Menu
Europa / Montenegro

Montenegro | 5 redenen voor een rondreis door Montenegro

Een kort budgetvriendelijk reisje? En je denkt Europa grotendeels al gezien te hebben? Al eens aan Montenegro gedacht? Hierbij geven we je 5 redenen waarom dit jouw volgende budgetvriendelijke reisbestemming wel eens zou kunnen worden.

#1 Dat heldere blauwe water

Is it just me? Of kunnen jullie ook uren kijken naar dat mooie, heldere, blauwe water zonder dat het verveelt, saai of normaal wordt?  De rivieren, meren en canyons in het binnenland zullen je dan zeker niet teleurstellen.

#2 Je vindt er geen massatoerisme

Zeker in het voor- en naseizoen zijn er bijna geen toeristen. Alleen in Kotor meert af en toe een cruiseschip aan. Het is trouwens echt geen straf hoor, charmante, maar oh zo smalle, haarspeld-bocht-wegen zonder tegenliggers…..

De mensen zijn trouwens super vriendelijk en behulpzaam. Dus je hoeft niks te missen van de season-activiteiten. Als je wat wil doen, wordt het dagelijkse off-season-werk voor even verruild om het je naar de zin te maken. En dat tegen wel heel schappelijke prijzen.

#3 Het heeft een afwisselend landschap

Oké, oké… Het hele land bestaat uit bergen, bergen en nog eens bergen. In het noorden kun je zelfs het hele jaar door sneeuw vinden; in de winter in de wintersportgebieden en in de zomer na een klim bovenin, op de toppen. Aan de kust zijn de bergen minder hoog en verder uit elkaar. Daardoor vind je ook vlakkere gedeeltes. En dat is voor onze Hollandse kuitjes echt geen straf.

Je kunt wandelen door de bergen, door canyons of door één van de vele starigrads (old towns) aan de kust. Of wat dacht je van varen over de zee en de meren of raften over de rivieren? Maar voor een relaxdagje op het strand hoef je ook niet lang te zoeken aan de kust.

#4 Reizen voor een prikkie

Een 11-daagse rondreis kost ons circa €500,- per persoon. Dit is benzine, slaapplaatsen, eten (niet zelf koken), drinken, activiteiten en wat souvenirs. Appartementen kosten gemiddeld €20,- euro per nacht wanneer je maar één nacht blijft. Avondeten kost je zo’n €5,- tot  €15,-. En dit is, echt waar, inclusief drinken en een eventueel voor- en/of nagerecht. Gegrilde kip met patat stond bijvoorbeeld voor €2,50 op de menukaart in het noorden, binnenland en de hoofdstad. In de wat meer toeristische kustplaatsen is het allemaal net iets duurder.

Zoals we net al aangaven kun je off-season gewoon de activiteiten boeken. Tot 2 keer toe konden we voor €50,- 3 uur lang in een 30 persoonsboot met zijn tweeën en twee man bemanning varen. Mocht je in de zomer gaan kun je op dat soort activiteiten nog veel meer besparen en andere reizigers leren kennen.

#5 Nederland vs Montenegro

De onvoorspelbare, soms natte en frisse zomers zul je niet terugvinden in Montenegro met zijn mediterraanse klimaat. Maar verder zijn er best wat overeenkomsten waardoor je je snel thuis zult voelen. Zo rijden ze er ook gewoon rechts. En hebben ze ook gewoon de euro. Net als bij ons zit er minstens één Italiaans restaurant in elk plaatsje. Je ziet er fietsers en soms zelfs fietspaden (Nederlandse samenwerking)! Vrijwel overal is openbare WiFi. En niet onbelangrijk…. Ze hebben gewone westerse wc’s, mét toiletpapier!

Redenen genoeg toch om Montenegro aan je lijst met te maken reizen toe te voegen?

Eigenlijk zijn er  nog veel meer redenen op te sommen. (Ja er zijn ook watervallen!) Maar, boek die rondreis door Montenegro en kom er zelf achter! We zijn benieuwd naar jullie reacties!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.