Menu
Israel

Israël | 5 redenen om nu naar Jeruzalem te reizen!

Vanuit Tel Aviv kun je perfect naar Jeruzalem reizen. Of je nou gelovig bent of niet, dit is echt een stad die niet mag ontbreken op jouw bucket list. In deze magische oude stad vind je de meest heilige plekken en historie ter wereld. Ongeveer 150 jaar geleden is er ook een Nieuwe Stad ontstaan in Jeruzalem, een moderne metropool, waar je de beste restaurants, hipste winkels en een super leuke overdekte markt vindt, de Mahane Yehuda Market.  In deze blog geven we je 5 redenen om naar Jeruzalem te reizen. Benieuwd? Lees dan snel verder!

#1 Historie en heilige plekken

Waarom veel mensen naar Jeruzalem reizen is ten eerste vanwege de historie. Als je veel wilt zien en doen in Jeruzalem, dan kun je daar gerust een dag of drie tot zes voor uittrekken. Je vindt hier zoveel historie dat je nogal wat tijd nodig hebt om dat allemaal te gaan bezoeken. Wij hebben veel op eigen gelegenheid gedaan om alles goed in ons op te nemen en te ervaren. Uiteraard kun je ook excursies boeken, maar dit kan je dan het beste al online doen.

De Klaagmuur

Dit was toch wel echt uniek: de Klaagmuur met eigen ogen zien. Na de verwoesting van de eerste Tempel door de Romeinen bleef er slechts één stuk muur overeind. Naar deze plek komen de Joden toe om te bidden en te ‘klagen’. Hier worden briefjes met verzoeken en gebeden tussen de voegen van de muren gestopt. Tevens worden deze briefjes bewaard en begraven op de Olijfberg.

De Tempelberg en De Rotskoepel

De Tempelberg dankt zijn naam aan het feit dat hier twee joodse tempels stonden. Maar ook de moslims zien deze berg als heilig: er staan namelijk een aantal islamitische heiligdommen, waarvan de gouden Rotskoepel de bekendste is. De Tempelberg bezoeken als niet-moslim kan alleen op bepaalde tijden en je mag alleen maar via de Mughrabibrug naar dit deel van de oude stad, nadat je door een veiligheidscontrole bent gegaan.

De Rotskoepel is wel echt typerend voor Jeruzalem. De gouden koepel van dit heilige gebouw steekt goed af bij de lichte gebouwen die in deze stad staan. Deze plek is bekend omdat Abraham hier zijn zoon zou hebben opgeofferd, maar de moslims beweren dat Mohammed hier naar de hemel is gegaan.

De Heilige Grafkerk

Dit is een hele speciale plek. De kerk van het Heilige Graf ligt in het hoogst gelegen deel van de Oude Stad van Oost-Jeruzalem. Het is hier dan ook superdruk en we zijn later op de avond teruggekeerd. Toen waren de rijen een stuk afgenomen. Deze kerk is gebouwd op de plek waar Jezus zou zijn begraven na de kruisiging. Het is een speciale plek, maar doordat het zo druk is voelt het bijna als een kermisattractie. Er worden zelfs spullen verkocht in de kerk. De overige delen van de kerk zijn wel heel speciaal, zoals de plek waar Jezus gekruisigd zou zijn.

Al-Aqsamoskee

Ook veel islamieten reizen naar Jeruzalem. De Al-Aqsamoskee is namelijk een Islamitisch heiligdom op de Tempelberg, op een steenworp afstand van de Rotskoepel. De moskee was oorspronkelijk een christelijke kerk. Deze hebben we niet bezocht, ook vanwege onze veiligheid. Er zijn geregeld onenigheden hier.

De Olijfberg

De Olijfberg is de oudste bestaande joodse begraafplaats, met 150.000 graven die 3000 jaar overspannen.

De tuin van Gethsemane

De sfeer die hier hangt is heel special, we kunnen niet goed omschrijven waarom. In deze tuin zou Jezus, de nacht voor zijn kruisiging, een paar uren hebben doorgebracht. Wij spraken met de tuinman en zijn familie heeft altijd voor deze tuin gezorgd. Ook wist hij ons te vertellen dat de olijfbomen in de tuin even oud zijn als Jezus Christus. Dit was heel bijzonder om te zien. Vooral veel christenen reizen naar Jeruzalem om deze tuin te zien.

