Menu
Interview

Interview | Femke over bavianen in Afrika

Een nieuwe rubriek op travelgirls.nl! Naast onze vaste rubriek FailFriday gaan we op zoek naar enthousiaste reizigers die hun leuke en minder leuke ervaringen met ons willen delen. Reizigers die al heel veel van de wereld hebben gezien of reizigers die net gestart zijn met het ontdekken van de wereld. Reizigers met hun eigen verhaal, want dat is waar travelgirls.nl om draait. In dit interview lees je over de avonturen die Femke meemaakte in Afrika!

Vertel! Wie ben je, hoe oud ben je en waarom reis je zo graag?

Mijn naam is Femke en ik ben 20 jaar. Ik reis heel graag, omdat ik het super vind om nieuwe culturen te ontdekken. Daarnaast vind het geweldig om nieuwe mensen te leren kennen, te slapen op de leukste plekken, mooie natuur te zien en veel leuke dingen te doen! Ik wil gewoon de wereld ontdekken! Het liefst zie ik alles van de wereld…. maar dat is een beetje te hoog gegrepen!

[quote author=”Femke over reizen” source=”” ]Ik wil gewoon de wereld ontdekken[/quote]

Wat is jouw favoriete bestemming en waarom?

Afrika is zonder twijfel mijn favoriete continent. Hier heb ik stiekem mijn hart verloren. Waarom? Tja, de mensen zijn erg vriendelijk en het leven is zo eenvoudig. Men is blij met niets en dat is geweldig om te zien, de kinderen zijn lief en de wilde dieren zijn fantastisch! Je bent echt in een totaal andere wereld. Op straat is het altijd druk met markten, dieren en bewoners en dan zie je de gekste dingen: geiten achter op een fiets, een kruiwagen vol bananen, een kruiwagen met zes matrassen… je komt het allemaal gewoon tegen.

Mijn favoriete land is er, tot nu toe, Gambia. Dit is een land dat nog niet heel bekend is onder toeristen en ligt in het westen van Afrika. De eerste keer dat ik naar het échte Afrika ging (het gebied onder de Sahara), maakte ik een rondreis van twee weken door Gambia. Ik heb daar toen mijn ogen uit gekeken! Het blijft toch wel een geweldige herinnering en daar is ook mijn liefde voor Afrika ontstaan.

Heb jij een favoriete reisherinnering? Zo ja, welke?

Ik kan eigenlijk niet zeggen dat ik een favoriete reisherinnering heb. Ik heb zoveel mooie herinneringen aan alle reizen die ik heb gemaakt! Zwemmen met dolfijnen op Cuba, de leuke kinderen in Zuid-Afrika, de jungleflight in Thailand, het beklimmen van een vulkaan in Guatemala, de lokale ferry in Gambia, fietsen in Valencia…. nee, ik kan echt niet kiezen!

Wat is het ergste wat jij ooit meegemaakt hebt op reis?

Gelukkig heb ik nooit hele erge dingen mee gemaakt op reis, maar toen ik aan het kamperen was in Kenia en Tanzania hebben bavianen ingebroken in mijn tent. Aan het eind van de middag gingen we op safari, nadat we onze tenten hadden opgezet en alle spullen hadden klaargemaakt voor de nacht. Wanneer we terug zouden komen van de safari zou het al donker zijn en met alleen een zaklamp is het toch fijn dat alles al klaar ligt en staat als je terug komt.

We maakten een erg leuke rit door het gebied en zagen veel wilde dieren. Toen ik terug kwam in mijn tent, had ik in de eerste instantie niets door, maar ik miste mijn slaapzak… die had ik toch op mijn luchtbed neergelegd? Toen ik iets beter keek zag ik dat ook mijn kussen en mijn pyjama ontbraken, mijn tas stond open en er miste van alles uit. Naar buiten kruipend om te vragen of iemand iets had gezien, zag ik dat mijn slaapzak in de boom hing, de inhoud van mijn toilettas verspreid lag over het gebied rondom de tenten en enkele kledingstukken, inclusief mijn pyjama, hingen half in de boom en lagen ook verspreid over het terrein.

