Menu
Interview

Interview | Reiziger Denise over brullende leeuwen in Zambia

Een nieuwe rubriek op travelgirls.nl! Naast onze vaste rubriek FailFriday gaan we op zoek naar enthousiaste reizigers die hun leuke en minder leuke ervaringen met ons willen delen. Reizigers die al heel veel van de wereld hebben gezien of reizigers die net gestart zijn met het ontdekken van de wereld. Reizigers met hun eigen verhaal, want dat is waar travelgirls.nl om draait. 

Vertel! Wie ben je en waarom reis je zo graag?

Ik ben Denise en net 21 geworden. Reizen spreekt mij heel erg aan omdat het ten eerste heel ontspannend is. Daarnaast vind ik het heel leuk om nieuwe culturen te leren kennen en ook iets van mijn cultuur mee te geven aan het land.

Waar moeten onze lezers echt naartoe volgens jou?

Mijn favoriete bestemming is Zambia. Het is het geboorteland van mijn moeder en ook het land waar mijn vader mijn moeder heeft ontmoet tijdens zijn uitwisseling. Helaas heeft mijn moeder het nooit aan mij kunnen laten zien, doordat ze is overleden na een auto-ongeluk. Zambia voelt als een tweede thuis en het is een stukje geschiedenis van mijn moeder. Ik ben altijd weer blij als ik er ben.

Wat is jouw meest favoriete reisherinnering?

De beste reisherinnering die ik heb is van mijn stage. Ik heb zeven maanden stage gelopen in Port Elizabeth, Zuid Afrika. Dat was echt geweldig! De vriendelijkheid van de mensen, de zon en de warmte, ook al is elk Afrikaans land anders, het voelt elke keer weer als thuiskomen. Wat me vooral bij is gebleven, is de safari in Zambia vorig jaar. Binnen vijf dagen hebben mijn vader, zijn beste vriend en ik zeven luipaarden gezien. Deze zaten in bomen hun prooien op te eten. Echt een prachtig gezicht!

Wat is het ergste dat je ooit hebt meegemaakt op reis?

Mijn ergste reisherinnering gaat over die keer dat ik samen met twee andere vriendinnen vast zat in de middle of nowhere in Zuid-Afrika. We hadden met zijn drieën het plan om voor een paar dagen naar Drakensbergen te gaan. Drakensbergen is ontzettend mooi, dus als je een paar weken of langer naar Zuid-Afrika gaat is het echt de moeite waard om er naartoe te gaan. Op de terugweg van Drakensbergen zijn we nog langs Durban en Port St. Johns gegaan. Op beide plekken bleven we maar één nacht. Donderdagochtend gingen we weg vanuit Port St. Johns om zo weer bijtijds in Port Elizabeth te zijn. Routeplanner aan en let’s go.

Na een paar uur te hebben gereden, zei de routeplanner dat we linksaf moesten. Er was een dirtroad. Wij dachten dat er na een paar kilometer weer asfalt kwam, dus vol goede moed gingen we verder. Uiteindelijk hebben we drie uur over een dirtroad gereden en kwamen we alsnog niet verder. We wisten ook echt niet waar we waren en hoever we van de bewoonde wereld waren. Op een gegeven moment reed de vriendin waarmee we waren over een steen en we stonden meteen stil. Er zat een gat in de tank! Op dat moment komt je ergste nachtmerrie uit. Drie westerse meiden in de middle of nowhere. Door dit te schrijven herleef ik het weer…

“Een mental breakdown in the middle of nowhere…”

Na een kleine mental breakdown hebben we het huurbedrijf van de auto gebeld en die zouden hulp sturen, ondertussen probeerden wij allemaal rustig te blijven. In de tussentijd kwamen er allemaal mensen van het dorp kijken wat er nu aan de hand was, mensen die onderweg waren vroegen of zij konden helpen en een meneer was zo attent om mee te wachten op de hulp. Uiteindelijk kwamen er kinderen naar ons die het heel leuk vonden om ons een beetje te plagen, ze dreigden stenen te gooien naar de auto en daar werden wij niet zo blij van. Samen met nog iemand anders hebben wij om het half uur naar het huurbedrijf gebeld om te vragen waar de hulp bleef. Ze bleven maar zeggen dat die eraan kwam.

Ondertussen was het rond drie of vier uur en begonnen we te denken aan hoe het met slapen zat, want waar moesten we naartoe? We voelden ons niet veilig om de auto alleen te laten of om in de auto te slapen. Thank god werden we gebeld door de chauffeur die ons de nieuwe auto kwam brengen, maar we konden hem slecht verstaan aangezien we geen Xhosa spraken. Tegelijkertijd was er nog een godsgeschenk en dat was een willekeurige man die het wel kon spreken! Dankzij deze man zijn wij met zijn drietjes veilig en wel aangekomen in Port Elizabeth, wel een dag later, maar wel veilig en daar ben ik zo ontzettend blij mee geweest. Nu kunnen we er met zijn drieën om lachen, maar wat een helmoment was dat zeg.