Garden Tomb

Garden Tomb, oftewel Graftuin, is een plek die minder bekend is dan de Heilige Grafkerk, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Deze tuin ligt net iets buiten de Oude Stad van Jeruzalem. Ook wordt deze tuin, net zoals de Heilige Grafkerk, beschouwd als de mogelijke locatie van het graf van Jezus Christus. Deze tuin is pas in 1867 ontdekt. Omdat het net lunchtijd was, hadden we deze hele tuin voor onszelf. Dit was echt uniek: er heerst hier een hele aparte maar fijne sfeer, ook weer een gevoel wat we niet kunnen beschrijven.

#2 Jeruzalem als uitvalsbasis

Vanuit Jeruzalem kun je diverse excursies ondernemen. Wij hebben vanuit Jeruzalem de volgende steden in 1 dag met een kleine groep bezocht: Bethlehem, Jericho, Qumran en de Dode Zee.

Bethlehem

Bethlehem, gelegen in de Westelijke Jordaanoever. Vergeet niet je paspoort mee te nemen als je hier naartoe gaat, want iedereen wordt gecontroleerd. De belangrijkste bezienswaardigheden in Bethlehem zijn de Geboortekerk en de Geboortegrot. Vooral de Geboortegrot is indrukwekkend. Veel mensen zegenen hun spullen op de plek waar Jezus zou zijn geboren. Ook zie je hier diverse religieuze gebouwen. De mensen die hier wonen zijn arm, in tegenstelling tot de inwoners van Jeruzalem. Ze moeten het hier echt hebben van de toeristen die er komen en geld uitgeven aan souvenirs.

Jericho

Jericho, de oudste continu bewoonde stad van de wereld, staat ook wel bekend om de palmbomen. Ze noemen het ook weleens ‘palmstad’. Daarnaast staat Jericho bekend om de groene oase. Ook vind je hier een speciale bron, ‘de bron van Elisa‘. Als je het water drinkt, zul je voor altijd gezond en jong blijven. Natuurlijk hebben we dit gedaan.

Qumran

Qumran ligt dicht bij de Dode Zee en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden vanwege de Dode Zee-rollen. Deze rollen zijn gevonden in een van de grotten. Ze bevatten onder meer de oudste kopieën van de Hebreeuwse bijbel en zijn van grote historische waarde.

Dode Zee

De Dode Zee moet je echt gezien hebben, wat een unieke ervaring! We waren er toen het 26 graden was, dus de perfecte temperatuur om de zee in te gaan. De Dode Zee is rijk aan natrium, magnesium, kalium, calcium en broom.  Dit mengsel zorgt ervoor dat je kan blijven drijven en het water heeft een gunstige invloed op de huid en luchtwegen. Als je naar de uitgang loopt zul je zien dat er een winkel is die spullen uit de Dode Zee verkoopt, maar deze winkelketen, AHAVA, zit ook overal in Jeruzalem en is daar goedkoper. Dit is tevens een mooie afsluiting van de dag om zo vervolgens weer terug naar Jeruzalem te reizen.

#3 Naar Jeruzalem vanwege de leuke hotspots

Tegenwoordig reizen veel mensen naar Jeruzalem vanwege de hotspots. Je vindt hier de ene healthy vegan hotspot na de andere. Vooral de wijk rondom de Mehane Yehuda Market is levendig. Je kunt er uitgaan, maar er zijn ook diverse bars. Elke dag is het druk, ook al moet men de volgende dag werken. We hebben de leukste hotspots op een rij gezet.

First Station

Dit is het oude treinstation van Jeruzalem, genaamd First Station. Hier vind je diverse leuke restaurantjes en worden er vaak culturele evenement gehouden.

Mechane Yehuda Market

De leukste markt van Jeruzalem is Mechane Yehuda Market. Hier treedt ook regelmatig een band op en zelfs doordeweeks lijkt het wel of het weekend is, zo druk. Je kunt hier verse producten kopen, maar je kunt hier ook eten bij een van de restaurantjes. Zo hebben wij een avond heerlijk gegeten bij Manou Bashouk, een Libanees restaurant. Wij hadden enorm geluk, want het is hier altijd vol. Ze hebben maar een paar tafeltjes. Wij hebben een gevulde aubergine met gehakt gegeten, echt heerlijk en een aanrader!

