Menu
Peru / Zuid-Amerika

Peru | Een vlucht over de mysterieuze Nazca-lijnen

Bij een reis in Peru hoort een bezoek aan de Nazca-lijnen. Maar hoe kom je er, en wat is de beste manier om de lijnen te observeren? Wij geven je alle ins en outs voor een bezoek aan de Nazca-lijnen.

Wat zijn de Nazca-lijnen?

De Nazca-lijnen zijn eeuwenoude tekeningen in het zand, ook wel geogliefen genoemd. Het beroemdst zijn de dierentekeningen, die onder andere een kolibrie, een aap en een walvis uitbeelden. Deze enorme afbeeldingen worden omgeven door geometrische lijnen en vormen van wel kilometers lang. Het enorme gebied waarop de Nazca-lijnen gemaakt zijn beslaat in totaal 800 km2. Doordat het in de omgeving bijna niet regent, zijn de lijnen goed bewaard gebleven.

Wie heeft de lijnen gemaakt en waarom? Dat is een van de grootste mysteries van Peru. Algemeen wordt aangenomen dat ze ergens tussen 900 voor Christus en 600 na Christus gemaakt zijn door oude culturen die daar destijds woonden. Maar waarom? En hoe wisten de mensen wat ze aan het doen waren, terwijl je de lijnen eigenlijk alleen goed vanuit de lucht kunt interpreteren? Er zijn verschillende theorieën, waarbij de meest serieuze ervan uitgaan dat de lijnen een bepaald religieus doel hadden. Wetenschappers zijn het nog niet eens over welk doel precies. De minst serieuze theorieën beweren dat de lijnen wel eens het werk zouden kunnen zijn van aliens. Je kunt je wel voorstellen waarom er zo’n mysterieuze sfeer hangt rondom de Nazca-lijnen!

Een bezoek aan de Nazca-lijnen

De Nazca-lijnen bezoek je, niet geheel verrassend, vanuit het dorpje Nazca. Nazca is niet erg groot en veel toeristen komen dan ook alleen naar de lijnen kijken, om vervolgens weer door te trekken. Het is echter prima mogelijk om hier een of meerdere nachten te blijven als je dat wilt.

Er zijn twee mogelijkheden om de lijnen te bekijken. Er is een mirádor (uitkijkpunt) in de woestijn naast de Panamericana Sur (snelweg), waar je voor een klein bedrag naar boven mag klimmen. Je komt hier met een bus vanuit Nazca. Ik heb deze trip ook ondernomen, maar eigenlijk kun je het net zo goed niet doen. Er kan geen uitkijkpunt hoog genoeg gebouwd worden om de lijnen goed te kunnen waarnemen en interpreteren. Bovendien beslaan de lijnen zo’n groot oppervlak, dat je met een beetje geluk en goede ogen slechts drie van de vormen kunt waarnemen. Zonde!

Een vlucht over de Nazca-lijnen

En dan kom je automatisch bij de volgende optie uit: een vlucht over de Nazca-lijnen. Na enkele ongelukken in 2008, 2009 en 2010 hadden de vliegmaatschappijen rondom Nazca niet bepaald een goede reputatie. Daarna zijn de veiligheidsvoorschriften echter flink verbeterd en zijn er geen ongelukken meer gerapporteerd. Toch raden we aan om in dit geval kwaliteit over prijs te kiezen, zodat je zeker weet dat je in goede handen bent. Wat zo’n vlucht dan kost? Ga zeker uit van zo’n 80 dollar. Biedt een maatschappij een vlucht aan voor veel minder geld, dan is dat een goede reden om ze te wantrouwen.

Ik koos voor Aeroparacas, een gevestigde naam in Nazca. Volgens Lonely Planet zijn ook Aerodiana en Alas Peruanas betrouwbare maatschappijen.

De lucht in

Bij mij ging het snel: ik vroeg bij het kantoor of het nog mogelijk was om die middag een vlucht te maken en hup, ik zat in een auto op weg naar het vliegveld. Het is wel verplicht om je paspoort bij je te hebben, dus let daar op. Op het vliegveld bleek dat ik met nog drie andere passagiers de lucht in ging. Het is dus ook maar een klein vliegtuigje waar je in stapt.

Eenmaal in de lucht was het echt fantastisch. Hier zag ik pas de Nazca-lijnen hoe ze echt bedoeld waren. De co-piloot praatte met ons via koptelefoons en wees ons op de lijnen en wat ze voorstelden. We hadden ook een klein kaartje voor ons, zodat we konden checken wat we zouden moeten zien. Maar over het algemeen was het niet moeilijk om de lijnen te spotten en de vormen te herkennen. Super bijzonder om dit mee te mogen maken! Na ongeveer een half uur zette het vliegtuig ons weer veilig op de grond neer en kregen we een ‘certificaat’ van deelname.

Tips voor een bezoek aan de Nazca-lijnen

Nog even op een rijtje onze tips voor een bezoek aan de Nazca-lijnen:

  • Kies voor een vlucht boven de lijnen, de enige manier om ze echt goed te zien. Het kost je wat centen, maar het is ook echt heel bijzonder.
  • Kies voor een goede vliegmaatschappij. Aeroparacas is ons goed bevallen.
  • Word je snel wagenziek? Neem dan zeker medicijnen voordat je het vliegtuig in stapt. Het vliegtuig maakt scherpe bochten naar links en rechts om ervoor te zorgen dat iedereen de lijnen goed kan zien. Ik werd er zelf enorm misselijk van.
  • Neem je paspoort mee als je gaat vliegen, dit is verplicht.
  • Ga je toch naar het uitkijkpunt langs de snelweg? Hou dan in gedachten dat, hoewel er geen hekken staan, het absoluut verboden is om de lijnen op te lopen. De lijnen zijn UNESCO werelderfgoed en je kunt jezelf echt flink in de nesten werken door ze te beschadigen. Misschien herinner je je de internationale rel uit 2014 toen enkele Greenpeace-activisten naast de lijnen een boodschap hadden geschreven. Kortom: blijf gewoon netjes langs de weg en dan komt het allemaal goed.

Ga jij de Nazca-lijnen bezoeken of heb je dat al eens gedaan? Laat het ons weten in de comments!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.