Menu
Finland

Finland | 5 dingen die je gezien moet hebben in Helsinki

Geschreven door Liselotte

Op zoek naar een originele bestemming voor je volgende citytrip? Denk dan eens aan Helsinki. Helsinki is voor veel mensen niet de meest voor de hand liggende bestemming als je denkt aan een citytrip. Veel mensen denken namelijk dat Helsinki grauw en saai is. Maar is dat wel zo? Helsinki is een stad met een beperkt aantal bezienswaardigheden, maar dat betekent natuurlijk niet dat je je hoeft te vervelen. Wij hebben ons er prima vermaakt!

#1 Bewonder het statige Senaatsplein

Eén van de grootste toeristische attracties van Helsinki is het Senaatsplein (Senaatintori). Aan dit plein, één van de oudste van de stad, ligt de Domkerk. Deze indrukwekkende witte kerk, is met zijn groene koepels en gouden versieringen, het meest opvallende bouwwerk van de stad. Wil je het bekendste bouwwerk van Helsinki van dichterbij bekijken? Beklim dan vanaf het Senaatsplein de grote trappen. Naast de Domkerk liggen er nog een aantal bezienswaardigheden aan het Senaatsplein, namelijk de universiteit en de nationale bibliotheek.

#2 Eet heerlijke Finse zalmsoep aan het marktplein

Het marktplein van Helsinki (Kauppatori), waar ook de veerboot richting Suomenlinna vertrekt, is toch wel één van de gezelligste plekjes van de stad. Er is hier een kleine markt waar je souvenirtjes kunt kopen. Ook kun je hier heerlijke Finse zalmsoep eten, terwijl je van de mensen en gezelligheid om je heen geniet. Heb je geen souvenirtje nodig? Of lijkt Finse zalmsoep je helemaal niks? Breng dan een bezoekje aan de Allas Sea Pool: een sauna, met buitenzwembaden die in de zee liggen.

#3 Geniet van Russische architectuur en bezoek de Oespenski-kathedraal

Ten oosten van het marktplein ligt de Oespenski-kathedraal. Deze Russisch-orthodoxe kathedraal, de grootste van heel West-Europa, ligt gelegen op een heuvel en biedt een mooi uitzicht over de stad. De kathedraal zelf is ook prachtig, je ziet er de Russische invloeden duidelijk in terug. Vergeet trouwens ook niet een kijkje van binnen te nemen, want die mag er ook best zijn! De toegang is gratis.

#4 Gun jezelf een momentje van rust in de Temppeliaukio kerk

Iets minder mooi dan de Domkerk en de Oespenski-kathedraal, maar zeker niet minder bijzonder is de
Temppeliaukio kerk. Deze kerk, die net iets buiten het centrum van de stad ligt, is uit een natuurlijke rots
gehouwen en lijkt wel een beetje op de schuilplek van een slechterik uit een superheldenfilm. Het licht in de kerk is mooi en wegens de goede akoestiek worden er regelmatig concerten gegeven. Toegang is € 3,- p.p.

#5 Breng een bezoekje aan UNESCO Werelderfgoed Suomenlinna

Je citytrip naar Helsinki is niet compleet als je geen bezoekje hebt gebracht aan het eiland Suomenlinna. Aangekomen op dit eiland, laat je de drukte van Helsinki achter je en voelt het even alsof je terug gaat in de tijd. Naar de 18de eeuw om precies te zijn, want toen werd Suomenlinna omgevormd tot een vesting om het vasteland van Finland te beschermen tegen oorlog.

Op het eiland zijn verschillende wandelroutes die je langs de hoogtepunten van het eiland leiden. Trek je stevige gympies dus maar aan en ga op onderzoek uit. Ook liefhebbers van musea zullen zich hier vermaken. Het kleine eiland het namelijk zes musea: het Suomenlinna Museum, het Ehrensvärd Museum, het Toy Museum, de Military Museum Manege, de Vesikko en het Customs Museum.

Hoe kom je op Suomenlinna?

Suomenlinna is binnen 20 minuutjes te bereiken met de veerboot. Deze vertrekt dagelijks vanaf het marktplein (Kauppatori). In het hoogseizoen varen er vier veerboten per uur, in het naseizoen maar één. De tocht met de veerboot is onderdeel van het openbaarvervoernetwerk van Helsinki. Als je een meerdaags openbaarvervoerticket hebt kun je deze dus voor het tochtje gebruiken. Heb je geen meerdaags openbaarvervoerticket? Dan koop je voor € 5,- p.p. een retourticket bij de pont.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.