Menu
Afrika

Marokko | Wees welkom in het gastvrije Marrakech

Marokko staat bekend om zijn gastvrijheid, dat hebben we zelf al meerdere keren ervaren. Ook travelgirl Mirthe bracht een bezoek aan het gastvrije land en deelt met ons haar ervaring vanuit het gastvrije Marrakech!

Slapen in een riad

Soms heb je van die redelijk impulsieve acties, waardoor je ineens in het vliegtuig zit naar een nieuwe bestemming. Zo ook Marrakech: voor maar €68 zou jij toch ook je koffers pakken en vertrekken? Eenmaal in Marrakech stapten we uit het vliegtuig en de heerlijke lentezon lachte ons toe. Dag winterdepressie, hallo Marrakech!

De taxichauffeur stond al een uur op ons te wachten, maar klaagde nergens over. Hij reed met zijn akelig brede busje de meest smalle steegjes in om ons naar onze riad te brengen. Een riad is een Marokkaans huis waarin alle kamers uitkomen op een gezamenlijke binnenplaats. Dit zijn nu vaak goedkope hotels, maar daar was niets van te merken. De vriendelijke taxichauffeur bracht onze koffers naar binnen en daar werden de koffers alweer overgenomen door een nog vriendelijkere medewerker: Aziz. Ik probeerde mijn koffer nog zelf te pakken, maar dat liet Aziz niet gebeuren.

Thee drinken met een local

We hadden een kamer boven op de eerste verdieping en deze was prachtig om te zien. Aziz vroeg of we thee met hem wilden komen drinken. “Hè? Thee drinken? Nu meteen? Met jou? Wat leuk!” Je begrijpt dat we ons dat geen twee keer lieten zeggen! Hij liet ons onder het genot van een heerlijke kop thee – keuze uit extreem zoet of bizar bitter – de plattegrond van Marrakech zien waarbij hij alle highlights vast aankruiste. Uiteraard kregen we ook nog een uitgebreide uitleg hoe we door alle steegjes moesten lopen om bij het plein Djemaa el Fna konden komen, maar daarna waren we klaar om te gaan!

Eten in lokale restaurantjes

Aziz raadde ons aan om te gaan eten bij een klein restaurantje om de hoek: Kui-Zin. Ook hier werden we weer hartelijk ontvangen en werden er continu leuke grapjes gemaakt. Er speelden twee muzikanten die hun spel af en toe onderbraken om naar de African Cup te kijken op televisie. In Kui-Zin aten we een heerlijke tajine. Deze smaakte zo lekker dat we deze in Nederland ook nog eens gaan maken!

Na het eten konden we dan eindelijk richting het beroemde plein, met het mooie zelf in elkaar geknutselde plattegrondje van Aziz. Er kon niets misgaan toch? We hebben één moment getwijfeld hoe we moesten lopen en besloten even te kijken op de kaart. Dat was niet handig, want vliegensvlug stonden er twee schattige jongetjes voor onze neus die ons wel even de weg zouden wijzen. De kaart was in de hand van het ene jongetje beland en het andere jongetje ging ons alvast voor. Dan heb je maar twee keuzes: we lopen achter de jongens aan en hopen dat we bij het plein uitkomen of we volgen ze niet en we komen misschien wel helemaal niet bij het plein uit.

We besluiten de jongens te volgen en natuurlijk worden we met een omleiding naar het plein geleid. Eenaam aangekomen wilden ze geld. Marrakech is erg gastvrij, maar veel mensen zijn ook erg arm. Kleine kinderen worden ingezet om geld te verdienen door zakdoekjes te verkopen, de weg te wijzen, zakken te rollen of te bedelen voor geld.

De souks in Marrakech bezoeken

Marrakech heeft een aantal zeer populaire souks. Souks zijn zeer smalle steegjes met aan weerskanten kleine winkeltjes of kraampjes. Men wil dolgraag iets verkopen, dus je bent een flinke target als toerist. Van alle kanten wordt er naar je geroepen, maar gelukkig went het snel. Na één dag waren we al echte ‘nee-sorry-ik-hoef-niets-met-een-lach-professionals’.

Marrakech staat natuurlijk ook bekend om de mooie kleden, dus moest er één gescoord worden. De verkopers achter de kraampjes rusten niet totdat jij helemaal tevreden het kraampje verlaat met een mooi kleed. De verkoper nam ons mee naar de binnenplaats en vervolgens naar boven. Hier werden we getrakteerd op een mooie rondleiding! De verkoper vertelde ons hoe de kleden werden geproduceerd. Daarna deed iedereen enorm zijn best om het ons naar de zin te maken en ons tevreden het pand te laten verlaten.

Naast de stoffen zijn er ook veel kraampjes met kruiden. Ook hier werden we gastvrij ontvangen en mochten we in een proefruimte kijken die vol stond met glazen potten gevuld met kruiden. De verkoper liet ons het uitzicht op Marrakech zien vanaf het dak. Leuke gesprekken volgden en met een paar zakjes kruiden gingen we weer terug de drukte van de souks in.

Het gastvrije Marrakech

Marrakech is erg gastvrij en daar kunnen wij in Nederland nog wat van leren. Toch is het soms lastig te onderscheiden wanneer iemand nu écht aardig is en wanneer iemand iets van je wil. Ga vooral af op je gevoel en zeg met een lieve glimlach ‘nee’ als je iets niet wilt. Maar boven alles: wees welkom in Marrakech, want dat ben je absoluut!

1 Comment

  • […] Toen ik aan mijn omgeving vertelde dat ik met een vriendin naar Marokko ging, kreeg ik uiteenlopende reacties. Ik hoorde voornamelijk dat het niet verstandig was om als twee blonde meiden naar Marokko te gaan. In Marokko heb ik mij aangepast aan de cultuur en droeg voornamelijk lange rokken, luchtige lange broeken en shirtjes. Ondanks dat ik me had aangepast werd er vooral in Marrakech veel naar ons geroepen en gekeken door mannen. Ik raad je aan om hier niet op te reageren of aandacht aan te schenken en vooral lekker te gaan genieten van dit prachtige land met zijn cultuur. Dan zul je zien dat het een geweldige land is! […]

    Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.