Wat bleek? Bavianen hadden mijn tent en tas opengeritst en zijn met mijn spullen aan de haal gegaan. Medicijnen en make-up zagen ze als snoepjes en mijn slaapzak was vast lekker zacht om op te zitten en mee te spelen. Achteraf kan ik er hard om lachen, maar op dat moment schrok ik wel even. Alle malariapillen waren ook opgegeten en deze zijn toch wel erg belangrijk om te blijven slikken.

Een aantal dagen later zouden we naar een lodge gaan en hier kon ik mijn spullen laten wassen, want die geur die de apen achter lieten in de tent, op mijn slaapzak en de rest van de spullen was niet heel erg fijn. Of laat ik maar zeggen: het stonk ontzettend. De rest van de vakantie heb ik geslapen in een ‘naar aap stinkende’ tent en ben ik make-uploos door het leven gegaan, maar deze ervaring kan ik wel weer op mijn lijstje zetten! Wie kan nu zeggen dat er bavianen hebben ingebroken in haar tent?

Welke bestemming vond jij echt tegenvallen? Waarom?

In de winter van 2014 ging ik met mijn familie naar de kerstmarkt in Newcastle. We vertrokken aan het eind van de middag met de boot vanuit IJmuiden en voeren richting Newcastle. We hadden een nette hut met fijne bedden, maar wij kregen de hut precies boven de motor van de boot… wat een herrie de hele tijd! ’s Avonds hadden we het buffet aan boord bijgeboekt, maar ik was erg zeeziek, dus heb bijna de hele reis in bed gelegen. De volgende dag om 9 uur in de ochtend kwamen we aan in Newcastle en reden in een echte Engelse bus naar het centrum.

We kwamen hier eigenlijk voor de kerstmarkt, maar deze stelde niet zoveel voor. Een beetje een tegenvaller eigenlijk… De rest van de dag hebben we een beetje gewinkeld en lekker gegeten in het centrum. Rond 15 uur vertrok de bus weer richting de boot en om 17 uur voeren we weer terug naar IJmuiden. Ook de terugweg heb ik veel geslapen, want wanneer ik sliep had ik geen last van de schommelingen van de boot. Om 9 uur in de ochtend kwamen we weer aan in IJmuiden. Al met al vond ik het niet zo’n geslaagd weekendje en Newcastle vond ik persoonlijk geen leuke stad.

Welke reis die je hebt gemaakt is voor jou het meest bijzonder? En waarom?

In de zomer van 2016 ben ik met een groep, toen nog onbekenden, naar Zuid-Afrika geweest. Ik kende vooraf helemaal niemand, dus dit was wel erg spannend. In Zuid-Afrika gingen we bij verschillende projecten langs en hielpen we daar zoveel we konden. We zijn bij weeshuizen geweest, hebben schooluniformen gemaakt voor kinderen waarvan de ouders het zelf niet kunnen betalen, hebben echte Nederlandse lekkernijen uitgedeeld bij een atelier waar blinde mensen aan het werk kunnen en hebben een dag opgetrokken met straatjongens, die we aan het eind van de dag weer terug moesten brengen naar de straat.

Dit vrijwilligerswerk was gecombineerd met leuke uitjes, zoals een safari, een dagje naar Durban, een tour door een sloppenwijk en een weekendje naar Lesotho. Dit was een heel bijzondere reis en hier heb ik Zuid-Afrikaanse vrienden gemaakt voor het leven, al zal ik ze waarschijnlijk nooit meer terug zien…

Welk land staat bovenaan jouw bucketlist en waarom?

Jeetje, deze vraag vind ik wel heel erg lastig! Er zijn zoveel landen waar ik nog graag naartoe wil, zoals Noorwegen (om het noorderlicht te zien), India, Madagaskar, Peru en Bolivia, maar als ik echt moet kiezen, staat Bolivia wel bovenaan op mijn bucketlist. De zoutvlakte lijkt me geweldig, maar ook de gekleurde stadjes, de vrolijke markten en de prachtige natuur.

[quote author=”Femke over Afrika” source=”” ]Ik heb hier Zuid-Afrikaanse vrienden gemaakt voor het leven, al zal ik ze waarschijnlijk nooit meer terug zien…[/quote]

Wat is het meest indrukwekkende dat jij hebt meegemaakt op reis?

