Menu
Europa / Nederland

Nederland | Een perfect dagje uit in Schiedam!

Verscholen in de schaduw van Rotterdam, vind je het knusse en historisch unieke Schiedam. Op uitnodiging van S’dam mochten wij genieten van een perfect dagje uit in Schiedam. Het is vaak niet de eerste stad waar je aan denkt voor een citytrip in Nederland, onterecht volgens ons. Wij zijn namelijk aangenaam verrast door de veelzijdigheid van deze stad!

Ontdek Schiedam vanaf het water

De mooiste gebouwen gevuld met een rijke geschiedenis vind je in Schiedam aan het water. Daarom raden wij aan om een rondvaart met fluisterboot te boeken en jezelf te laten verwonderen door de vele pakhuizen, de hoogste molens ter wereld en de branderijen in de binnenstad. Enthousiaste gidsen vertellen je tijdens het varen over deze bijzondere stad en haar gebouwen. Als je dit aan het begin van de dag doet dan heb je gelijk een goed beeld van de verhalen achter alle historische gebouwen.

Het Distillers district

“Jeneverneuzen uit Zwart Nazareth” zo werden de mensen in Schiedam vroeger genoemd. De panden in de stad waren zwart aangeslagen door de rook van de branderijen en distilleerderijen. Van oudsher worden in Schiedam de lekkerste jenevers en gins gestookt. Bekende namen zoals KETEL 1, De Kuyper, Loopuyt, Boompjes, Sylvius, Savoy en Bobby’s Gin vinden hier hun oorsprong. Schiedam was eeuwenlang het hart van de Europese jenerverindustrie. Honderden branderijen en distilleerderijen waren er in de bloeitijd te vinden. In het Jenervermuseum leer je hier alles over. Wij brengen liever een bezoek aan het Jeneverfestival! 😉

Bezoek aan de molens

In de jeneverindustrie werden molens gebruikt om het graan voor de jenever te vermalen. Vroeger domineerden 20 molens in het stadsbeeld, heden ten dage zijn er nog 7 overgebleven. Omdat de molens in het centrum gelegen zijn kun je genieten van een prachtige skyline.

Molens van Schiedam; De Walvisch, Molen De Drie Koornbloemen, Molen De Vrijheid,
Molen De Noord, Molen De Palmboom, de in 2008 gebouwde Noletmolen en de in 2011 opnieuw gebouwde Molen De Kameel.

Wij brachten een bezoek aan molen De Walvisch. Tijdens ons bezoek hadden we het geluk dat een van de vrijwillige enthousiaste molenaren aanwezig was en voor ons de wieken van de Walvisch aan het draaien zette. Via een smalle trap beklim je de molen en op alle verschillende lagen zijn educatieve punten gemaakt waar jong en oud leert over de functie en geschiedenis van de molen. Voor ons was een uitzicht over de stad letterlijk het hoogtepunt van ons bezoek aan Schiedam. Koop na afloop in de molenwinkel ambachtelijke producten om thuis zelf aan het bakken te gaan en na te genieten van je stadsbezoek!

Happen en stappen in Schiedam

Lunch bij de Korenbeurs; in dit bijzondere monumentale pand (uit 1786-’92) geniet je op je eigen tempo van een overheerlijke lunch of verse kop koffie. De uitstraling van dit bijzondere gebouw is zowel van de buiten- als de binnenkant indrukwekkend.

Borrels en Bites bij 1714; de perfecte plek om de dag stijlvol af te sluiten met een elegante cocktail en een bijpassende betoverende bite. Dit sfeervolle restaurant is gevestigd in een monumentaal pand en is gelegen aan het water. Charmante obers met de nodige kennis over de verschillende drankjes zorgen voor een ontspannen en gezellige sfeer.

Wist je dat…

  • De films Kruimeltje en Minoes in Schiedam zijn opgenomen.
  • Schiedam aanvoelt als een dorp en niet als een stad.
  • Er in Schiedam brugwachters zijn die de ouderwetse bruggen met de hand bedienen wanneer er schepen passeren.
  • Vroeger heette deze stad Nieuwendamme, vanaf 1275 kreeg de stad stadsrechten en werd de huidige naam geïntroduceerd.
  • Je hier de hoogste molen van Nederland vindt en zelfs ter wereld! Molen de Noord is maar liefst 44,8 meter hoog!
  • De overheerlijke chocolade van “De Bonte Koe” hier vandaan komt.
Bereikbaarheid Schiedam

Dicht bij het bruisende centrum van Schiedam parkeren? Navigeer naar de straten Westvest of Parkweg en loop direct het centrum in. Op zondag kun je in Schiedam gratis parkeren, de parkeergarages uitgezonderd. Tevens is Schiedam goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Het perfecte dagje Schiedam begint volgens ons dus met een boottocht, vervolgens slenter je door Schiedam en breng je een bezoek aan molen de Walvisch. De dag sluit je af in stijl met een overheerlijke gin of jenever. Benieuwd hoe ons dagje Schiedam er uit zag? Bekijk dan onze stories via Instagram.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.