Menu
Europa / Groot-Brittannië

Engeland | 5x historische bezienswaardigheden in Southampton

Wil je graag naar Engeland, maar ben je populaire steden als Londen, Oxford, Liverpool of Cambridge zat? Denk dan eens aan havenstad Southampton. Misschien niet direct een stad waar je aan denkt, maar zeker de moeite van het overwegen waard! Southampton heeft zijn inwoners en bezoekers veel te bieden: een mooi en groot winkelcentrum, een druk nachtleven en bekroonde stadsparken. Maar wat Southampton extra speciaal maakt, is zijn interessante geschiedenis. Wij zetten daarom 5 historische bezienswaardigheden in Southampton voor jou op een rijtje.

SeaCity Museum

Duik in de rijke zeevaartgeschiedenis van Southampton in het moderne SeaCity Museum. Het museum, dat werd opgericht om de 100ste verjaardag van de Titanic te herdenken, vertelt het verhaal van de geschiedenis van Southampton als havenstad, maar vooral het verhaal van de Titanic. Op 10 april 1912 vertrok de Titanic namelijk vanuit de haven van Southampton richting New York. Vijf dagen later, op 15 april, zonk het schip na het raken van een ijsberg. Het merendeel van de bemanning van de Titanic woonde in Southampton. Meer dan 500 huishoudens verloren die dag één of meerdere familieleden. De expositie in het museum bevat onder andere originele geluidsopnames van de bemanning en passagiers.

Tudor House

Eén van Southamptons belangrijkste historische gebouwen is het Tudor House. Dit in 1495 gebouwde huis is tegenwoordig een museum (sinds 1912). Je waant je terug in de tijd en beleeft hoe het dagelijkse leven van de mensen in Southampton eruitzag. In het museum worden een  aantal interessante voorwerpen tentoongesteld, zoals Victoriaanse opgezette vogels, een gebedenboekje uit de 15e eeuw, geschreven in het Vlaams en Latijn, muurschilderingen uit de 16e eeuw en een middeleeuws juwelenkistje.

Walk the Walls

Ontdek de fascinerende geschiedenis van Southampton door de Walk the Walls wandeltocht te volgen. Deze wandeling van 2,5 km leid je over de middeleeuwse stadsmuur uit de 14e eeuw, langs een koninklijke wijnkelder en langs het hotel waar Jane Austen haar 18e verjaardag vierde. Je kunt de wandeling op je eigen houtje verkennen, maar je kunt ook kiezen voor rondleiding met een gids. De rondleiding wordt iedere zaterdag- en zondagochtend gegeven en begint bij het monument in Bargate.

Holyrood church

Holyrood Church is een van de originele vijf kerken binnen de oude stadsmuren van Southampton. De kerk, die in 1320 is opgericht, werd in 1940 zwaar getroffen door bombardementen van de Duitsers. De klokkentoren bleef voor een groot deel intact en de klok zelf had minimale schade. Sinds 1957 is de ruïne van de kerk omgebouwd tot een gedenkteken voor de scheepvaart.

The Wool House

Het Wool House is een oud pakhuis uit de 14e of 15e eeuw waar wol werd opgeslagen. Het pakhuis dat uit twee verdiepingen bestaat is het enige overgebleven wol pakhuis uit de tijd dat Southampton een toonaangevende wolhaven was. Tegenwoordig vind je hier geen wol meer, maar wel een hippe bierbrouwerij genaamd Dancing Man Brewery. Zeker de moeite waard om er na afloop van de dag een heerlijk gebrouwen biertje te drinken!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.