Een tijdje geleden verscheen de blog over Marrakech, waarin de gastvrijheid in Marokko aan bod kwam. Het verdwalen door de vele souks was natuurlijk niet de enige bezigheid tijdens deze fantastische citytrip. Zo zijn ook de Ouzoud watervallen bezocht. Ook wel: ‘Cascades d’Ouzoud’ (watervallen bij de olijfbomen), vanwege de ontelbare olijfbomen die je onderweg tegenkomt. De watervallen liggen op 150 kilometer afstand van Marrakech in de plaats Ouzoud en zijn absoluut een bezoek waard. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder!
De weg naar beneden
Bij aankomst in Ouzoud heb je twee opties, je kunt met een gids door de bergen naar beneden wandelen of je kunt zelf naar de waterval via een route met vele trappetjes. De tweede optie klinkt handig, maar optie één is vele malen mooier.
Natuurlijk kies je als échte travelgirl voor de wandeling door de bergen, of noem het maar gerust een hike. Het is een flinke afdaling, waarbij je gemakkelijk wegglijdt (dus trek goede schoenen aan!). Als je nog geen hoogtevrees hebt dan krijg je dat wel. Gelukkig zijn er tussendoor steeds plateaus waarop je even kunt rusten en wát een uitzicht krijg je daar steeds weer te zien. Het uitzicht aan de ene kant doet denken aan de Grand Canyon, maar dan in Marokko. Aan de andere kant kijk je het diepe dal in, waar kleine watervalletjes het water door het Atlasgebergte laten stromen.
De route gaat verder en verder naar beneden tot aan de kleine watervallen, die bovenaan nog onbereikbaar leken. Aan de overkant van het water zijn restaurants gebouwd waar je alleen kan komen door over smalle, instabiele bruggetjes te lopen en in het hoogseizoen zijn er campings langs de route, waar de Marokkaanse bevolking maar al te graag op vakantie komt.
Geleidelijk aan gaat de weg weer een stukje naar boven en de vermoeidheid in de benen van al het afdalen komt opzetten, maar niet voor lang want plots zijn ze daar: de Ouzoud watervallen! En alle energie is terug.
Cascades d’Ouzoud
De Ouzoud watervallen hebben samen een hoogte van ongeveer 110 meter en bevinden zich in het Atlasgebergte. Het zijn verschillende watervallen die samenkomen en in het midden bevindt zich een plateau. Na het nemen van honderden foto’s kun je ervoor kiezen om met een bootje dichterbij de watervallen te komen. Het bootje is eigenlijk een soort vlot met prinsessenstoeltjes, waar imitatie-bloemen aan vast geknoopt zitten. Helemaal kloppend in het Marokkaanse plaatje.
Het koninklijke vlot vaart tot aan de watervallen, waar ze nóg immenser lijken te zijn. Tegen de tijd dat je uit het bootje stapt, begint er iets te knorren, maar dat is geen probleem! In tegenstelling tot vele andere natuurgebieden is hier bij de waterval een restaurantje, waar je op een terras boven het water van de watervallen kunt eten. Heerlijke tajines en kebab worden geserveerd.
De Berberapen
Het is moeilijk om genoeg te krijgen van de watervallen, maar uiteindelijk zal je toch een keer terug naar boven moeten. Dit kan via de trappetjes, die aan het begin van dit artikel al genoemd werden als optie twee. Een veel makkelijkere route, vooral als je terug naar boven gaat, maar het is zonde als je de hike door de bergen hebt gemist. Gelukkig is het afscheid van de watervallen nog niet daar. Bovenaan is een groot plateau met aan de ene kant het mooie Atlasgebergte van de heenweg en aan de andere kant de watervallen. Onderweg naar dit plateau zitten tientallen Berberapen je al op te wachten. Deze Berberapen bevinden zich de hele dag in het Atlasgebergte, maar rond drie à vier uur komen ze naar het plateau waar ze gevoerd worden door de toeristen. Ze zijn zo gewend aan mensen dat ze in je nek springen en zelfs met je op een selfie gaan.
Nog één laatste blik
De Berberapen zijn een geweldige afsluiter van een prachtige trip in Ouzoud. Vanaf het plateau kun je nog even terugblikken naar alles wat je gezien hebt en ondertussen een aapje voeren die zit te chillen in je nek. De Ouzoud watervallen zijn een absolute aanrader voor iedereen, een schitterende plek middenin het gigantische Atlasgebergte. Heb jij deze watervallen al op je bucket list staan?
No Comments