Tmol Shilshom

Een uniek restaurant! Als je binnenkomt vallen de boeken je als eerste op en ga je terug in de tijd. Ze hebben veel vegan gerechten en het is er lekker rustig. Dit in tegenstelling tot andere delen in de stad. Hier komen dan ook veel schrijvers en dichters. Het zit in een kleine steeg in het centrum van Jeruzalem. Bij Tmol Shilshom kun je echt even tot rust komen.

Machneyuda

Machneyuda is echt het leukste restaurant van Jeruzalem. Het zit om de hoek van de Mechane Yehuda Market en heeft diverse gerechten uit het Midden-Oosten. De sfeer en het eten zijn hier geweldig. Tijdens het eten klinkt er harde muziek uit de speakers, zelfs tussen de middag. Het restaurant zat al de hele week vol en ze hadden alleen nog maar plek om te lunchen. Dus als je hier heen wilt, dien je echt al in Nederland te reserveren. Dit is echt een aanrader!

Kadosh Café Patisserie

Bij Kadosh Café waan je je in Frankrijk. Wij vonden het met name leuk zitten, maar het eten is overpriced! Ze staan bekend om hun geweldige patisserie.

Focaccia Bar

De Focaccia Bar zit in het centrum van Jeruzalem. Een erg leuk tentje, waar de porties royaal zijn. Wij hebben dan ook een pizza gedeeld. Daarnaast hadden wij een bloemkool uit de oven, die was heerlijk! Ze staan hier bekend om hun verschillende focaccia’s, dus vandaar de naam.

Modern (Israel Museum)

Modern Restaurant zit binnen in het Israel Museum. Dit prachtige restaurant heeft een heerlijke kaart en de prijzen zijn ook redelijk, zeker als je hier gaat lunchen. Het interieur is artistiek en gezellig. Zorg ervoor dat je reserveert, want het kan hier druk zijn.

#4 Keuken en cultuur

Je kent de Israëlische keuken waarschijnlijk van de hummus, pita falafel en shakshuka. De gerechten in Israël zijn verfijnd en worden met verse ingrediënten, die vaak van de markt komen, gemaakt. Doordat Israël aan de Middellandse zee ligt, vind je hier de heerlijkste producten zoals sinaasappelen (Jaffa), dadels, verse vis en olijven. De kwaliteit van het eten is dan ook uitmuntend.

Jeruzalem heeft diverse culturele invloeden. Dit merk je aan alles op straat, maar uiteraard ook aan het eten. De belangrijkste invloeden zijn Mediterraans en Oosters. In Jeruzalem wonen mensen uit verschillende werelddelen (meer dan 120 landen). Ook hebben de Armeniërs in Jeruzalem een belangrijke culturele bijdrage aan de stad geleverd. De Jacobus-kathedraal is een van de mooiste in de stad. Doordat er zoveel culturen zijn is de keuken in Israël zeer divers geworden, dus je kunt je hart ophalen als je hier bent!

#5 Musea

Je kunt diverse musea bezoeken, zoals het Israel Museum. Ook is het Tower of David Museum leuk om te bezoeken. Tevens vind je er het Bible Lands Museum. Er zijn nog zoveel meer musea, dus ik zou aanraden om zelf via Tripadvisor te kijken welk museum jou het meeste aanspreekt.

Verblijf in Jeruzalem

Voordat je naar Jeruzalem reist, kun je het beste je hotel al hebben geboekt. Wij verbleven in een heerlijk hotel, het Stay Kook Hotel. Dit is een boetiekhotel en de kamers zijn prachtig en ruim. Voor ons was dit het perfecte hotel en het lag in een rustige straat, op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Daarnaast waren de mensen van het hotel zeer behulpzaam.

Veiligheid in Jeruzalem

Als je besluit om naar Jeruzalem, te reizen dien je wel de waarschuwingen in de gaten te houden. Toen wij er waren was het kalm, maar het kan zijn dat je net pech hebt en dat er onrust is. Er leven nou eenmaal 3 geloven door elkaar heen en dat geeft wrijving. Tip: zorg dat je in de avonduren in het moderne gedeelte bent van Jeruzalem en niet meer in de buurt van de Damascus Gate.

Jeruzalem is echt een waanzinnige stad om naartoe te reizen. Hier dien je zeker een keer in je leven te zijn geweest. Op Travelgirls.nl kun je ook lezen over onze trip naar Tel Aviv!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.