straat met in het midden een autovrij gedeelte. Hier staat het Schepenhuis, een van de onderste stadhuizen van België. Vroeger was de IJzerenleen trouwens een vliet, maar deze is later gedempt. Aan de IJzerenleen staan huizen met authentieke gevels, de moeite waard om te fotograferen! Ben je trouwens op zoek naar een leuke uitgaansplek? Dan is de Vismarkt en de Nauwstraat the place to be!
Het Dijlepad en de Kruidtuin
Het Dijlepad is een van de nieuwste trekpleister van Mechelen. Het Dijlepad loopt namelijk óver de rivier de Dijle richting de Kruidtuin. Het is echt een aanrader om Mechelen vanaf deze kant te bekijken. Je ziet de achterkant van gevels, gezellige terrasjes aan het water en ‘s avonds is het prachtig verlicht! Het pad eindigt bij de Kruidtuin, het grootste openbare stadspark in de historische binnenstad. Er zijn veel stijlen te herkennen het park. Zo was de tuin van oorsprong een middeleeuwse tuin, maar evolueerde al snel naar een Franse tuin en veel later naar een tuin in Engelse landschapsstijl. Je komt hier heerlijk tot rust!
Winkelen in Mechelen
Mechelen is een echte winkelstad. De Bruul is de drukste winkelstraat van Mechelen, maar ook in de kleinere straatjes van Mechelen kun je hele leuke winkels vinden. In de Onze-Lieve-Vrouwenstraat op nummer 143 vind je bijvoorbeeld Zoet, de kleinste snoepwinkel van de stad. Ook Zahia, op nummer 72, is de moeite waard om te bezoeken. Hier vind je handgemaakte sieraden, heel mooi! Een andere aanrader is Smaak, met leuke alternatieve keukenproducten!
Eten in Mechelen
Mechelen heeft weinig massale restaurants en juist heel veel kleine gezellige plekjes om te eten en drinken. De stad heeft een aantal zeer leuke ontbijt-, lunch- en koffiebars. Zo kun je terecht bij:
- Noen: zelfgemaakte hapjes en drankjes in een leuk interieur;
- Sister Bean: gezonde slaatjes, toast en broodjes;
- Gamine: erg leuk en charmant ontbijt- en lunchbarretje;
- Foom: lekkere high teas en pancakes eet je hier!
Ook voor avondeten kun je goed terecht in Mechelen. Neem bijvoorbeeld een van de bijzondere burgers bij Il Cardinale met uitzicht op de Sint-Romboutstoren of proef zo’n heerlijke tajine bij het Marokkaanse restaurant Ronda op de Vismarkt.
Mechelen ontdekken aan de hand van bier: hoe kom je er?
Mechelen is vanaf Utrecht maar twee uur rijden, dus met de auto zit je er zo. In de binnenstad is het betaald parkeren, maar de ringweg van Mechelen heeft heel veel P&R parkeerplekken die in het weekend overigens gratis zijn! Zo parkeer je op zaterdag en zondag gratis op P&R Zandpoortvest. Ook met het openbaar vervoer is Mechelen zeer goed te bereiken. Er is een groot treinstation aan de rand van de stad waar de internationale trein vanuit Nederland ook stopt.
Kortom, Mechelen is een heerlijke stad om een weekend naartoe te gaan. Een fijne uitvalsbasis is vanuit Hotel Vé aan de Vismarkt. Hotel Vé is gevestigd in twee oude fabriekspanden en die details zie je door het hele hotel terug.
Ben jij al in Mechelen geweest?
No Comments