[quote author=”Denise in Zuid-Afrika” source=”” ]Wij dachten dat er na een paar kilometer weer asfalt kwam, dus vol goede moed gingen we verder. Uiteindelijk hebben we drie uur over een dirtroad gereden en kwamen we alsnog niet verder…[/quote]

Welke bestemming vond jij echt tegenvallen?

Tot nu toe ben ik nog nooit op een bestemming geweest die heel erg tegenviel. Mijn regel is om altijd zo blanco mogelijk op reis te gaan en tot nu toe werkt dat heel goed om een land te verlaten met de beste en mooiste herinneringen.

Welke reis die je hebt gemaakt is voor jou het meest bijzonder?

Mijn stage is mij het meest bijgebleven. Zeven maanden heb ik in Port Elizabeth gewoond en gewerkt. Ik heb hier ontzettend mooie en lieve mensen leren kennen. Ik heb geholpen met projecten daar en ook mijn eigen project opgezet. Plekken gezien die je anders met een maand vakantie niet ziet. Ongelooflijk genoten van de zon en de regen. Dit avontuur heeft een speciaal plekje in mijn hart gekregen. Als ik de kans zou krijgen om daar te gaan wonen met een Nederlands salaris dan zou ik het doen zonder erover na te denken. Het continent Afrika zal altijd een tweede thuis voor mij zijn.

Welk land staat bovenaan jouw bucketlist?

Ik heb nog zo ontzettend veel landen waar ik naartoe wil. Binnenkort ga ik naar Aruba, een bestemming die hoog op mijn lijst staat. Ik kan niet wachten om lekker in de zon te liggen met een koude cocktail in mijn handen, boekje erbij en mijn voeten in het zand. Verder wil ik heel graag naar Thailand, Japan, Rwanda, Australië en Nieuw Zeeland. Genoeg om te bezoeken, nu alleen het geld nog om te zorgen dat ik er ook naartoe kan.

Wat is het meest indrukwekkende dat jij hebt meegemaakt op reis?

Wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt is al een redelijke tijd geleden. Samen met mijn vader waren we in Zambia op safari en het was al donker. Op een gegeven moment zagen we allemaal buffels langs de weg die de spotter in de auto had gespot. Heel even bleven we staan en uiteindelijk hoorden we leeuwen brullen. Daar kwam een leeuwin aangerend en die probeerden één van de buffels aan te vallen, helaas mislukte dit. We hoorden nog meer gebrul en het bleek dat er ook een mannetje aanwezig was. De spotter richtte snel de lamp op die leeuw en door het licht van andere jeeps kon je zijn manen zien, dat was zo ontzettend mooi. Telkens weer hoop ik dat ik nog zo’n leeuw met volle manen tegenkom op safari in South Luangwa.

Wat is jouw favoriete eten op reis?

Ik ga heel graag uit eten op reis, maar toast met pindakaas en jam is wel een van mijn favoriete eten op vakantie. Je kan het thuis in Nederland ook maken, maar op de een of andere manier smaakt het anders. Als ik in Zambia ben eet ik het liefst nshima, het liefst met kip of beef en met een lekker sausje erbij. Lekker met je handen in het eten wroeten.

Wat is jouw favoriete accommodatie?

In Port Alfred in Zuid-Afrika sliepen een paar vrienden en ik in een boomhut. Je had uitzicht over een groot stuk van de camping en van het wildpark. De zonsopgang kon je mooi zien en het was er ontzettend rustig. We hadden helaas geen stroom, want daar moest je voor bijbetalen en als arme student kun je wel een nachtje zonder stroom. Ik kan de plek wel beschrijven, maar het laten zien is nog mooier, aangezien beelden meer zeggen dan woorden. We lagen in stapelbedden met dikke dekens om ons heen en we hoorden al het gekraak van takken. Heerlijk om zo in de natuur te slapen.

Jouw favoriete uitspraak?

Mijn favoriete quote heeft misschien niet per se veel met reizen te maken, maar de quote die ik heel mooi vind is: create memories, not things. Dit komt doordat ik mijn moeder nooit heb leren kennen en herinneringen uiteindelijk veel meer waard zijn dan materialistische dingen. Herinneringen zal je altijd wel koesteren en spullen gaan wel eens kapot of moeten vervangen worden.

[quote author=”Denise in Zambia” source=”” ]Heel even bleven we staan en uiteindelijk hoorden we leeuwen brullen… [/quote]

Heb jij Afrika nog niet op je bucketlist staan? Wedden dat je na het lezen van dit interview super graag naar Afrika wil reizen? Ben je benieuwd naar andere verhalen en foto’s van Denise? Volg haar dan op Instagram @delfschedenise!

Lijkt het je leuk om jouw reiservaringen met ons te delen? Stuur ons dan een e-mail op redactie@travelgirls.nl en doe ook mee! 

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.