In deze gastblog schrijft David voor Travelgirls.nl over theeculturen in verschillende landen. Thee is al bijzonder lang een gigantisch populaire drank en zo heeft ook ieder land zo haar eigen tradities. Pro tip: zorg dat je een kopje thee klaar hebt staan voor bij het lezen!
Even voorstellen
Hi allemaal! Mijn naam is David, ik ben één van de oprichters van Teazie, het platform om je eigen thee samen te stellen. Ik ben, zoals je je zou kunnen voorstellen, een enorme theefanaat en ben altijd op zoek naar meer informatie over theebladeren, smaken en de kleine details voor die super geliefde warme drank. Ik vertel je graag over de theecultuur in verschillende landen.
China
We beginnen bij het land van herkomst; China, waar thee voor het eerst werd ontdekt. Thee heeft altijd een bijzondere rol gehad in de Chinese geschiedenis – één van de voornaamste verschillen met het Westen, is dat thee in China vaak met medicinale doeleinden gebruikt wordt. Vroeger, voor moderne medicijnen, was dit natuurlijk vaker het geval, maar het gebruik van thee voor de gezondheid is nog zeker niet weg in China.
Naast de effecten op je gezondheid, wordt thee drinken over het algemeen gewoon erg serieus genomen in China. De lokale theecultuur wordt ook “chayi” genoemd, wat “de kunst van thee drinken” betekent. Zo serieus wordt het dus genomen! Waar we in Nederland nog wel eens simpel kunnen doen over een theezakje in heet water dippen, zal je dit in China niet zo vaak tegenkomen. Theezetten is een heuse ceremonie, waar thee de respect krijgt die het verdient volgens de locals.
Een echte theecultuur
Deze ceremonie heeft alle nodige foefjes die we zelden zien in het Westen. De thee wordt op een hele andere manier gezet, namelijk met een methode genaamd “gongfu cha” (het kopje in de foto). Bij deze methode wordt er gebruik gemaakt van veel meer theebladeren dan we hier per kopje gebruiken. De gedachte hierachter kan vergeleken worden met een orkest; hoe meer instrumenten er bespeeld worden, hoe rijker de muziek wordt. Zo wordt ook de thee verrijkt en de maximale smaak eruit gehaald.
Tot slot zien we dat in de Chinese cultuur thee veel meer betekenis heeft – het toont respect (voornamelijk richting ouderen), het kan een manier zijn om sorry te zeggen, of juist dankbaarheid tonen. Kortom, zo’n kopje thee kan best veelzijdig zijn!
India
Een ander land met een rijke theecultuur is India. Er is een grote kans dat de thee die je drinkt afkomstig is uit India. De meeste thee wordt tegenwoordig gegroeid in China, India, Sri Lanka en Japan. Sterker nog, van die landen, produceert alleen China meer thee dan India. Ongeveer 70% van de nationale theeproductie wordt ook in India gedronken, dus ook zij nemen hun thee erg serieus. De thee die in India verkregen wordt heeft natuurlijk een andere smaak en textuur dan die in China, maar daarnaast verschilt ook de theecultuur sterk.
Een straf bakkie
Sterk is eigenlijk wel het sleutelwoord als het gaat om de theecultuur in India. De meest populaire manier om thee te drinken daar is als masala chai, een kruidige melange van zwarte thee met kruidige en krachtige toevoegingen. Zo sterk zelfs, dat het ook met melk gedronken wordt om de bittere smaak van de thee zelf uit te balanceren. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat er in India vaak andere ingrediënten aan thee toegevoegd worden. In bepaalde streken wordt het zelfs met boter gedronken – don’t knock it ‘till you try it!
In India wordt er in ieder geval vaak melk toegevoegd aan thee, maar daarvoor willen ze wel sterkere smaken hebben. Ze gebruiken daarom vaak zwarte thee zoals Darjeeling en Assam (die beide daar geteeld worden) en zetten het anders dan wij hier. Wij koken het water, laten het eventueel afkoelen en doen het in een kopje of theepot en laten het een aantal minuten trekken. Niet in India. Daar worden de bladeren (en eventuele toevoegingen) in een pannetje gedaan met kokend water op het vuur. Al kokend laten ze de thee trekken voor een intense, diepe smaak. Zeker meer moeite dan het Europese alternatief, maar het resultaat is een hele andere thee!
Het recept voor ‘Masala Chai’, ofwel thee uit India, vind je in deze blog!
Was dit your cup of tea? Als je meer wilt weten over thee, of zelf een melange zou willen samenstellen, neem dan een kijkje op Teazie. Elke week bloggen zij over theetrends, blends en tips!
No Comments