Menu
Europa / Italië

Italië | Trentino, de vijf leukste activiteiten in Val di Non

De weidse regio Trentino kent veel mooie plekken om op vakantie te gaan. Wij verbleven per toeval in de vallei “Val di Non” omdat alle campings rondom het populaire meer “Lago di Caldaro” volgeboekt waren. Achteraf waren we super blij dat we in het gebied Val di Non verbleven. In deze blog ontdek je waarom wij fan zijn!

Val di Non

Drie aaneengesloten hoogvlaktes, uitgesleten door rivier de Noce vormen het decor voor een romantische maar ook zeer actieve vakantie in de bergen. Al wandelend door Val di Non dringt de zoete geur van appels je neusgaten binnen. De hellingen zijn bedekt met appelboomgaarden, in de diepe canyons vind je kastelen, knusse dorpjes, meren en uitgestrekte bossen. Kortom; een gebied om je hart aan te verliezen.

#1 Het klooster, San Romedio

In het Italiaans noemt met het klooster “Satuario S. Romedio”. Dit bijzondere klooster bereik je het liefst te voet. Je loopt dan een klein stukje van de pelgrimsroute “Cammino Jacopeo d` Anaunia”. Deze is te herkennen aan de typische schelp die gebruikt wordt om meerdere pelgrimstochten aan te geven.

Parkeren doe je tegenover Museo Retico. Je betaalt hier voor een auto €1,- per uur of €3,- voor een dagdeel (7-13 of 13-19 uur) en €5,- voor een dagkaart. Voor een camper betaal je 0,50 cent per uur meer. In de winter is het klooster gesloten voor bezoekers.

Het is een 50 minuten durende wandeling over een vlak pad. Op veel plekken moet je flink bukken door de lage rotswand waar je langs en onderdoor loopt. Dit zorg voor een spectaculair uitzicht. De reden dat het zo vlak en laag is komt doordat je over een oud irrigatie kanaal loopt. Bezoek dit heiligdom en ontdek zelf de geschiedenis van San Romedio en zijn beer…

Val di Non
#2 Passo della Mendola a.k.a. Mendel pas

Wij waren lui en Travelgirl Lara hoogzwanger dus we namen het eerste gedeelte lekker de skilift naar boven. Dit smokkelt al snel 50 minuten van de wandeling af die in het begin vooral saai over een skihelling loopt. Eenmaal boven loop je naar de “Halbweghütte”; vanuit hier loop je in 20 minuten naar een prachtig uitzichtpunt over de vallei. Volg de bordjes richting Lavinaspits (Lawinetop) voor het mooiste uitzicht. Verder kun je boven op deze berg nog verschillende routes lopen en genieten van de knusse berggeluiden, zoals de bellen rondom de nekken van de koeien die er lopen.

#3 Lago di Tovel
Val di Non

Het gebied rondom het meer van Tovel is het leefgebied van de bruine beer. Het meer is gelegen op 1178 meter hoogte en onderdeel van natuurpark Adamello-Brenta. In ongeveer anderhalf uur loop je rond het meer. Je vindt hier ook een aantal mooie kiezelstrandjes waar je kunt relaxen en een duik kunt maken in het ijskoude meer. Onze tip is om zelf een lekkere lunch mee te nemen, zodat je echt tot rust kunt komen en kan genieten van het mooie uitzicht.

Tot de jaren 60 vertoonde het meer een bijzonder verschijnsel. In de maand augustus kleurde het water namelijk bloedrood door de aanwezigheid van de eencellige dinoflagellaten. Tegenwoordig is dit verschijnsel helaas niet meer te aanschouwen.

Verblijf in een van de unieke hotels rondom het meer met uitzicht op de bergen. Chalet Tovel bevindt zich op nog geen 100 meter van het meer af!

Parkeren kan in de zomermaanden door de drukte erg lastig zijn. Op de gratis parkeerplaats in het nabijgelegen dorpje Tuenno vertrekt iedere twee uur een touringcar die je voor 3,- naar het meer toe brengt.

#4 Lago Smeraldo

In eerste instantie begrepen we het niet helemaal. Je zou ergens door een kloof kunnen lopen met een gids. Maar de kwaliteit van deze excursie konden wij via de boekjes niet goed inschatten… Niets vermoedend bezochten wij het meer Smeraldo (op hoeveel vieze manieren kun jij deze naam uitspreken?) omdat dit op de route lag. Meteen in de eerste bocht vind je de indrukwekkende kloof waar wij eerder over gelezen hadden! Via een veilig pad kun je er zelf doorheen lopen.

Ga hier vooral lekker zelf op ontdekkingstocht. Vanuit de kloof loop je via een indrukwekkend pad tussen twee torenhoge bergwanden richting het schattige dorp Fondo. Hier zijn verschillende restaurants waar je iets kunt eten en drinken.

Het meer is vooral een uitvalsbasis voor de lokale bevolking. De mannen zijn hier aan het vissen en de vrouwen en kinderen zitten lekker op een kleedje in het gras en genieten van de buitenlucht. Überhaupt is de nationaliteit van de toeristen in dit gebied overwegend Italiaans. Iets wat volgens ons een verademing is op vakantie!

#5 Canoe of Kayak

Heb je eenmaal alles gezien van boven op de berg dan is het tijd om het uitzicht om te draaien en vanaf de rivier de omgeving te verkennen. Er zijn verschillende excursies te boeken waarmee je meestal onder begeleiding de route aflegt. De prijzen zijn fors, reken €60,- per volwassenen en €35,- per kind voor een drie uur durende tocht. Zorg dat je op tijd boekt, via deze website vind je de verschillende routes en beschikbare data.

Wij brengen zeker nog een keer een bezoek aan de Italiaanse regio Trentino, want buiten het gebied van Val di Non is er nog zo veel meer te ontdekken. Onze bovenstaande top 5 is gebaseerd op een vakantie in de lente/zomer. In de wintermaanden kun je in deze regio erg goed snowboarden en skiën. De activiteiten zoals wij ze hierboven omschreven hebben zul je dan anders beleven of zijn mogelijk gesloten.

Alle informatie over Italië vind je op onze website.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.