Een reis die op menigeen wensenlijstje staat, maar er verdacht vaak op blijft staan. Zonde! Want reizen met de Trans Mongolië Express is een feestje. Een unieke ervaring die je al slapend, lezend en uit het raam turend door het machtig uitgestrekte Rusland voert, over de steppes van Mongolië draagt en eindigt in het turbulente Beijing. Vijf redenen waarom jij deze trip van je bucketlist zou moeten gaan afvinken.
#1 Rusland
Rusland is een prachtig land om doorheen te reizen. Het is het grootste land ter wereld, strekt van oost naar west meer dan 8000 km lang en omvat 11 tijdzones. Wanneer je de treintickets koopt, koop je eigenlijk deeltickets. Je kiest dus vooraf uit op welke haltes jij eruit wilt, hoe lang je hier wilt overnachten en wanneer je weer verder gaat. Je begint je reis in het stoere Moskou, een echte wereldstad met het beroemde Rode Plein. Hoogtepunten onderweg zijn toch zeker Jekaterinenburg, waar de laatste tsaar en zijn gezin aan hun noodlottige einde zijn gekomen en Irkutsk met haar prachtige en ijskoude Baikal meer.
#2 De slaaptrein
Je kan gaan voor een privé coupé, maar voor de echte ervaring boek je gewoon een bed in de vierpersoons coupés. Wanneer je niet in het hoogseizoen reist, en zeker wanneer je voor wat goedkopere tickets gaat, rijd je vooral samen met Russische gezinnen of met mannen. Soldaten maken gratis gebruik van de trein om bijvoorbeeld van hun basis naar hun thuis in Vladivostok te reizen. Ze delen graag hun eten met je en geven je goede tips voor tijdens de treinreis. Zo koop je liever geen hapjes van de oude baboesjka’s (oma’s) op de perrons, tenzij je het daarna weer omhoog wil zien komen. Vodka delen ze stiekem met je, want de wagonbewaarders letten daar erg streng op sinds er nog wel eens iemand midden in de nacht beschonken uit zijn bed dondert en mogelijk iets breekt.
#3 De rust
In de trein is er niet veel anders te doen dan praten met je reisgenoten, naar buiten kijken en wat te lezen. Dit klinkt misschien saai, maar zodra je je er bij neerlegt dat je even niets anders kan, ga je op in de rust die dit geeft. Af en toe strek je je benen tijdens een tussenstop, haal je heet water voor thee of instant noedels uit de ketel op de gang of doe je een dutje. Er is geen internet aan boord dus passagiers nemen spelletjes mee en stapels boeken. Gouden tip: De Romanovs van Simon Montefiore. Zo leer je alles over de geschiedenis van het vroegere tsarenrijk terwijl het weg leest als een roman.
#4 De mensen
Russische toeristen mogen dan een slechte naam hebben, de Russische inwoners hebben dat zeker niet. Ze zijn ontzettend aardig en behulpzaam, al spreken ze niet altijd Engels. Op school leren ze het wel, maar daarna zijn er weinig momenten om het te oefenen en durven ze het vaak niet. Met handen en voetenwerk kom je echter een heel eind. Met foto’s van elk kind, kleinkind, nichtje en neefje op hun smartphones al helemaal. Zorg dat je zelf ook wat hapjes en misschien wat lekkers te drinken meeneemt om uit te delen!
#5 Het uitzicht
Wakker worden in het zachte geschommel van een slaaptrein met het geluid van de voorbijsnellende rails onder je is niet te omschrijven. Buiten komt de zon op boven een meer, of raas je een besneeuwde bergketen voorbij. Het landschap gaat naadloos over van uitgestrekte grasvlaktes naar dicht beboste taiga’s. Wanneer je uitstapt in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië, ben je binnen no time in de zinderende Gobi woestijn waar je slaapt bij de nomaden. Na de laatste etappe van de reis fiets je ineens door de hutongs in Beijing en dwaal je door De Verboden Stad. En dat allemaal in één treinreis.
Dus, ga jij ‘m binnenkort van je bucketlist afvinken?
1 Comment
Mirjam
juli 1, 2018 at 3:59 pmDit zou ik ook wel willen doen!