Toen ik een rondreis maakte door Gambia, ben ik ook enkele dagen in Senegal geweest. Samen met onze gids gingen we hier naar een markt om rijst, thee, mayonaise, olie en kaarsen te kopen. Onderweg wilden we namelijk graag bij een compound stoppen om te vragen of we daar even binnen mochten kijken, dan kun je natuurlijk niet met lege handen aan komen!

Nadat we enkele belangrijke dingen voor de lokale bevolking hadden gekocht, was het tijd om verder te  rijden. We stopten bij een willekeurige compound waar onze gids heeft gevraagd of we eens bij de mensen binnen mochten kijken. Dit was erg leuk, want deze mensen hadden nog nooit blanke mensen gezien! Ze dachten dat we mayonaise op ons lichaam smeerden, omdat wij zo blank waren en zij zo donker zijn.

De kinderen stopten de snoepjes die we ze hadden gegeven met papier en al in hun mond, want ze hadden geen idee dat je het papiertje er eerst moest afhalen. We hadden ook thee meegebracht voor de familie, maar wat thee was en hoe een theezakje werkt, wisten ze niet.

Het gebeurt wel eens dat, wanneer je op excursie gaat en bij mensen thuis gaat kijken, dit van tevoren al helemaal geregeld is en alles wat je ziet eigenlijk nep is. In dit geval wisten we zeker dat de huizen én de mensen helemaal echt en puur waren. Ze woonden en leefden hier echt. Omdat dit mijn eerste vakantie in Afrika was, had ik nog nooit gezien hoe de mensen daar woonden en ik had geen idee dat er mensen op de wereld leefden die nog nooit toeristen hadden gezien, dus dit was voor mij erg indrukwekkend!

Wat is jouw favoriete eten op reis?

Ik vind het op reis erg leuk om lokaal eten te proberen, maar stiekem moet het niet té lokaal zijn. Koeien ogen, slang, maden of balut…. daar waag ik me liever niet aan. In Mexico at ik elke dag Nacho’s, want ik vond ze heerlijk! Overal waar ik was, at ik Nacho’s, jammie! In Vietnam heb ik bijna alleen maar loempia’s gegeten. De Nederlandse loempia’s zijn echt niet te vergelijken met de echte Vietnamese loempia’s. Ik vond ze super lekker, maar de Nederlandse loempia’s lus ik nu helaas niet meer.

Wat is de tofste accommodatie waar je ooit sliep?

Als ik er nu aan denk, heb ik er eigenlijk twee. De eerste tofste accommodatie die in me op komt, is de (naar aap stinkende) tent waar ik bijna twee weken in het geslapen tijdens de reis door Kenia en Tanzania. We kampeerden op de leukste, primitieve plekjes. Wakker worden met uitzicht op de Kilimanjaro of op een groep olifanten die aan het badderen is in de rivier… wie wil dat nou niet? Daarnaast moet ik wel toegeven dat ik kamperen echt heel tof vind en ook van primitief hou.

Mijn tweede tofste accommodatie is in Lesotho. Hier sliep ik een nacht bij een lokale familie, in een soort schuur ergens boven op een berg. Wat was dat gaaf! Samen met drie andere meiden waar ik mee op reis was sliepen we bij dit leuke gezin. In de schuur lagen vier matrassen voor ons klaar met drie kussens en zes dekens. Ook weer erg primitief en wat was het koud, maar een hele leuke ervaring. En dan de omgeving en het uitzicht… zo mooi!

Tot slot: wat is jouw favoriete uitspraak met betrekking tot reizen?

“No reason to stay is a good reason to go”

Femke, bedankt voor jouw super enthousiaste antwoorden en voor het delen van jouw liefde voor Afrika. Zelfs als de bavianen er vandoor gaan met jouw spullen, blijf je fan van Afrika. Je bent een goede ambassadeur! Wist je ook dat Femke voor onze website schrijft? Je vindt haar blogs hier!

Lijkt het je leuk om jouw reiservaringen met ons te delen? Stuur ons dan een e-mail op redactie@travelgirls.nl en doe ook mee!

1 Comment

  • marjoleinpaans@gmail.com'
    Marjolein
    september 8, 2017 at 6:27 pm

    Aahh zo leuk FM!?? Love it!❤️

    Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.